Anca Tudor, manager Spitalul de Neuropshiatrie Craiova: „Dacă nu ești sprijinit financiar, ești legat de mâini și de picioare”

Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova este unitatea medicală unde se tratează, anual, peste 10.000 de pacienți care suferă de boli neurologice. În clinicile de Neurologie, Psihiatrie, Recuperare Medicală saloanele sunt mereu ocupate. De multe ori medicii nu reușesc să facă față solicitărilor. De aceea, Anca Tudor, manager de un an al acestui spital lucrează la construirea unei clădiri separate, pentru funcționarea la standarde europene a unei clinicii de Recuperare medicală unde să fie tratați în cele mai bune condiții pacienți din toată Oltenia. Mai mult, de la 1 august spitalul pune la dispoziție un compartiment de îngrijire paliativă, dar și laborator de analize medicale unde pacienții pot beneficia de analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Într-un interviu acordat jurnaliștilor Media10, Anca Tudor detaliază modul în care sunt tratați bolnavii în spitalul pe care îl conduce.

Ana-Maria Predilă: A trecut un an din mandatul dumneavoastră de manager al Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Care este cel mai mare proiect pe care vi l-ați propus?

Anca Tudor: Principalul proiect pe care îl am în derulare este construirea Clinicii de Recuperare Medicală, care acum este în faza de proiect. Am făcut studiul de fezabilitate și de acum Primăria Craiova o să se ocupe de proiectare și de execuție. Ei sunt cei care finanțează proiectul, iar dotarea cu aparatură o să fie asigurată de Ministerul Sănătății.

S-a făcut proiectul și studiul de fezabilitate pentru noua clădire a Clinicii de Recuperare Medicală 

Ana-Maria Predilă: Ce presupune mai exact acest proiect?

Anca Tudor: Presupune construirea unei unei clădiri P+4, cam 700 de metri amprentă la sol. La parter o să fie un centru de imagistică, ne-am propus să avem un tomograf, RMN în cadrul spitalului, acum lucrăm în colaborare cu cei de la Prima Medical pentru aceste servicii. La parter o să avem și saloane pentru spitalizarea de zi. La etajul I o să avem o bază de tratament, de la electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie. La etajul II și etajul III o să fie saloanele. Numărul de paturi îl păstrăm, este același număr de paturi pe care îl are și acum Clinica de Recuperare, adică 45 de paturi. În plus, o să fie 10 paturi de îngrijire paliativă. De la 1 august o să avem un Compartiment de Îngrijire Paliativă în cadrul spitalului, iar după ce această clinică o să fie gata îl mutăm acolo. Etajul IV o să fie cel cu vestiarele, sala de curs, cabinetele medicilor, având în vedere că o să fie clinică universitară. Clădirea o să fie construită în prelungirea Clinicii de Neurologie, până în stradă către chioșcuri.

Ana-Maria Predilă: De ce sumă este nevoie ca acest proiect să devină realitate?

Anca Tudor: De câteva milioane de euro, fără dotare. La dotare ne va ajuta Ministerul Sănătății, așa s-a stabilit. Aparatura este furnizată de ei, chiar și anul acesta Ministerul Sănătății ne-a dat bani pentru cumpărarea aparaturii necesare Clinicii de Recuperare.

„Adresabilitatea către serviciile de recuperare neurologică este foarte mare”

Ana-Maria Predilă: De când ar putea deveni funcțională?

Anca Tudor: Anul aceasta sperăm să terminăm cu proiectarea. Eu cred că la anul ar trebui să înceapă lucrarea, iar termenul de execuție o să fie undeva la doi, trei ani. Deci este un proiect de durată, dar extrem de necesar.

Ana-Maria Predilă: Cât de mare este nevoia înființării acestei clinicii?

Anca Tudor: Adresabilitatea către serviciile de recuperare neurologică este foarte mare, noi avem două clinici de neurologie, fiecare are 68 de paturi și ideal este ca după un accident vascular recuperarea să fie începută imediat. Ne dorim ca în această nouă clinică  să le oferim pacienților servicii cât mai repede și în condiții foarte bune. Acum avem o singură Clinică de Recuperare, care este supraaglomerată. Vrem să extindem și gama de servicii medicale. Acum avem doar kinetoterapie, fizioterapie, dar odată cu construcția noii clădiri venim aduce și hidroterapia, care este foarte importantă. Deci ne gândim să ne diversificăm oarecum serviciile. Poate cu timpul mai încercăm și o creștere a numărului de paturi.

Compartiment de îngrijiri paliative de la 1 august

Ana-Maria Predilă: Povestiți-ne puțin mai multe despre Compartimentul de Îngrijiri Paliative. Știm că în România partea de îngrijiri paliative este puțin dezvoltată, mai ales în spitalele de stat.

Anca Tudor: Avem pacienți care pleacă de la noi în clinicii de îngrijiri paliative din privat și ne-am dorit să le oferim posibilitatea să rămână în spital. Am pregătit o echipă în acest sens, asistenții medicali, infirmierii, pentru că paliația necesită îngrijiri deosebite, avem în echipa de îngrijire și kinetoterapeuți, psihologi. Este o echipă complexă care își va desfășura activitatea la patul bolnavului. Sperăm să ne ridicăm la așteptările pacienților noștri. Compartimentul are două saloane, unul cu două paturi, altul cu trei paturi. Ne-a adaptat oarecum la spațiile care există pentru că nu avem prea mult loc, dar încercăm să oferim cele mai bune condiții.

