Școala din Craiova, construită de un elvețian, cu promovabilitate 100% la Evaluarea Națională

Redactia Media10
6 Min Read

Școala Ethos este una dintre unitățile școlare din Dolj cu promovabilitate 100% la Evaluarea Națională. A fost nevoie ca un elvețian să vină să ne construiască o astfel de unitate de învățământ. Povestea școlii private Ethos a început, în Craiova, în urmă cu 18 ani, atunci când un elvețianul a ales să investească, într-un mod diferit, în Bănie. Unitatea școlară promovează un sistem unic care ne învață că se poate și la noi. Un sistem adus de un elvețian care pare să dezmorțească un sistem de mult încremenit în tipare vechi. 

Autor: Ana-Maria Predilă

De 18 ani, în fiecare dimineață, clădirea mare, albastră, își așteaptă elevii, care vin la ore cu drag pentru că școala este aranjată în așa fel încât li se pare că este o doua casă. Sălile de curs sunt colorate și pline de materiale didactice. Aici există clasă separată pentru fiecare materie. Pe lângă sălile normale de curs, elevii au și ateliere special amenajate.

Ethos este o școală „altfel”, care se ridică la standardele Occidentale

Faptul că elevii sunt învățați să se exprime liber și să învețe de plăcere și nu tocind, așa cum se întâmplă cel mai adesea în rândul elevilor din învățământul românesc, îi determină pe părinți să își aducă aici copiii. Rezultatele să văd la fiacre sfârșit de an școlar, atunci când, elevii de clasa a VIII-a reușesc, toți, să promoveze examenele de la Evaluarea Națională. Anul acesta, toți elevii, profesorii și părinții au avut motiv de bucurie. Nu este, însă, singurul an în care elevii reușesc să promoveze toți și unii dintre ei chiar și cu note de 10.  Cum reușesc?  

„Aici ne place să facem învăţământ deschis şi flexibil care să ridice nivelul de cunoaştere şi înţelegere la copiii proveniţi din medii defavorizate, dar și să ajute la obţinerea de performanţe în funcție de aptitudinile fiecărui copil. Încercăm să ne adaptăm cerințelor și capacitățile elevilor în așa fel încât atunci când termină școala să plece de aicu un un bagaj solid de cunoștințe şi un comportament bun, care să îi facă capabili să facă faţă problemelor cotidiene, pentru a deveni capabili să îşi găsească locul în societate”, spune prof. Daniel Vieru.

Regulamentul școlii, de pe strada Geniștilor, nr.60, este bine pus la punct și inspirat după modelul elvețian, model după care a fost creată toată școala. Elevii învață în primul rând să fie buni unii cu alții, dar și ordonați și responsabili. Siguranța pe care o oferă școala, dar și faptul că într-o clasă sunt între 15 și 20 de elevi ajută la obținerea rezultatelor dorite după susținerea examenelor naționale.

Comunicarea deschisă cu părinții este una dintre prioritățile cadrelor didactice

„La şcoala noastră, părinţii, cadrele didactice şi conducerea şcolii trebuie să poarte împreună responsabilitatea pentru copiii încredinţaţi lor”, adaugă prof. Daniel Vieru.

Elevii sunt angrenați în nenumărate activități extracuriculate și non-formale, ceea ce îi ajută să își verifice informațiile învățate la clasă, dar și să învețe lucruri noi într-un mod plăcut.

„Cu ocazia zilei de 1 Iunie am organizat o ora de lectură, au citit toți elvii, dar și toți profesorii. Acest lucru i-a ajutat foarte mult pe elevi să vadă cât de important este să citească mereu, să își revizuiască informațiile”, explică Dan Vieru.

Biblioteca școlii, ca toate celelalte săli de curs, are ferestre mari și este foarte spațioasă. Spațiul închis și întunecat pe care îl știm din bibliotecile școlilor de stat este aici înlocuit de rafturi albe, mari, pe care stau aranjate cărți noi. Covoarele, tot albe, și fotoliile mari în care elevii pot sta să citească te fac să intri de drag aici și să îți dorești să nu mai pleci. Tot în bibliotecă sunt și câteva mese la care elevii pot să scrie, dar și un xerox unde pot să își copieze gratuit tot ce au nevoie

La școală se poate înscrie orice copil, iar selecția se face în ordinea înscrierii.

„Școala este parte a unei fundații și aceasta este cea care susține financiar tot ce înseamnă educația copiilor. Părinții plătesc doar o taxă de 100 de lei pe semestru”, adaugă profesorul.

La Școala Ethos profesorii și părinții nu au probleme nici cu chiulul pentru că elevii sunt foarte bine monitorizați, iar regulile în acest sens sunt foarte stricte.  

Școala Ethos ne arată că se poate și altfel, că reușita constă în comunicare, flexibilitate, creativitate și mai ales că „educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai învățat”

Share This Article
Leave a Comment