Foto: Maik Photographer
Au viziune. Sunt minți sclipitoare. Au tone de voință. Sunt tineri. Vor o lume mai bună și știu că pot să reușească doar prin educație. Ceea ce îi diferențiază este că nu rămân înțepeniți în „a vrea”, ci deja construiesc în jurul lor. Știu că evoluția nu există fără educație. Și aici, unde este cel mai greu, ei insistă să reușească, iar câștigul final este al întregii comunității. O poveste care a pornit de la doi frați de 19 și 24 de ani, 5 lei, și un programator indian a ajuns să fie, astăzi, o afacere de succes. Nu este, însă, orice afacere care merge bine, ci una care are la bază educația, performanța, dorința de autodepășire, determinarea unor tineri cu principii sănătoase pentru care „nu se poate”, nu există. Ei sunt România frumoasă. Și oricum ai da-o, sunt de 10.
Mihai și Dragoș sunt frați. Și sunt geniali. Doi tineri din Craiova care ies din tipare. Prin ceea ce fac își doresc să contribuie la „o lume mai bună, mai performantă, mai citită”. Mihai și Dragoș, alături de o echipă de tineri pe care i-au strâns în jurul lor, inovează neobosit. Prin ultimul lor proiect, unic în România, revoluționază modul în care se poate învăța medicina. În urmă cu câteva zile au lansat, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, aplicația BioMap. Până la BioMap, povestea este una care inspiră, motivează, arată că SE POATE.
Totul a pornit de la o întrebare
Totul a început în urmă cu cinci ani, atunci când Mihai și fratele său erau încă studenți la Facultatea de Medicină din Craiova, iar Dragoș rezolva teste online pentru examenul de permis.
„Povesteam fiecare ce ni se întâmplase atunci când, rezolvând grile online pentru examenul de conducere, Dragoș îmi spune: «Uite ce site nasol au ăștia de la drpciv. Cum ar fi să facem un site de genul, mai bun, dar pentru admiterea la medicină?» Franc vorbind, la momentul întrebării i-am dat lui Dragoș câteva motive pentru care nu ar merge, împins fiind de programarea societății. Suntem învățați să căutăm mereu motivul pentru care nu va merge, suntem programați să ne plângem de partea de 5% care nu funcționează cum trebuie, în loc să ne bucurăm de partea de 95% din viețile noastre care este… mișto. Însă am spus da. Habar nu aveam unde vom ajunge”, povestește Mihai Voinea.
Indianul programator care a spus „Da” craiovenilor din spatele tastaturii
A fost START-ul de care aveau nevoie. De aici, au început să construiască în jurul ideii lor sclipitoare. Numai că ei se pregăteau să fie medici și nu IT-iști. Și-au dat seama că au nevoie de un ajutor.
„Dragoș l-a întrebat pe un prieten indian, programator, pe care îl cunoscuse în GTA: San Andreas, dacă ne poate ajuta cu site-ul. Știam despre el doar că urcase pe Himalaya și că știa programare”, povestește Mihai.
Energia de care era nevoie apăruse. Nu a fost deloc ușor. Dar nimic nu i-a mai oprit. Au învățat că pot mai mult decât cred. Că limitele nu există. Că totul este posibil, dacă crezi în tine, în ideea ta și muncești mult. În primăvara lui 2011, prima lor platformă educațională: grile-rezidențiat.ro începea să fie testată, iar Dragoș era singurul utilizator. A fost lansată oficial pe 20 octombrie 2015, iar la 1 an și o zi distanță, au lansat deja o altă platformă: Grile-Admitere.ro.
Sursa foto: http://blog.grile-rezidentiat.ro
grile-rezidențiat.ro- cea mai utilizată platformă din țară.
Acum grile-rezidențiat.ro este cea mai utilizată platformă din țară. Sunt aproape 400.000 de teste rezolvate. Iar programatorul indian, aflat la mii de kilometri distanță, între timp, s-a mutat în România, unde a devenit partner de afaceri celor doi craioveni și parte din povestea care încă se scrie.
Este fascinant și suntem abia la cuprinsul poveștii. Mințile sclipitoare au continuat să inoveze, să caute, să îmbunătățească modul în care se învață, în România.
„Am vrut să eficientizăm modul de învățare, să automatizăm modul în care poți să îți verifici cunoștințele și îți pui ordine în informații”, povestește Mihai.
Au continuat drumul și asta pentru că ei cred în educație și în faptul că esența unei societăți mai bune este să avem oameni mai performanți.
Au apărut noi platforme, echipa s-a dublat
Lipsea o bucată din puzzel.
„Ne tot gândeam să punem bazele unei platforme educaționale pentru lumea juridică. În septembrie 2017, fix după ce am lansat noul Grile-Rezidentiat.ro, eram în Statele Unite când l-am sunat pe un prieten de la drept să îi propun colaborarea. Am discutat cu Dragoș și ne-am asociat cu Mihai. Ne-am pus pe treabă cu toții. Am lansat Grile-Drept.ro în ianuarie 2018”, explică Mihai.
Sursa foto: http://blog.grile-rezidentiat.ro
Astăzi, echipa Marsilian are 13 oameni, unii dedicați full-time, alții prin colaborări part-time. Platformele educaționale au zeci de mii de utilizatori și peste 400.000 de teste rezolvate.
În urmă cu câteva zile, echipa Marsilian a lansat cea mai nouă aplicație – Biomap
Evenimentul de lansare a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Aplicația a fost prezentată studenților, elevilor, medicilor, cadrelor universitare.
Mihai. Dragoș și echipa lor au gândit o aplicație unică în România, care vine să revoluționze modul în care se învață medicina.
„Singurul mod prin care putem să facem lumea mai bună este să educăm oamenii sau să le oferim uneltele potrivite pentru asta. De aceea, am creat Biomap. Este o platformă online care poate să fie accesată de orinde din lume. Cu BioMap ai medicina la nivel vizual și în curând și în text, cu tine, peste tot”, spun Mihai Voinea.
Ce este BioMap
Este prima platformă de vizualizare în 3D a corpului uman din România
.„Poți să vezi tot până la nivel de celulă”.
Aplicația este disponibilă în limba engleză și limba română.
„Avem în plan să introducem și limba germană și limba franceză. Se găsește în ea anatomie, fiziologie, patologie. Adică poți vedea orice, în 3D, de la gastrită, infarct miocardic acut, receptori până la cancere în diverse stagii, montare de stent sau doar un herpes sau o varicelă. Plus multe alte funcții utile pentru studiul individual sau pentru cadre universitare”, susține Mihai.
Mihai Voinea
Platforma se adresează elevilor și studenților, care în acest fel pot ajunge să înțeleagă mult mai bine materia. Totodată aplicația se adresează medicilor și cadrelor universitare.
„Din iulie o să apară în magazinele App Store și Google Play. Tot atunci o să implementăm și sistemul de plată. Ne dorim, pe viitor să facem pe și integrarea cu Power Point, care va fi mai dificilă, dar sigur o să găsim o soluție. Totodată, ne dorim să creăm unui mediu de învățare, adică o secțiune în site, unde fiecare utilizator își poate public propriile prezentări făcute în platformă și poate avea un sistem de rating, poate să lase sau să primească comentarii”, explică Dragoș.
Dragoș Voinea
Povestea echipei Marsilian Technologies nu se oprește aici.
Sunt creativi, inventivi, și mai ales, dornici să arate că se poate și aici, în România, în Craiova, cu o singură condiție: să investim în educație!