Copiii bolnavi de cancer și părinții lor pot sta gratuit, într-o locuință din Craiova

Redactia Media10
7 Min Read

Săptămâni întregi de spitalizare, citostatice, suferinţă. Doar speranţa că se vor face bine le dă putere să lupte. Este soarta copiilor bolnavi de cancer și a familiilor lor. Spitalul le devine casă micuților bolnavi, iar părinții petrec luni de zile, zile și nopți pe un scaun, lângă copiii lor. Părinții copiilor bolnavi de cancer care se tratează la Spitalul Județean de Urgență Craiova trebuie să știe că au la dispoziție, gratuit, o locuință unde se pot odihni, mânca, schimba în perioada în care copiii lor sunt internați în spital sau au nevoie de tratament ambulator.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Cinci saloane, zece paturi. La etajul zece al Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova este Compartimentul de Oncopediatrie, singurul loc din Oltenia unde pot fi tratați copiii bolnavi de cancer, dar și cu alte afecțiuni hematologice grave. În spaţiul mult prea restrâns sunt compartimentate cinci saloane în care încap zece paturi. Separat este sala de tratament şi o cameră mai spaţioasă transformată în loc de joacă. Lunar ajung în jur de 40 de copii ajung aici. Cele mai frecvente afecțiuni de care suferă sunt tumorile cerebrale. 

Apartament pus la dispoziție, gratuit, pentru copiii bolnavi de cancer și părinții lor

Din momentul aflării diagnosticului pentru copii și familia lor urmează un drum greu, o luptă cu boala, dar și cu lipsurile sistemului medical, cel mai adesea, cu lipsa unor medicamente vitale. Ca să mai ușureze din suferință și povara greu de dus voluntarii de la Magic Home au creat o rețea națională prin care pun la dispoziția familiilor locuințe unde se pot caza gratuit pe durata tratamentului. Acum o astfel de locuință se află și în Craiova.

„Magic Home a pornit de la constatarea pe care o făceam atunci când mergeam în secțiile de Oncopediatrie. Întotdeauna vedeam lângă patul copilului un scaun și lângă scaun stătea un părinte. Și cum cancerul nu este o boală care se tratează în câteva zile, îi vedeam acolo săptămâni sau luni întregi. Ne-am dat seama că  au nevoie de un spațiu unde să se odihnească, unde să schimbe impresii cu oameni aflați în aceeași situație, un spațiu unde să se poată spăla, unde să spele hainele lor, ale copiilor. Nevoia era uriașă. Pentru ei este un refugiu. Sunt familii care stau și șase, șapte luni. Pot să sta și copiii care au de făcut tratament ambulator și care nu au nevoie să fie internați. Am deschis primul apartament în Viena, apoi București și ne-am extins ușor în Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Chișinău, Craiova”, a povestit Melania Medeleanu, fondatoare a Asociaţiei MagiCAMP. 

Locuința din Craiova este dotată cu tot ce este necesar locuirii: baie, mașini de spălat, bucătărie în care să poată găti „ca acasă”. 

„Avem un voluntar, în Craiova, care ajută foarte mult și se ocupă de copii și familiile lor, Georgiana Baiasu. Oamenii pot să scrie pe contact@magicamp.ro și noi îi redirecționăm”, adaugă Melania Medeleanu.

Peste 70% dintre aceşti copii provin din familii cu o situaţie financiară modestă

Copiii afectaţi de cancer necesită îngrijiri în clinici specializate, care sunt, de obicei, situate departe de localităţile lor de domiciliu. Peste 70% dintre aceşti copii provin din familii cu o situaţie financiară modestă. Urmează săptămâni, luni sau chiar ani petrecuți în spital. De cele mai multe ori, medicii cunosc situația materială precară a familiilor, iar copiii sunt internați, deși nu este mereu necesar. Internarea în spital a acestor copii cu un sistem imunitar afectat deja vine la pachet cu riscul ca ei să contacteze alte infecții. În paralel cu lupta dusă de medici, este și o luptă de uzură a părinților pentru copiii lor.

„Este important să reacționăm. Nu este suficient să avem doar o stare de revoltă, de furie, trebuie să trecem la implicare, dincolo de furie, când faci ceva concret îți dai seama că poți salva viața unui om. Nu știu nimic mai nobil, mai plin de împlinire decât să faci viața cuiva mai bună”, spune Melania Medeleanu.

E prea multă vreme de când cărăm medicamente cu sacul din străinătate

Copiii și părinții lor sunt nevoiți de cele mai multe ori să lupte și cu lipsurile sistemului medical, ceea ce face ca situația să fie și mai greu de îndurat. Tratamentul pentru leucemii, anemii severe şi alte afecţiuni grave sunt asigurate de stat prin programe naţionale. Însă de cele mai multe ori medicamentele lipsesc din spitale. Mai mult copiii și așa măcinați de boala au nevoie de suplimente alimentare, de o anumită alimentaţie.

„Una dintre cele mai mari probleme este accesul la medicamente. În continuare sunt medicamente folosite în tratamentul copiilor cu cancer care lipsesc din farmacii. E prea multă vreme de când cărăm medicamente cu sacul din străinătate. Asta stă nu numai în mâinile medicilor, ci mai degrabă, în cele ale MS, el este cel care să rezolve această problemă”, atrage atenția Melania Medeleanu.

În Compartimentul de Oncopediatrie de la SJU Craiova care este condus de prof.univ. dr. Polixenia Stancu, singurul medic care tratează copiii de aici, ajung copii din toată Oltenia, cei mai mulți dintre ei având o situație financiară precară.

„Sărăcia în care se zbat foarte mulți dintre acești copii. Adesea au trei perechi de haine și este tot ce au. Mulți dintre ei sunt foarte săraci, nu au bani să ajungă la spital. Mulți spun „n-am eu bani de oraș”. Este strigător la cer când o mamă se uită în buzunar și vede că nu are cu ce să ajungă până la spital sau ajunge prea târziu”, conchide Melania Medeleanu, fondatoare a Asociaţiei MagiCAMP. 

Share This Article