Așa arată saloanele dedicate îngrijirii paliative

Statul decontează 20 de zile de spitalizare pentru îngrijire paliativă, pe lună

Ana-Maria Predilă: În ce condiții pot să rămână pacienții aici, se decontează de către Casa de Asigurări serviciile de îngrijiri paliative?

Anca Tudor: Sunt exact servicii ca în orice altă secție de cronici. Durata de spitalizare este de de 20 de zile pe lună, atât decontează statul. Avem o doctoriță care face pregătire pentru îngrijiri paliative între timp am încheiat un contract de prestări servicii cu un alt medic, care se va ocupa de bolnavi.

Laborator de analize medicale, în contract cu CAS Dolj

Ana-Maria Predilă: De la 1 august puteți să oferiți analize medicale pacienților, în contract cu Casa de Asigurări?

Anca Tudor: Da, am acreditat laboratorul. A fost o luptă întreagă pentru obținerea acreditării RENAR. Și până acum am avut laborator de analize, dar nu era în contract cu Casa de Asigurări. Aparatură avem, o parte este cumpărată, altă parte am luat-o în comodat, astfel încât să acoperim tot necesarul de analize. Pacienții noștri o să facă analizele la fel cum le făceau și până acum, cei are vin din exterior numai pentru analize, le pot face gratuit în limita plafonului din contractul cu CAS. Cei care vin după terminarea plafonului vor plătii exact ca la un laborator privat.

Pacienții cu scleroză multiplă se pot trata acum și în Craiova

Ana-Maria Predilă: Pacienții din Oltenia care suferă de scleroză multiplă au fost nevoiți ani buni să meargă sute de kilometri până la un spital pentru a-și lua tratamentul pentru că în Craiova nu se derula programul național de scleroză multiplă. Cum stau lucrurile acum?

Anca Tudor: Am reușit să rezolvăm această mare problemă. În sfârșit am reușit să derulăm programul național și mă bucur că pacienții au încredere în noi. Am început acest program cu un număr de 20 de bolnavi, acum am ajuns la 67 de pacienți care se tratează la noi și primesc tratament, nu mai sunt nevoiți să facă drumuri chinuitoare. Cererea este în continuă creștere, vor să se transfere la noi și pacienții care acum primesc tratament la București, Timișoara. La noi se internează pe spitalizare de zi, își ridică medicația necesară lunar și fac investigațiile de care au nevoie. Avem un coordonator de program, doamna doctor Carmen Albu, care a preluat toate cazurile și bolnavii sunt mulțumiți.

Ana-Maria Predilă: Cât de greu este să manageriați o astfel de unitate medicală?

Anca Tudor: Câteodată este foarte greu, mai ales când se pune problema neajunsurilor. Din bugetul de la Casa de Asigurări plătim salariile.  O altă parte a bugetului ne vine de la Primărie. Parte de utilități, igienizări, reparații este suportată din banii Primăriei, fără sprijinul aceste nu cred că am putea să ne desfășurăm activitatea.

„Încurajez pacienții să spună dacă au nemulțumiri”

Ana-Maria Predilă: Cum este relația medic-pacient în Spitalul de Neuropsihiatrie? De cele mai multe ori există o relație tensionată, apar tot felul de incidente.

Anca Tudor: Eu cred că este bună, de fiecare dată când a avut întâlniri cu medicii, cu asistenții nu a avut  reclamații. Nici de la pacienții nu au avut. Mai există pacienți nemulțumiți, dar în ultimul timp nu prea au mai fost cazuri. Probabil au conștientizat și medicii că salarizarea  pe care o primesc acum este cu două tăișuri. Se simt recompensați pe măsură și atunci se comportă altfel. Încurajez pacienții să spună dacă au nemulțumiri.

„Dacă nu ești sprijinit financiar ești legat de mâini și de picioare”

Ana-Maria Predilă: Cum reușiți să faceți cu asigurarea medicamentelor în spital? Unele au proceduri grele de achiziție, altele nu se găsesc deloc în țară.

Anca Tudor: Noi am făcut licitația publică deschisă cu acord-cadru. Ne-am luat măsurile de precauție. Se mai termină și la noi medicamente, uneori depindem de depozite, de furnizor. În general, medicamentele uzuale, ceea ce este strict pe patologia noastră neurologică, psihiatrică am făcut în așa fel încât să le avem. Chiar discutasem cu medicii să avem o listă cu medicamentele strict necesare și care trebuie să nu lipsească niciodată.

Ana-Maria Predilă: Înainte să fiți manager ați fost și director economic, știți cum funcționează sistemul. Cum poți să fii manager bun în condițiile actualului sistem de sănătate?

Anca Tudor: Indiferent de calitățile manageriale, dacă nu ești sprijinit financiar ești legat de mâini și de picioare.

⇔ La realizarea acestui articol a contribuit și Maria Ștefan, studentă anul II la Facultatea de Jurnalism din Craiova.

Total
174
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

După o carieră de succes, Flori Stanciu învaţă copiii handbal la clubul de unde a „răsărit”

Next Post

Clinica de Boli Infecțioase Copii din Craiova, renovată

Related Posts