Pneumonia este o afecțiune pulmonară complexă, care poate varia de la forme ușoare, ce pot fi tratate acasă, până la forme severe, unde e nevoie chiar de internare în spital. Diferența dintre o formă ușoară de pneumonie și una severă este determinată de recunoșterea din timp a manifestărilor și prezentarea precoce la medic. Cu cât este depistată mai repede, cu atât se poate gestiona mai ușor. În plus, pneumonia poate cauza probleme grave, mai ales dacă suferi și de alte afecțiuni. Care sunt primele semne ale bolii? Când ar trebui să te îngrijorezi? Ce măsuri trebuie luate pentru a evita complicațiile? Poți afla toate răspunsurile de la dr. Ștefania Măgăran, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Pneumonia este o infecție pulmonară care afectează funcționarea normală a plămânilor. Aceasta determină inflamarea și acumularea de lichid sau puroi în alveolele pulmonare, ceea ce reduce capacitatea plămânilor de a oxigena sângele. Pneumonia poate fi cauzată de o gamă largă de agenți patogeni , fiecare tip având propriile particularități de manifestare. În plus, factori de risc precum fumatul, poluarea sau sistemul imunitar slăbit pot crește probabilitatea apariției bolii.
„Pneumonia este definită ca fiind o infecție acută bacteriană, virală sau fungică. Aceasta este caracterizată prin inflamarea săculeților de aer de la nivelul unuia sau ambilor plămâni (formă alveolară) sau inflamația interstițiului pulmonar (formă interstițială)”, explică medicul pneumolog.
Fii atent la primele simptome
Debutul pneumoniei poate fi rapid sau progresiv, iar simptomele pot varia de la o persoană la alta. În unele cazuri, boala poate începe cu semne ușoare, asemănătoare unei răceli, și poate evolua rapid spre o stare gravă. În alte situații, însă, simptomatologia poate fi evidentă încă de la început. Este important să fii atent la schimbările stării generale, mai ales atunci când febra și tusea devin persistente sau sunt însoțite de alte simptome.
„Pneumonia acută are două forme: pneumonia tipică și pneumonia atipică. Prima formă (cea tipică) se caracterizează clinic prin debut acut, cu febră înaltă, frisoane, tuse (inițial seacă, ulterior cu expectorație mucopurulentă sau hemoptotică), lipsă de aer și junghi toracic. La persoanele vârstnice, simptomatologia poate fi estompată, iar sindromul febril apare mai rar. În schimb, se poate observa alterarea statutului mental (dezorientare, confuzie)”, spune dr. Ștefania Măgăran, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Există și o formă neobișnuită a pneumoniei
Pneumonia poate să nu fie întotdeauna ușor de recunoscut, mai ales atunci când simptomele nu urmează un tipar clasic. În cazul unor forme mai puțin frecvente, cum este pneumonia „atipică”, semnele pot fi subtile, fiind adesea confundate cu alte afecțiuni respiratorii, cum ar fi bronșita sau gripa. De obicei, aceste manifestări neobișnuite apar în contextul unor infecții ORL. Tocmai de aceea, trebuie să acorzi o atenție deosebită simptomelor, chiar dacă acestea nu par a fi grave inițial.
„Pneumonia atipică se caracterizează printr-un debut lent și progresiv. De obicei, este precedată de o infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi: faringită, rinită, otită. În plus, pot să apară simptome mai puțin specifice bolii, și anume: febră fără frisoane, tuse seacă sau productivă și simptome extrarespiratorii (dureri de cap, dureri musculare și o ușoară astenie fizică)”, declară medicul pneumolog.
Când trebuie să mergi URGENT la medic?
Totuși, există și situații în care pneumonia poate deveni o urgență medicală. Ignorarea simptomelor severe sau amânarea vizitei la medic poate duce la complicații periculoase, cum ar fi insuficiența respiratorie sau septicemia.
„Când febra este persistentă și însoțită de frisoane intense, fenomene cardiovasculare – tahiaritmii, dureri de oase, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare și astenie fizică marcată, poate fi vorba de o formă severă de pneumonie. În astfel de situații, pacienții trebuie să se prezinte de urgență la medic”, spune dr. Ștefania Măgăran, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Depistează boala la timp!
Diagnosticul precoce este cheia pentru tratarea eficientă a pneumoniei. În timp ce simptomele pot fi un indicator important, confirmarea necesită investigații de specialitate, precum radiografia pulmonară sau alte analize medicale. Un diagnostic clar permite nu doar începerea tratamentului adecvat, ci și supravegherea pacientului și a evoluției bolii pentru a preveni complicațiile.
„În ambele forme – pneumonia tipică și pneumonia atipică – examenul radiologic joacă un rol esențial. Prin intermediul imaginilor radiologice se afirmă diagnosticul de pneumonie. Totodată, putem evalua răspunsul pacientului la tratament și monitoriza evoluția stării de sănătate a acestuia. E important ca pacienții să fie evaluați corespunzător pentru a identifica cazurile grave care necesită tratament în spital”, precizează medicul pneumolog.
Afecțiunile preexistente pot agrava pneumonia
Dacă te știi cu alte probleme de sănătate, s-ar putea ca apariția pneumoniei să aibă efecte negative asupra ta. Afecțiunile preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare, metabolice sau pulmonare, pot favoriza dezvoltarea unei forme severe de pneumonie, care să îți pună sănătatea în pericol. De asemenea, o altă categorie asupra căreia pneumonia poate avea efecte grave este cea a persoanelor vârstnice. Așadar, dacă te afli în aceste situații, ar trebui să consulți imediat un medic. În acest caz, boala poate fi mult mai agresivă și atunci e nevoie de un tratament mai complex.
„Pacienții care suferă de afecțiuni cronice (diabet, boli de inimă, astm) și persoanele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită tratamentului pneumoniei. Aceste afecțiuni pot influența evoluția bolii și riscul de complicații. În plus, pacienții pot necesita un tratament mai complex și o monitorizare mai atentă, deoarece sistemul lor imunitar poate fi deja compromis sau funcționează mai greu din cauza afecțiunilor existente. Dacă simptomele pneumoniei nu se ameliorează în urma tratamentului ambulatoriu sau dacă apar complicații, spitalizarea devine necesară. Pentru a evita complicațiile, pacienții cu afecțiuni cronice trebuie să fie conștienți de importanța unui tratament adecvat și să urmeze cu strictețe recomandările medicului. De asemenea, aceștia trebuie să își monitorizeze constant starea de sănătate, să acorde atenție semnelor de agravare a simptomelor și să solicite ajutor medical imediat dacă simptomele nu se ameliorează sau se înrăutățesc”, explică medicul.
Ia-ți tratamentul corect și nu îl întrerupe!
Tratamentul pneumoniei este stabilit de medic în funcție de agentul patogen responsabil. Este extrem de important să urmezi întocmai recomandările medicale, să finalizezi tratamentul prescris și să nu iei singur, „după ureche”, medicamente sau suplimente fără acordul specialistului. O abordare greșită a tratamentului poate duce la recidive sau complicații care necesită spitalizare.
„Tratamentul de bază al pneumoniei constă în administrarea de medicamente antimicrobiene, care pot include: antibiotice, antivirale sau antifungice, în funcție de agentul patogen care a cauzat infecția. Aceste medicamente sunt esențiale pentru combaterea infecției și pentru prevenirea complicațiilor. În plus, este esențial ca pacienții să urmeze tratamentul prescris de medic și să nu înlocuiască medicația cu suplimente fără a consulta specialistul”, conchide dr. Ștefania Măgăran, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Prima Clinic.