Clinica II de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova este locul unde, lunar, în jur de 150 de pacienți primesc îngrijire medicală. Adresabilitatea a crescut cu cel puțin 10% în ultimul timp, ne spune dr. Daniela Glăvan, șefa Clinicii Psihiatrie II, de la Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova. Cele 60 de paturi sunt mereu ocupate, iar pacienții sunt programați deja pentru multe luni de acum înainte. Cea mai întâlnită afecțiune este depresia. Îngrijorător este că în Urgență ajung tot mai multe persoane care suferă de depresie sau tulburări de personalitate din cauza consumului exagerat de alcool sau de droguri sau substanțe diverse precum prenadez sau substanțe amazoniene folosite de șamani în anumite ritualuri. Grav este că, pacienții care suferă de boli psihice și sunt agresivi nu pot fi internați fără consimțământul lor, decât dacă există o hotărâre judecătorească. Într-un interviu, dr. Daniela Glăvan ne oferă informații utile.
Clinica Psihiatrie II, de la Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova
Ana-Maria Predilă: Care sunt cele frecvente patologii pe care le întâlniți la pacienții care ajung în spital?
Daniela Glăvan: Cele mai des întâlnite patologii sunt tulburările afective majore, tulburările depresive, numărul pacienților care suferă de depresie au crescut considerabil în ultimii ani sunt, tulburările de personalitate care au ca principalul factor consumul de alcool și de substanțe psihoactive sunt foarte des întâlnite.
10% din totalul pacienților internați au cauză principală consumul de alcool
Ana-Maria Predilă: Statisticile ne arată că suntem regiunea din țară cu cel mai mare număr de persoane care consumă alcool. Care sunt efectele asupra sănătății?
Daniela Glăvan: Cred că 10% din totalul pacienților internați au cauză principală consumul de alcool. Alcoolul este un toxic care afectează majoritatea organelor. Populația consideră că doar ficatul este afectat, însă acesta determină o artrofie a creierului și o afectare a sistemului nervos, în general. De aceea, pacienții consumatori de alcool vin cu tulburări de mers, de echilibru, au stări confuzionale.
„Alcoolul în societatea românească și mai ales în mediul rural este considerat un aliment”
Ana-Maria Predilă: Unii dintre ei devin și agresivi și pot deveni un pericol pentru ei și cei din jurul lor. Există o posibilitate prin care pot fi controlați?
Daniela Glăvan: Cred că ar trebui să fie conștientizat în primul rând efectul negativ al consumului de alcool. Alcoolul în societatea românească și mai ales în mediul rural este considerat un aliment. Oamenii nu percep limita dintre un consum ocazional, un consum obișnuit și un consum abuziv.
„Internarea nevoluntară are nevoie de acceptul și evaluarea unui Judecător, altfel nu putem face nimic”
Ana-Maria Predilă: Din datele Direcției de Sănătate Publică am aflat că în Dolj sunt 192 de bolnavi psihic periculoși. În ce condiții pot să fie internați și tratați?
Daniela Glăvan: În populație este încetățenită ideea că boala psihică are o egalitate cu agresivitatea, totuși tulburările psihiatrice majore – schizofrenia, tulburarea afectivă bipolară, depresia – nu au ca și caracteristică principală agresivitatea. Tocmai tulburările acestea marginale, tulburările care au o suferință cerebrală sunt asociate agresivității. Din păcate, cei care au astfel de probleme conștientizează cel mai puțin și se adresează cel mai puțin serviciilor medicale. Ei nu pot fi internați fără să îşi dea consimțământul, decât dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens. Dacă sunt dovezi clare că este un pericol, există modalități de internare nevoluntară și în ultimul timp avem tot mai multe cazuri de internări nevoluntare. Am avut o întâlnire și cu reprezentanții Judecătoriei, tocmai pentru a facilita rapiditatea cu care aceste dosare sunt soluționate. O astfel de internare nevoluntară are nevoie de acceptul și evaluarea unui Judecător, altfel nu putem face nimic. Boala psihică este considerată ca oricare altă boală, o boală în care accepți să te tratezi sau nu. Până nu sunt întrunite niște criterii legale, juridice, care să le permită medicilor să intervină și să interneze aceea persoană, nu se poate face nimic.
