Ai avut hemoroizi, te-ai tratat și ți-e teamă să nu reapară? Aceasta este poate cea mai frecventă întrebare a pacienților, mai ales că mulți dintre ei cred că tratarea hemoroizilor este temporară, nu definitivă. În ce condiții pot să se dezvolte hemoroizii? Ce factori cresc riscul de reapariție? Care sunt simptomele ce trebuie să te trimită imediat la medic? Cum previi reapariția hemoroizilor? Află răspunsuri utile de la dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurgie generală și specialist în proctologie la Centrul Medical Prima Clinic și la Clinica ProctoHelp.

Hemoroizii reprezintă o afecțiune comună, ce afectează o mare parte din populație la un moment dat în viață. Aceștia sunt formațiuni venoase care se află în mod natural în zona canalului anal. Ele au rolul de a contribui la continența anală. Problemele apar atunci când aceste vene se dilată sau se inflamază. Acest lucru poate duce la disfuncții ale circulației, provocând o serie de neplăceri. Deși hemoroizii pot apărea oricând, riscul este mai crecut odată cu înaintarea în vârstă.
„Hemoroizii sunt reprezentați de acele vene hemoroidale care sunt prezente, în mod normal, la nivelul canalului anal. Acestea ne ajută să avem continență și să nu lezăm anusul atunci când mergem la toaletă. În momentul în care apare o problemă și circulația venelor respective este afectată, acele țesuturi spongioase se măresc în dimensiuni și devin dureroase. Prin urmare, atunci vorbim de boala hemoroidală care apare, de obicei, după vârsta de 40 de ani. Totuși, poate fi întâlnită chiar și la tineri”, spune medicul.
Cauzele hemoroizilor
Hemoroizii sunt adesea influențați de o combinație de factori legați de stilul de viață, obiceiurile zilnice și chiar de predispozițiile genetice ale fiecărei persoane. Aceste variabile pot contribui la creșterea presiunii în zona anală, la obiceiuri care favorizează constipația sau chiar la leziuni ale peretelui vascular. Deși nu există o singură cauză a hemoroizilor, înțelegerea factorilor care favorizează apariția acestora este esențială pentru prevenirea și gestionarea corectă a afecțiunii. Dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurgie generală și specialist în proctologie la Centrul Medical Prima Clinic și la Clinica ProctoHelp, precizează care sunt cei mai importanți factori de risc:
- Creșterea presiunii în plexurile venoase: Creșterea presiunii poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi contipația cronică sau efortul la defecație. Contractura abdominală crește presiunea în vase. De multe ori, oamenii se duc la toaletă și stau pe telefon câte o jumătate de oră. Organismul nu este obișnuit să stea atât de mult timp pe toaletă și atunci reflexul de defecație se inhibă. Prin urmare, crește presiunea în plexul venos, hemoroidul se dilată și ajunge la niște dimensiuni mari, care apoi întreține acest cerc vicios.
- Sportul: Ridicarea de greutăți, efortul fizic susținut o perioadă lungă de timp, abdomenele, orice efort fizic pe care îl depunem se traduce printr-o creștere a presiunii în aceste vene.
- Statul în șezut pentru o perioadă lungă de timp: Sedentarismul favorizează apariția hemoroizilor. Multe dintre meseriile din ziua de azi necesită statul pe scaun. Persoanele care stau foarte mult în șezut trebuie să se ridice din când în când și să facă mișcare.
- Predispoziția genetică: Laxietatea peretelui vascular se poate transmite și genetic. De exemplu, dacă părinții au avut hemoroizi, există riscul să dezvolți această boală, dar nu este o regulă general valabilă.
- Alimentația: În ziua de azi, există tendința de a consuma foarte multă mâncare procesată, cu puține fibre. Acest lucru favorizează constipația și dificultatea la defecare. Lucrurile acestea se traduc prin creșterea presiunii în plexurile venoase și, implicit, prin creșterea în volum a hemoroizilor. În plus, mâncărurile afumate, picante irită colonul, subțiază peretele canalului anal și, în cele din urmă, apare sângerarea.
Cum se tratează hemoroizii?
Pentru a scăpa de hemoroizi, există mai multe soluții de tratament. Dacă pacientul ajunge în fazele incipiente, schimbarea stilului de viață este cea mai simplă și la îndemână opțiune. De cele mai multe ori, însă, pacienții ajung destul de târziu la medic și atunci se impun alte soluții. Dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurgie generală și specialist în proctologie, menționează care sunt cele mai folosite metode terapeutice pentru hemoroizi:
- Tratament medicamentos (gradul I și II): Administrarea de venotonice (ex. Detralex) pentru regenerarea peretelui vascular și aplicarea locală a cremelor pentru ameliorarea simptomelor.
- Proceduri minim invazive (gradul II și III): Ligatură cu benzi elastice – procedură rapidă, realizată în ambulatoriu, și procedura HAL-RAR – ligaturarea arterelor hemoroidale ghidată ecografic.
- Intervenție chirurgicală clasică (stadiul IV): Indicată pentru hemoroizii voluminoși sau complicați.
Dacă ai tratat hemoroizii, pot să recidiveze?
