Te-ai trezit dimineața cu o durere puternică de cap, nasul înfundat și senzația că nu poți respira corect? Te întrebi de ce simptomele alergiilor de primăvară par să te afecteze mai mult decât de obicei? E posibil să ai sinuzită de primăvară! Această afecțiune sezonieră poate fi cauzată de schimbările de temperatură, umiditate, dar și de alergii. Deși poate părea o problemă minoră, dacă nu o tratezi corespunzător, sinuzita poate deveni cronică și poate duce la complicații grave. Cum se manifestă sinuzita? Când trebuie să mergi la medic? Care sunt cele mai eficiente soluții de tratament? Află răspunsurile de la dr. Ștefan Tănase, medic primar ORL la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Sinuzita este o afecțiune frecvent întâlnită, dar adesea subestimată, care afectează milioane de persoane în fiecare an. Aceasta apare atunci când sinusurile se inflamează din diverse motive, inclusiv infecții virale, bacteriene sau factori alergici. În timpul unui episod de sinuzită, sinusurile – cavitățile situate în interiorul oaselor feței – se umplu cu mucus, ceea ce duce la dificultăți de respirație, dureri de cap și disconfort general. Deși majoritatea oamenilor asociază sinuzita cu răcelile sezoniere, aceasta poate fi cauzată și de alți factori, iar în unele cazuri, poate deveni o afecțiune cronică, care afectează calitatea vieții pacienților pe termen lung.
„Sinuzita este o inflamație acută sau cronică a mucoasei care tapetează sinusurile feței. Sinusurile sunt anterioare (maxilar, etmoid anterior și frontal) și posterioare (sfenoid și etmoid posterior). Toate sunt căptușite de o mucoasă, care se poate inflama atât acut, cât și cronic,” spune medicul.
De ce apare sinuzita de primăvară?
Primăvara este o perioadă în care schimbările meteorologice pot afecta grav sănătatea căilor respiratorii. Fluctuațiile de temperatură, nivelurile ridicate de polen și creșterea umidității sunt factori care contribuie semnificativ la apariția sinuzitei. Aceste schimbări sunt adesea resimțite în mod acut de persoanele care suferă de alergii, deoarece sistemul lor imunitar devine mult mai sensibil la substanțele iritante din aer. Pe lângă factorii atmosferici, există și condiții preexistente ale pacientului care pot favoriza dezvoltarea sinuzitei, cum ar fi afecțiunile nasului sau ale căilor respiratorii superioare, care pot agrava simptomele.
„Diferențele de temperatură, umiditate, presiune, apariția manifestărilor alergice, infecțiile virale și gripale foarte prezente în această perioadă, dar și existența unor factori locali, cum ar fi: deviațiile de sept nazal, rinitele cronice, alergiile nazale, polipozele nazale, toți acești factori duc, în timp, la apariția sinuzitei”, precizează dr. Ștefan Tănase, medic primar ORL la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Simptomele sinuzitei
Te-ai întrebat vreodată cum poți să îți dai seama dacă suferi de sinuzită, mai ales când primăvara aduce o mulțime de schimbări? Pentru multe persoane, sinuzita începe ca o răceală obișnuită, dar cu timpul devine mult mai problematică. De la senzația de presiune până la durerile persistente de cap și dificultățile de respirație, sinuzita poate fi greu de ignorat. Uneori, aceste simptome sunt neglijate, iar tratamentele „după ureche” pot da impresia că problema s-a rezolvat temporar.
„În primă fază, sinuzitele sunt acute, iar ulterior, în aproximativ trei săptămâni, dacă nu se aplică tratamentul corespunzător, ele se cronicizează, iar manifestările devin mai neplăcute. 6 din 10 pacienți au sinuzită, într-o formă ușoară sau mai gravă, mai recentă sau mai veche. Manifestările sunt foarte variate și includ: durere intensă de cap, stare generală proastă, amețeli, somn neliniștit și insomnii, sforăit, secreții posterioare, pierderea mirosului, scăderea auzului. Toate aceste simptome afectează confortul zilnic al pacientului”, spune medicul ORL.