„Societatea creează sentimentul de nesiguranță”
Ana-Maria Predilă: În România, peste două milioane de oameni suferă de depresie. De ce am ajuns să avem atât de multe persoane care suferă de tulburări anxioase, de depresie?
Daniela Glăvan: Societatea noastră, care se află într-o continua schimbare, creează sentimentul de nesiguranță, nesiguranță în familie, la locul de muncă. De aici apar teama, anxietatea, depresia.
„Tot mai mulți tineri se prezintă în serviciul de psihiatrie”
Ana-Maria Predilă: A scăzut vârsta celor afectați de boli psihice?
Daniela Glăvan: Tot mai mulți tineri se prezintă în serviciul de psihiatrie. Clinica de psihiatrie pe care o conduc este adresată adulților, dar din câte știu de la colegii care lucrează la psihiatrie infantilă există într-adevăr un număr tot mai mare de copiii și adolescenți care se confruntă cu tulburări de anxietate.
„Nu avem uzul de a ne prezenta la un psiholog, de a face o consiliere”
Ana-Maria Predilă: Există o modalitate prin care putem preveni bolile psihice?
Daniela Glăvan: Este greu de controlat această nesiguranță, această schimbare din mediul social, care duce la apariția unor astfel de afecțiuni. În momentul în care nu avem niște plase de siguranță, nu avem uzul de a ne prezenta la un psiholog, de a face o consiliere, afecțiunile evoluează și ajungem la medic când lucrurile sunt grave.
Grădină amenajată pentru pacienții internați și servicii de ergoterapie
Ana-Maria Predilă: În ce condiții sunt tratați pacienții în clinica pe care dumneavoastră o conduceți?
Daniela Glăvan: Sunt tratați în condiții foarte bune. Am schimbat aspectul secției în totalitate. Pacienții sunt tratați în condiții de spitalizare continuă și beneficiază atât de tratament farmacologic cât și de tratament psihologic, de ergoterapie. Încercăm să-i reobișnuim cu o activitate continuă, să îi ajutăm să se reintegreze în societate.
„Am întâlnit mulți tineri care pe lângă alcool consumă substanțe din ce în ce mai diverse, de la banalul prenadez la substanțe amazoniene folosite de șamani în anumite ritualuri”
Ana-Maria Predilă: Care este traseul unui bolnav care suferă de o boală psihică? După ce se externează există o procedură pe care el trebuie să o respecte, să fie controlat?
Daniela Glăvan: Fiecărui pacient în momentul externării îi recomandăm să fie dispensarizat printr-un serviciu ambulator, printr-un serviciu de policlinică și aici fie vorbim de centru de Sănătate Mintală, fie de oricare alt cabinet de psihiatrie din privat prin care să îi fie monitorizată stare de sănătate și tratamentul. În general, un episod de boală se tratează șase luni, doi ani sau toată viața. Din păcate, mulți nu conștientizează că nu este suficient să te simți bine după o perioadă de tratament și că nu e bine să-și întrerupă tratamentul.
„Pacienții sunt aduși de Salvare sau de familie, însă, de cele mai multe ori, după ani buni de consum”
Ana-Maria Predilă: Ați spus că întâlniți tot mai multe cazuri de consum de alcool și droguri, cât de grav este acest fenomen?
Daniela Glăvan: Am întâlnit mulți tineri care pe lângă alcool consumă substanțe din ce în ce mai diverse, de la banalul prenadez la substanțe amazoniene folosite de șamani în anumite ritualuri. E greu de presupus cum intră în țară astfel de substanțe care dau tulburări diverse și greu de controlat. Consecințele pot fi fatale sau pot aduce modificări de personalitate, indiferență, nepăsare față de ce se întâmplă în jur.
Ana-Maria Predilă: Efectele sunt mai grave cu cât vârsta este mai mică?
Daniela Glăvan: Asupra unui creier care este încă în dezvoltare, consecințele sunt cu atât mai severe. Cei mai mulți pacienți sunt aduși de Salvare sau de familie, însă, de cele mai multe ori, după ani buni de consum.