În urma unui tratament adecvat, simptomele hemoroizilor pot dispărea. Totuși, există situații în care hemoroizii pot să cauzeze din nou probleme. Mulți pacienți cred că hemoroizii pot recidiva, însă acest lucru nu este pe deplin înțeles. De cele mai multe ori, reapariția hemoroizilor este dată de prezența factorilor de risc. Aceștia predispun la apariția unor noi hemoroizi. Este important ca pacienții să înțeleagă că, deși hemoroizii tratați nu vor recidiva, este posibil ca, în timp, să apară noi hemoroizi din cauza condițiilor ce favorizează dezvoltarea acestora.
„Hemoroizii nu recidivează. Odată tratați, aceștia dispar și nu mai pot apărea în același loc. Totuși, la câțiva ani după tratament, de obicei între trei și zece ani, poate apărea un alt hemoroid în apropierea zonei unde a fost tratat primul. Acesta se dezvoltă din vasele de sânge care, la momentul tratamentului, erau prea mici pentru a fi observate. Astfel, putem vorbi despre o reapariție sau despre apariția unor noi hemoroizi, dar nu despre recidivarea celor deja tratați”, afirmă medicul.
Ce observă pacienții atunci când reapar hemoroizii?
De multe ori, pacienții care au trecut anterior printr-un tratament pentru hemoroizi sunt mai atenți la semnele care indică reapariția acestora. Deși aceștia pot experimenta din nou simptomele, evoluția bolii poate fi mai ușor controlată dacă sunt depistați într-un stadiu incipient. Intervențiile rapide și corectarea stilului de viață pot contribui la reducerea disconfortului și la prevenirea complicațiilor, iar pacientul învață, treptat, să recunoască semnele de alarmă și să reacționeze prompt.
„În cazul în care hemoroizii reapar, abordarea terapeutică rămâne aceeași. De obicei, hemoroizii sunt mai mici și în număr mai redus. Pe lângă asta, simptomele sunt mai puțin deranjante, deoarece pacientul este deja familiarizat cu problema și se prezintă mai rapid la medic. Dacă anterior a ignorat sângerările și a ajuns târziu la medic, după ce a urmat un tratament și are din nou semne de alarmă, nu le mai neglijează. Prin urmare, ajunge la medic mai devreme decât prima dată, ceea ce permite depistarea hemoroizilor într-un stadiu mai incipient”, precizează dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurgie generală și specialist în proctologie la Centrul Medical Prima Clinic și la Clinica ProctoHelp.
„Dacă nu eliminăm cauzele și tratăm doar efectul, hemoroizii vor reapărea”
Un tratament eficient nu înseamnă doar eliminarea simptomelor, ci și prevenirea reapariției lor. Hemoroizii pot să se formeze din nou dacă factorii care favorizanți nu sunt corectați, iar stilul de viață rămâne neschimbat. Alimentația, sedentarismul și predispoziția genetică joacă un rol important în evoluția bolii, motiv pentru care este esențială atât tratarea hemoroizilor, cât și adoptarea unor măsuri care să reducă riscul de reapriție.
„Dacă vom continua să facem aceleași lucruri ca înainte și nu vom schimba nimic în obiceiurile noastre, atunci există riscul să apară alți hemoroizi. Așadar, dacă nu eliminăm cauzele și tratăm doar efectul, hemoroizii vor reapărea. Aproximativ 10% dintre pacienți se confruntă cu reapariția hemoroizilor. În cele mai multe cazuri, acest lucru este legat și de o componentă genetică care predispune la boală varicoasă și hemoroidală”, spune medicul.
Când trebuie să mergi la medic?
„Dacă apare sângerarea la câțiva ani după bandarea hemoroidală, este obligatoriu ca pacienții să se prezinte la o reevaluare. De asemenea, dacă apar mâncărimi, disconfort sau orice alt simptom neobișnuit în zonă, care nu fusese prezent anterior, este recomandat să vină la o consultație”, declară dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurgie generală și specialist în proctologie la Centrul Medical Prima Clinic și la Clinic ProctoHelp.
Cum previi reapariția hemoroizilor?
Pentru a preveni reapariția hemoroizilor, este esențial să adopți un stil de viață care să sprijine sănătatea sistemului digestiv și să reducă factorii de risc asociați acestei afecțiuni. Chiar și după tratamentele aplicate eficient, comportamentele și obiceiurile zilnice pot influența apariția ulterioară a hemoroizilor. Prin urmare, modificările în stilul de viață sunt cheia pentru a preveni apariția lor. Dr. Cătălin Dudu, medic primar chirurgie și specialist proctologie, menționează câteva măsuri simple, dar eficiente, care pot contribui la prevenirea acestei probleme:
- Evită constipația
- Evită statul prelungit pe toaletă
- Evită să mergi cu telefonul la toaletă
- Ridică-te des de pe scaun dacă ai un job sedentar: ia o pauză de cel puțin cinci minute pe oră și fă câțiva pași
- Fă mișcare: încearcă să te plimbi cât mai des și cât mai mult
- Include fibre în alimentație
- Hidratează-te corespunzător