Mulți pacienți ajung la medic direct cu complicații
Mulți pacienți nu se prezintă la medic până când simptomele nu devin insuportabile, iar acest lucru poate duce la complicații severe. De cele mai multe ori, sinuzita este tratabilă dacă este diagnosticată și tratată din timp, însă neglijarea ei poate duce la infecții mai grave, care afectează nu doar sinusurile, ci și alte părți ale corpului. Deși anumite medicamente pot ameliora simptomele pe termen scurt, ignorarea afecțiunii poate provoca daune permanente. În cazul în care infecția ajunge la stadii avansate, aceasta poate provoca complicații care afectează ochii sau creierul, ceea ce impune un tratament mult mai complex.
„Infecțiile acute de tip viral sau bacterian produc simptome mai evidente și astfel pacientul ajunge la medic. În formele cronice, în afară de cele care provoacă obstrucție nazală evidentă sau dureri de cap intense, ceilalți pacienți încearcă să se trateze singuri, de acasă, și evită să ajungă la medic crezând că problema s-a rezolvat. Mulți pacienți consideră că au o răceală care se ameliorează ușor cu tratamentele uzuale, dar, de fapt, aceștia riscă să dezvolte sinuzită cronică. Dacă ajung în stadiul cronic, pot apărea și complicații. Din păcate, mulți pacienți se prezintă direct cu complicații orbitale sau craniene”, afirmă dr. Ștefan Tănase, medic primar ORL la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Cele mai grave complicații
În unele cazuri, sinuzita poate duce la complicații grave, care afectează zone sensibile ale corpului, cum ar fi ochii sau creierul. Infecțiile pot ajunge în apropierea nervilor sau a structurilor craniene, ceea ce poate duce la probleme majore, inclusiv pierderea vederii. Aceste complicații sunt rare, dar extrem de periculoase, motiv pentru care este important ca tratamentele să fie aplicate din timp. Prevenirea complicațiilor grave depinde de diagnosticarea corectă a afecțiunii și de abordarea promptă a tratamentului.
„Cele mai frecvente complicații sunt cele la nivelul ochiului, deoarece sinusurile sunt localizate în jurul ochilor, iar inflamațiile pot afecta nervul optic, ceea ce poate duce la pierderea vederii. Alte complicații infecțioase ale creierului sunt tromboflebita de sinus lateral, tromboflebita de sinus cavernos, meningita sau abcesul cerebral. Acestea sunt complicații foarte grave ale sinuzitelor, în special ale sinuzitelor posterioare. Aceste sinuzite se leagă direct de endocraniu, iar infecția poate să se răspândească prin vasele sanguine sau limfatice direct în creier, făcând complicațiile extrem de periculoase”, declară medicul.
Cum se stabilește diagnosticul?
Diagnosticarea corectă a sinuzitei poate fi o provocare, având în vedere că simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni respiratorii, cum ar fi răcelile comune sau alergiile sezoniere. În plus, sinuzita poate avea forme acute sau cronice, fiecare necesitând o abordare diferită. În general, medicii se bazează pe simptomele raportate de pacient și pe un examen fizic amănunțit. În cazurile mai complexe, este necesar un examen mai detaliat, cu investigații specifice, pentru a vizualiza interiorul sinusurilor și a detecta eventualele infecții sau inflamații ascunse.
„Diagnosticul este, mai întâi, subiectiv, adică se bazează pe ce relatează bolnavul și pe zonele în care acesta resimte durerea. Diagnosticul obiectiv se pune prin rinofibroscopie. În acest caz, se introduce o cameră video prin nas pentru a vizualiza întreaga cavitate nazală și zonele în care se deschid orificiile sinusurilor, acolo unde se pot observa modificări. Diagnosticul de certitudine se pune prin tomografie craniană, care evidențiază cavitățile osoase ale sinusurilor”, precizează dr. Ștefan Tănase, medic primar ORL la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Cum tratezi corect sinuzita de primăvară?
