Cămin sau chirie. Care mai sunt prețurile în Craiova

La fiecare început de an universitar studenții sunt în goana după găsirea locului potrivit în care să locuiască. Dacă în zonă nu se află o bunică, mătușă, unchi sau verișor care să te cazeze ești nevoit să începi căutările,  garsonieră/apartament închiriat sau o cameră în cămin sunt singurele variante. Ne-am pus în pielea unui student care în această perioadă caută de zor o locuință. Care sunt prețurile pe piața imobiliară din Craiova? În ce condiții poţi să obții o cameră în căminele craiovene? Care sunt avantajele și dezavantajele de-o parte și de alta?

Autor: Maria Ștefan

 

 

Dacă te interesează să închiriezi un apartament cu două camere, atunci trebuie să știi că preţurile diferă în funcție de cartier.

Spre exemplu, în cartierul Brazda lui Novac poţi găsi apartamente cu preţuri cuprinse între 300 euro şi 450 euro pe lună, prețul variază în funcție de dotările apartamentului (mașină de spălat, termopane, aer condiționat). În cartierul Valea Roşie preţurile apartamentelor sunt ceva mai ieftine, situându-se între 200 euro şi 300 euro pe lună.

În Craioviţa Nouă, preţul unui apartament complet mobilat, cu două camere variază între 168  euro şi 500 de euro pe lună. În zona centrală preţurile cresc puţin, ajungând până la 550 de euro. Prețul cel mai mic pe care l-am găsit la un apartament în zona centru este 300 de euro.

Eliza (Jurnalism, anul II) a ales să stea în chirie pentru că vrea să aibă mai multă intimitate. 

„Nu-mi place să împart baia şi camera. Îmi place curățenia și îmi place modul meu de a o menține, nu îmi place să îmi atingă altcineva lucrurile”. Studenta a găsit o garsonieră, în Valea Roşie pentru care plăteşte pe lună 350 de lei fără utilităţi.

Desigur, condiţiile diferă de la apartament la apartament, de la cartier la cartier. La apartamentele cu preţuri mai ridicate, mobilierul este ceva mai nou, este mai mult spaţiu şi mai mult confort.

O variantă rapidă și eficiente unde poți căuta apartamente pentru închiriere este cea a site-urilor de anunțuri: imoradar24.ro; publi24.ro; OLX.ro sau altele.

Cei care optează pentru varianta căminului trebuie să știe că înscrierile au început. Universitatea din Craiova pune la dispoziția studenților 13 cămine.

Perioada de completarea a cererilor de cazare pentru studenţii de anul I  a început pe data de 24 iulie, ultima zi în care aceştia se pot înscrie fiind pe 10 august. Cererile se depun între orele 09:00-16:00, la căminul studenţesc nr.6, de pe strada Petre Ispirescu.

Toate cele 13 cămine oferă aproximativ 2.600 de locuri de cazare. Căminul numărul 1 de pe strada Libertăţii, nr. 19, lângă facultatea de Agronomie, dispune de locuri de cazare în camere cu patru locuri şi grupuri sanitare comune.

Căminul 3 de pe Strada Libertăţii, nr. 19 dispune de camere cu câte două locuri, grup sanitar propriu, frigider şi televizor.

Căminele 11 şi 13,  situate pe strada Brestei, nr. 146, lângă Facultatea de Educație Fizică şi Sport dispun de camere cu câte cinci locuri, iar caminul 12, str. Brestei, nr. 146, dispune de camere cu câte trei locuri dotate cu grup sanitar propriu, televizor şi frigider.

Prețurile camerelor de cămin în Craiova

Toate căminele Universităţii din Craiova au săli de lectură, spălătorii cu maşini de spălat şi uscătoare precum şi spaţii de preparare a hranei. Cât despre tarife acestea variază între 145 şi 195 de lei în funcţie de cămin. Pentru studenţii străini preţurile sunt ceva mai mici fiind cuprinse între 35 şi 85 de lei.

Cazarea în căminele UCV se face după mai multe criterii. Întâietate au studenţii de anul I, admişi în sesiunea din vară care intră în ordinea descrescătoare a mediilor şi au la dispoziţie 30% din locuri. Apoi prioritate au studenţii care au mai locuit în cămine, repartizarea făcându-se tot în ordinea descrescătoare a mediilor. De asemenea, dacă ai o bogată activitate de voluntariat atunci poţi să intri mai uşor în cămine. Ultimii care vor fi repartizaţi sunt studenţii de anul I admişi în sesiunea din septembrie.

Georgiana este studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, anul II și după ce a stat cinci luni în chirie, în perioada liceului, a hotărât ca după admiterea la facultate să stea în cămin. Aceasta spune că alegerea făcută este mai avantajoasă din punct de vedere al prețului.. La cămin plăteşte 210 lei lunar, aproape de două ori mai puţin decât plătea la chirie. În timp ce stătea la chirie se simţea singură. La cămin, însă, şi-a făcut mulţi prieteni, colegi, acum trăind experienţa pe care şi-o dorea.

Actele necesare pentru înscrierea la căminele UCV

Cei care doresc să locuiască în cămin trebuie să depună o cerere de cazare. Pentru cei de anul I acesta este un formular fizic ce se poate depune la sediul COS, de pe Strada Petre Ispirescu numărul 107, între 1-10 august şi 1-10 septembrie. Cei din anii II, III, IV depun cererea online pe evidența studenţilor. Așadar, actele de care au nevoie sunt:

  • Dispoziție repartizare loc cămin de la comisia de cazare a facultății (dispoziția se ridica din căminul unde sunteți repartizați)
  • Buletin identitate sau carte identitate (original + 2 xerocopii);
  • Certificat căsătorie (xerocopie) pentru studenții familiști;
  • Adeverință de la facultate cu mențiunea buget sau taxă;

Pentru copiii personalului didactic aflat în activitate:

Adeverință emisă de unitatea de învățământ și vizată de Inspectoratul Școlar Județean (în original)

Pentru copiii personalului didactic pensionat:

Adeverință emisă de unitatea de învățământ și vizată de Inspectoratul Școlar Județean (în original) care atestă faptul că a desfășurat activitate didactică cel puțin 10 ani (în original)

Pentru studenții străini și studenții străini de etnie română:

Pașaportul/Carte identitate

Adeverință de student eliberată de secretariatul facultății;

Pentru studenții proveniți din Centre de Plasament:

Adresă din partea Centrului de plasament prin care se comunică contul din care se face plata;

Pentru studenții orfani de ambii părinți:

Certificate deces (copie);

Pe data de 20 septembrie se afişează rezultatele cazărilor pe http://www.cosucv.ro/  şi pe https://www.ucv.ro/

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post
Sursa foto: transilvaniareporter.ro

La fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar. Pacienții fac singuri programe de prevenție și tratament

Next Post

Jurnal de vacanță: Tabăra de engleză – școala Terraveda, bucurie, creativitate, educație

Related Posts
Verified by MonsterInsights