Asistenții medicali și moașele reprezintă o verigă importantă a echipei medicale multidisciplinare și sunt parte integrantă a sistemului de sănătate. Ei interacționează direct cu pacienții și familiile acestora, sunt de multe ori primii furnizori de servicii de sănătate și pot aprecia obiectiv nevoia de îngrijire pentru fiecare pacient în parte. În contextul în care sistemul românesc de sănătate se confruntă cu o migrație accentuată a profesioniștilor, munca asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali este de o importanță vitală. Concursul și Gala Premiilor de Excelență în Asistența Medicală sunt organizate anual pentru a onora profesia de asistent medical generalist, moașă și asistent medical.
„Evenimentul este dedicat tuturor celor care sunt determinați să-și îndeplinească misiunea cu profesionalism, în ciuda numeroaselor provocări care apar permanent, celor care dețin înțelegerea și profunde cunoștințe despre nevoile de îngrijire, îngrijorările și preocupările pacienților și familiilor acestora. Asistenții medicali trebuie să fie o voce puternică, ce promovează în mod activ schimbarea pozitivă. Noi lucrăm în echipă și sloganul nostru este <Cu oameni, pentru oameni>, a declarat asist. med. gen. lic. Doina Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala Municipiului București, în deschiderea Galei ”Premiile de Excelență în Asistență Medicală”- ediția a VII-a, organizată pe 5 iulie la Crystal Palace Ballrooms București.
Alături de asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali premiați în cadrul Galei au stat reprezentanți ai autorităților, dar și medicii șefi de secție și managerii spitalelor din București. ”Avem profesioniști de excepție în România și suntem datori să onorăm acest potențial și să acordăm toată prețuirea noastră celor care contribuie, prin muncă și sacrificii, la menținerea stării noastre de sănătate Am convingerea că, punând mai des în lumină poveștile de succes, putem obține un efect de multiplicare. Devotamentul și pasiunea de care dau dovadă zi de zi asistenții medicali și moașele ne fac să privim cu optimism spre viitor”, a afirmat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
Datorită importanței profesiei, asistenții medicale și moașele din Municipiul București vor beneficia de facilități din partea autorităților locale. ”În calitate de director ASSMB, aș dori ca, în perioada următoare, alături de reprezentanții sindicatelor, să arătăm cât de importanți sunt asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali”, a mărturisit dr. Turkes Ablachim, director medical Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).
Premiile oferite în cadrul Galei au constat în diplome şi trofee, precum şi participarea gratuită la Școala de Vară din anul 2020 organizată de OAMGMAMR – filiala Municipiului București.
Premiile au fost acordate în cadrul mai multor secțiuni:
I. Determinare și implicare – Laureat – Echipa de îngrijire din blocul operator endourologie al Spitalului Clinic ”Prof. dr. Th. Burghele”
II. Echipe de îngrijire cu următoarele Subsecțiuni:
a. O șansă la viață – Laureaţi:
– Echipa de îngrijire din Secția a XVI-a Toxicomanie a Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. dr. Alexandru Obregia”
– Echipa de îngrijire din cadrul compartimentului Transplant și Pretransplant Medular a Spitalului Universitar de Urgență București
– Echipa de Îngrijire din secția Neurochirurgie III a Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar- Arseni”
– Echipa de îngrijire pentru transplant pulmonar a Spitalului Clinic ”Sfânta Maria”
b. Profesioniști în îngrijiri de calitate – Laureaţi:
– Echipa de îngrijire din secția VI- Patologie hipofizară și neuroendocrină a Institutului Național de Endocrinologie ”C.I. Parhon”
– Echipa de îngrijire din secția Pediatrie a Spitalului Universitar de Urgență ”Elias”
– Echipa de îngrijire din secțiile ATI copii și adulți ale Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”
– Echipa de îngrijire din Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București
c. Mama și copilul – Laureat:
– Echipa de îngrijire din blocul operator al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. dr. Panait Sârbu”
III. Premiul pentru advocacy și implicare în problemele comunității – Laureat:
– Echipa de îngrijire din secția de Chirurgie Generală II a Spitalului Clinic ”Dr. I. Cantacuzino”
IV- Premiul special al juriului – Laureaţi:
-Echipa de îngrijire din secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Sklodowska Curie”
-Echipa de îngrijire din secția ATI a Spitalului Clinic Colțea
V. Premiul pentru întreaga activitate – Laureaţi: Ioana Butnaru (Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar- Arseni”), Ana- Carmen Blănaru, Mihaela Bololoi, Maria Buznicea, Camelia Dumitrescu, Elena Gilia Dunduc, Argentina Doina Sandu, Niculina Toma (Spitalul Universitar de Urgență București), Teodora Liliana Bosioc, Mariana Braticevici, Ioan Hanțig, Elena Neagu (Spitalul Clinic ”Prof. dr. Th. Burghele”), Vasilica Croitoru, Constanța Năvădaru, Ioana Negoescu, Gabriela Niculae, Viorica Saul, Doina Spulber (Institutul Național de Endocrinologie ”C.I. Parhon”), Octavia Holzmann (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Sklodowska Curie”), Diana Maican (Spitalul Universitar de Urgență Elias).
Managementul logistic și comunicarea evenimentului au fost asigurate de revista Politici de Sănătate.