Pleci în vacanță? Cardul european de sănătate, documentul medical ce nu ar trebui să îți lipsească

Cardul european de sănătate este unul dintre documentele de vacanță care este bine să nu vă lipsească. Cei care își doresc să petreacă o vacanță în Europa trebuie să știe că pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate, de la Casa de Asigurări de Sănătate. Cardurile europene de sănătate nu se mai tipăresc începând până la finalizarea procedurii de achiziţie pentru contractul de furnizare a acestui document. Între timp, persoanele care solicită documentul primesc un certificat provizoriu, valabil doi ani. În acest an, 3.225 de doljeni au solicitat certificatul provizoriu.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

În baza acestui card aveți dreptul la asistență medicală necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE.

În calitate de cetățean european, dacă vă îmbolnăviți pe durata unei șederi temporare în altă țară din UE (indiferent că vă aflați acolo în vacanță, într-o călătorie de afaceri sau la studii), puteți primi orice tratament care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă. Aveți dreptul la aceleași îngrijiri medicale de care beneficiază cetățenii asigurați în țara respectivă. Cardul european este dovada faptului că sunteți asigurat în altă țară din UE.

Documentul se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim 12 luni) în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medical.

Cum intrați în posesia cardului?

Pentru a intra în posesia cardului trebuie să depuneți în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia vă aflați, o cerere. Cardul se eliberează în termen de maximum șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene).

Costul cardului european este suportat din FNUASS (Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate)
Perioada de valabilitate a documentului este de un an de la data emiterii.

Pot beneficia de card european de asigurat toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției.

Studenții/masteranzii care studiază în statele membre UE pot obține cardul european numai dacă beneficiază de bursă a statului român

Care sunt serviciile medicale pe care le acoperă

Trebuie știut că este posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară coplata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care ne sunt acordate aceste servicii.
Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE în scopul obţínerii unui tratament medical planificat. Cardul acoperă numai serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.
Decontarea serviciilor medicale aferente cardului european se face la nivel interinstituţional.

Cardul european versus asigurarea privată

Sunt şi români care, atunci când pleacă în concediu, optează pentru asigurarea privată de sănătate, nu pentru cardul european. Diferenţa este că în baza asigurării private românii se pot trata în caz de urgenţă în orice clinică privată sau publică din ţara în care se află. Posesorul trebuie însă să aibă bani asupra lui, costurile urmând să-i fie decontate de asigurator abia la revenirea în ţară.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Alocolismul este o boală. Statul îmbătat de nepăsare, bolnavii netratați

Next Post

Integer Maecenas Eget Viverra

Related Posts
Verified by MonsterInsights