Dacă te confrunți cu dureri de cap persistente, nas înfundat și oboseală, tratamentele rapide și eficiente sunt esențiale pentru a controla simptomele și a preveni complicațiile. De la medicația recomandată de medic până la proceduri care ajută la drenajul sinusurilor, există soluții care îți pot restabili rapid confortul zilnic. Este important să identifici corect sinuzita și să urmezi tratamentele specifice pentru a evita ca afecțiunea să devină cronică. Tratamentul adecvat depinde de stadiul afecțiunii și de cauza acesteia.
„Tratamentul presupune drenajul cavităților, adică deschiderea orificiilor sinusurilor pentru a permite drenajul natural. În acest sens, putem folosi aerosoli, mucolitice și antiinflamatoare. Dacă este vorba despre o sinuzită purulentă, se administrează antibiotice, în funcție de rezultatele antibiogramei. De asemenea, se folosesc vasoconstrictoare, mai ales în cazurile în care există un mecanism alergic asociat, precum și corticoizi nazali. Dacă pacientul urmează tratamentul, există șanse mari de vindecare. Totuși, atunci când există și alte cauze care provoacă sinuzită, acestea trebuie tratate corespunzător. În cazuri severe, când tratamentele nu sunt eficiente, se poate interveni chirurgical, fie prin puncție, fie prin operație endoscopică, care presupune lărgirea orificiilor și realizarea drenajului”, spune medicul.
Remedii naturiste
Deși tratamentele convenționale sunt cele mai eficiente în tratarea sinuzitei, multe persoane recurg și la remedii naturiste pentru a susține procesul de recuperare. Apa de mare și soluțiile saline sunt utilizate pentru a curăța pasajele nazale și pentru a ajuta la reducerea congestiei. Aerosolii mentolați sau cu apă sărată sunt, de asemenea, o alegere populară pentru ameliorarea simptomelor. În orice caz, aceste remedii nu sunt întotdeauna suficiente, mai ales în cazurile de sinuzită mai gravă. De aceea, este important să se consulte un specialist care să recomande un tratament adecvat, mai ales dacă simptomele persistă.
„În general, pacienții recurg la remedii naturiste precum: apa de mare, aerosolii cu substanțe mentolate sau aerosoli cu apă sărată. Totuși, aceste soluții nu sunt suficiente, mai ales în cazurile de sinuzită hiperplazică. În astfel de cazuri, este necesar un tratament combinat, cu medicație care să decongestioneze nasul și să faciliteze drenajul. Remediile naturiste pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar nu sunt suficiente pentru tratarea completă a sinuzitei”, precizează dr. Ștefan Tănase, medic primar ORL la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Recomandările medicului în perioada de primăvară
Pentru a preveni sinuzita, este esențial să acorzi atenție factorilor de risc și să tratezi orice afecțiuni preexistente. În plus, este important ca nasul să nu rămână înfundat pentru perioade lungi de timp, deoarece acest lucru poate duce la acumularea de mucus și la dezvoltarea sinuzitei. O igienă corectă a căilor respiratorii, precum și evitarea expunerii la factori iritanți, poate contribui semnificativ la prevenirea acestei afecțiuni.
„Pacienții trebuie să țină cont de apariția manifestărilor alergice în această perioadă. Alergiile joacă un rol semnificativ în apariția și acutizarea sinuzitelor cronice, iar rezolvarea problemelor anterioare, cum ar fi deviațiile de sept, rinitele cronice sau polipoza nazală, este esențială. Sinuzita apare, de obicei, atunci când nasul rămâne înfundat pentru o perioadă mai lungă de șapte-10 zile. De aceea, este important să nu lăsăm nasul să rămână înfundat prea mult timp pentru a preveni sinuzita”, conchide medicul ORL.