Media 10. O craioveancă frumoasă, calculată, organizată, ambițioasă, perseverentă. Carla Dumitrescu este o elevă de excepție, care a reușit să demonstreze că prin muncă, seriozitate, bun simt și susținerea necondiționată a familiei poți să faci performanță, să ajungi cel mai bun. Carla este una dintre cele două eleve din Dolj care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat. A studiat pe parcursul anilor de liceu la Colegiul Național „Frații Buzești”, specializarea matematică-informatică, iar acum se pregătește pentru admiterea la Universitatea Politehnică din București. Cum a reușit Carla să obțină note maxime bac? Ce sfaturi are pentru elevii care urmează să susțină acest examen important?
Autor:
Ana-Maria Predilă
Corina Mihailov
Media10: Cum este acum că ai aflat că ești un elev de 10?
Carla Dumitrescu: Sunt foarte, foarte fericită. Sincer, nu mă așteptam la trei note de 10, mă așteptam la două, la matematică și fizică. Nota de la română a venit ca o surpriză, și, sunt extrem de fericită.
Media10: Cum ai reușit să obții această medie?
Carla Dumitrescu: Am reușit cu muncă multă și ambiție. În ultima perioadă am avut nopți nedormite, emoții, dar și multă preseverență, încredere.
Media10: Cum ai făcut să îți capeți încredere în tine, te-a ajutat cineva?
Carla Dumitrescu: Pe primul loc cred că mama, pentru că ea m-a susținut foarte mult în tot ceea ce am făcut, dar și profesorii, mai ales că am fost la un liceu de top. Mereu ne încurajau și ne spuneau că am ajuns aici pentru că merităm și suntem foarte buni.
Media10: Ai avut un profesor care te-a ajutat mai mult?
Carla Dumitrescu: Da, sunt profesorii care predau materiile tehnice. Profesorul de matematică, domnul Mihai Dicu a fost printre preferații mei și doamna diriginte, care este profesoară de fizică și a fost foarte apropiată de noi și m-a stimulat mult.
Media10: Ai participat de-a lungul anilor la olimpiade, competiții, concursuri, care te-au ajutat cumva, în momente din acestea cu emoții mari, să îți controlezi stările?
Carla Dumitrescu: În timpul liceului nu am mai participat la concursuri, dar, în școala generală, în fiecare an, m-am dus la concursuri și olimpiade. În clasa a VII-a am obținut trei mențiuni la olimpiada de fizică, română și biologie.
Din clasa a I-a am tot participat la concursuri și ușor, ușor m-am obișnuit cu acea stare, acele emoții ale examenului.
Media10: Unde ai făcut clasele I-XII?
Carla Dumitrescu: La școala nr. 24 până în clasa a VIII-a, și după aceea la C.N. „Frații Buzești”.
Media10: De ce ai ales specializarea matematică-informatică?
Carla Dumitrescu: Pentru că mi-a plăcut matematica și fizica, mai mult fizică. În continuare vreau să urmez o meserie în acest domeniu, vreau să studiez la Universitatea Politehnică la București, la telecomunicații, iar ulterior, vreau să merg undeva în străinătate, să-mi continui studiile și să îmi găsesc un un loc de muncă.
„Cred că ar trebui să existe un echilibru între învățat și relaxare”
Media10: Cum ai reușit să înțelegi partea de matematică, fizică, care necesită o gândire analitică?
Carla Dumitrescu: De la mama am moștenit-o.
Media10: Cum trebuie să te comporți sau să studiezi, astfel încât să reușești să obții media 10 într-un sistem de educație imperfect, așa cum este cel de la noi?
Carla Dumitrescu: Cred că ar trebui să existe un echilibru între învățat și relaxare, pentru că acel stres și învățat continuu dăunează, într-o oarecare măsură. Trebuie să știm să și ieșim în parc, să ne relaxăm, dar în același timp să ne facem temele, să învățăm constant, pentru că asta contează foarte mult. În momentul în care ai pierdut startul este foarte greu să-i ajungi din urmă.
„Programa conține multă materie, care nu este neapărat de ajutor”
Media10: A existat cineva care să te îndrume pe drumul cel drept sau singură ai cernut din tot ce ai văzut în jurul tău și ai ales drumul potrivit?
Carla Dumitrescu: Am reușit și singură să îmi dau seama de ceea ce e rău și ce e bine, de prietenii care îmi pot dăuna, acel anturaj de care se tot vorbește, dar și sfaturile părinților m-au ajutat, pentru că ei au trecut prin mai multe și știu cum să gestioneze anumite situații, și pot să spun că uneori ei m-au adus pe calea cea dreaptă.
„Dacă nu înțeleg și nu creez o logică, nu am cum să învăț nimic”
Media10: Ce ai schimba la sistemul de învățământ?
Carla Dumitrescu: Programa conține multă materie, care nu este neapărat de ajutor la aceste examene. Aș schimba și o parte din materii, pentru că pentru un copil, care s-a dus la un anumit profil, matematică-informatică, de exemplu, programa este umplută cu materii care nu sunt de ajutor.
Media10: Ai un mod anume de a învăța?
Carla Dumitrescu: Da, pentru că sunt pe matematică-informatică, am o gândire mai tehnică și îmi este foarte greu, cel puțin, la română pot spune că mi-a fost destul de greu să memorez acele comentarii, și singura șansă a fost să-mi fac scheme, să încerc să văd niște legături între ceea ce se întâmplă acolo, pentru că dacă nu înțeleg și nu creez o logică, nu am cum să învăț nimic.
„Prietenii și profesorii din școala generală m-au felicitat”
Media10: Cum ți-ai ales facultatea?
Carla Dumitrescu: Am prieteni care au ales această facultate, am vorbit cu ei despre ceea ce fac acolo și ce oportunități au, dar am căutat și singură. Vara trecută căutam facultăți tehnice din țară și mi-am dat seama că Politehnica este cea mai bună.
Media10: Cum au reacționat profesorii, colegii?
Carla Dumitrescu: Așa și așa, nu se așteptau. Prietenii și profesorii din școala generală m-au felicitat.
Media10: Ai un profesor din școala generală care și-a pus amprenta mai mult pe modul tău de a învăța și pe personalitatea ta?
Carla Dumitrescu: Da, doamna profesoară de română, care din păcate a ieșit la pensie când eu eram clasa a VI-a, doamna Cornelia Bărbulescu. De la dânsa am învățat bază gramaticii, a exprimării, a logicii, de fapt, a limbii române, pentru mine și limba română trebuie să aibă logică (râde).