Cum alegi facultatea potrivită? Eduard Bondoc, psiholog: „S-a făcut o psihoză că sunt unele meserii din care se fac bani, dar nu este real”

S-a dat startul la înscrierile la facultate. Pentru absolvenții de liceu este un moment în care trebuie să își facă o analiză chibzuită a valorilor personale, abilităților, dorințelor și cunoștințelor dobândite pe parcursul celor 12 ani de studiu și să aleagă specializarea potrivită. Cum faci să alegi facultatea care ți se potrivește? Primim recomandări de la  studenți,  profesori, dar și de la Eduard Bondoc, psiholog clinician.

Autor: Corina Mihailov

 

 

Acum că examenul de Bacalaureatul s-a încheiat absolvenții de liceu fac un alt pas important spre atingerea visurilor și obiectivelor propuse – înscrierea la facultate. O mare parte dintre cei care au absolvit liceul sunt dezorientați, aleg facultatea la întâmplare și după primul an abandonează studiile universitare. Există însă și tineri care iau o decizie după lungi căutări și sesiuni de informare. Cum au ales studenții de astăzi facultatea la care studiază?

Sfatul studenților: „Este important să verifice și site-ul universității și al facultății”

Mihaela Grama este studentă în anul III, FEAA și spune că s-a documentat foarte bine înainte de alegerea facultății. A ținut cont de sfaturile celor din jur, dar decizia i-a aparținut în totalitate:

„Am căutat pe site-urile fiecărei universități ce facultăți și oportunități au și după le-am luat pe fiecare în parte să văd ce reprezintă. Sigură că am ținut cont și de sfaturile altor persoane pentru că nu știam ce reprezintă fiecare materie sau specializare, respectiv nu știam ce aș putea face după terminarea facultății. Cel mai greu mi-a fost că nu am avut practică în domeniu, și nici măcar unele interacțiuni cu acest domeniu, și nu știam dacă îmi va plăcea sau nu. Dar, decizia pe care am luat-o a fost a mea100%”, spune studenta. 

Tânăra vine le recomandă viitorilor studenți să se gândească bine la ce vor să facă pe viitor, ce oportunități de angajare și practică oferă facultatea și universitatea pe care o aleg pentru că, spune ea, stagiile de practică contează cel mai mult. „Este important să verifice și site-ul universității și al facultății, pentru că acolo găsesc informații despre programele de studii, ce se învață la specializarea respectivă, ce oportunități de angajare au”, adaugă studenta. 

Este foarte important ca viitorii studenți să se informeze cu privire la metoda de admitere, dar și la locurile de cazare, viața de cămin. 

Sfatul profesorului: „Studentului trebuie să îi placă ce va învăța și să aibă chemare pentru domeniul respectiv”

Prof. univ.dr. Davian Vlad, (Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism) spune că, absolvenții de liceu trebuie să țină cont de pasiunile și vocația lor. 

Studentului trebuie să îi placă ce va învăța și să aibă chemare pentru domeniul respectiv. Abia apoi trebuie să ia în considerare perspectivele financiare și situația locurilor de muncă disponibile. Studentul trebuie să fie activ chiar din prima zi, să se remarce, să participe la toate activitățile, curriculare sau conexe, să învețe și să citească necontenit. Să fie curios și să (se) întrebe permanent. Mai ales studenții de la Jurnalism”, a declarat prof.univ.dr. Davian Vlad. 

Sfatul psihologului

Eduard Bondoc, psiholog clinician spune că tinerii care se află în căutarea facultății potrivite trebuie în primul rând să aleagă cu răbdare.

Să nu se ducă acolo unde se duce toată „turma”. Acum este o modă: toată clasa se duce la Medicină sau Drept, dar nu toți pot să fie doctori sau avocați de succes. Nu au cum, este imposibil. Este și o lege a firii că nu suntem toți la fel și nu avem cum să reacționăm toți la fel. S-a făcut o întreagă psihoză că sunt unele meserii din care se fac bani, dar nu este real. Bani se fac din toate meseriile dacă le faci cu perseverență. Eu știu mecanici auto, care câștigă de zece ori mai mult decât un avocat”, explică psihologul.

Este foarte important ca alegerea să fie făcută în cunoștință de cauză, după ce tânărul a testat ce înseamnă să practice meseria care el crede să i s-ar potrivi.

În momentul în care un tânăr mă întreabă ce i s-ar potrivi cel mai bine, îl trimit să facă voluntariat la spital, pe lângă un avocat, la un constructor sau unde vrea el să se ducă, iar dacă se regăsește în treaba asta, atunci poate să meargă mai departe să studieze și să lucreze în domeniu. Sunt multe aspecte care țin de nivelul de pregătire profesională, dar și de tipul de personalitate. O persoană anxioasă nu poate să fie doctoriță, la fel cum un bărbat agresiv nu poate să fie avocat”, conchide Eduard Bondoc, psiholog. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Integer Maecenas Eget Viverra

Next Post

Natoque Eget Quis Ante Nam Lorem Imperdiet

Related Posts
Verified by MonsterInsights