Sezonul rece poate aduce multe întrebări și temeri pentru viitoarele mame: „Ce se întâmplă dacă răcesc?” „Este sigur să mă vaccinez în timpul sarcinii?, „Cum pot proteja cel mai bine copilul în această perioadă?”. Cu un sistem imunitar mai sensibil, gravidele sunt mai expuse la infecții și complicații, în special în sezonul rece. Medicii spun că vaccinarea reprezintă o soluție eficientă și sigură pentru a preveni problemele de sănătate atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Află cum poți trece cu bine peste această perioadă, având grijă de sănătatea ta și a copilului tău!
În sezonul rece, riscul de infecții respiratorii crește semnificativ, iar femeile gravide se află într-o categorie vulnerabilă. Imunitatea lor este mai slăbită în această perioadă, iar complicațiile pot fi severe atât pentru mamă, cât și pentru făt. De aceea, vaccinarea devine un aspect esențial pentru protejarea sănătății lor și a celor mici. Există două vaccinuri deosebit de importante pentru viitoarele mame în această perioadă, și anume: vaccinul gripal și vaccinul pentru virusul sincițial respirator (VSR). Când trebuie făcute? Cum ajută? Află informații utile chiar de la medicii specialiști.
Vaccinul gripal, o protecție vitală
Pentru femeile însărcinate, unul dintre cele mai importante aspecte este menținerea sănătății în sezonul rece. În această perioadă, infecțiile respiratorii sunt extrem de frecvente. Aceste infecții pot pune în pericol nu doar sănătatea mamei, ci și a fătului. Vaccinarea devine astfel un subiect important, însă nu orice tip de vaccin este adecvat în timpul sarcinii.
„Vaccinurile care se pot face în perioada sarcinii sunt cele cu virusuri inactive (omorâte). Vaccinurile cu virusuri vii sunt contraindicate la femeile gravide. Femeile însărcinate, nou-născuții și bătrânii sunt categoriile cele mai predispuse să dezvolte forme severe și complicații asociate virozelor respiratorii. De aceea, se recomandă vaccinarea. Pacienții vor face forme mai ușoare, care sunt bine tolerate de organism”, explică dr. Loredana Avram, medic primar obstretică-ginecologie la Maternitatea MaDonna Maria din Craiova.
Vaccinarea antigripală nu prezintă niciun risc pentru femeia însărcinată. Mai mult, vaccinul gripal ajută la protejarea împotriva mai multor tipuri de virusuri gripale. În același timp, reduce riscul de a dezvolta complicații grave, care să afecteze sănătatea mamei și a fătului.
„Vaccinul gripal este recomandat tuturor femeilor însărcinate pe perioada sezonului de gripă – frecvent din octombrie până la sfârșitul lunii martie, indiferent de vârsta sarcinii. Vaccinul gripal este foarte bun și oferă o protecție mare pentru gripă. Sunt foarte multe tulpini de virusuri gripale și, până la urmă, virusul SARS-CoV-2 este înrudit cu virusul gripal. Nu spun că vaccinul pentru gripă ar proteja integral și pentru virusul Covid-19, dar acesta oferă o protecție pentru o paletă mare de virusuri respiratorii. De exemplu, dacă pacienta a făcut vaccinul gripal și dezvoltă, totuși, gripă, forma pe care o va face va fi una foarte ușoară”, adaugă dr. Dalida Mosorescu, medic primar medicină de familie.
Vaccinul VSR oferă protecție pentru făt
Pentru gravide protecția împotriva virusurilor devine o prioritate. Infecțiile respiratorii, în special în sezonul rece, pot avea consecințe severe asupra sănătății nou-născuților. De aceea, prevenția este foarte importantă. În acest moment, există un nou vaccin pe piață, care oferă o protecție deosebită pacientei în această perioadă vulnerabilă. Este conceput pentru a combate virusul sincițial respirator (VSR).
„Există un vaccin nou, ABRYSVO, împotriva virusuuil sincițial respirator. Acest vaccin nu se indică neapărat pentru femeia gravidă, cât mai ales pentru făt. VSR provoacă o tuse convulsivă nou-născutului, care se poate solda, într-un procent destul de mare, cu deces. Conform studiilor, dacă se face vaccinarea începând cu trimestrul doi de sarcină, fătul primește anticorpi de la mamă prin placentă și dezvoltă fie forme ușoare, fie nu face boala deloc în primele șase luni de viață, când este riscul cel mai mare. De asemenea, acest vaccin se poate face și la persoanele vârstnice. Vaccinul pentru virusul sincițial respirator se face de câțiva ani în alte țări, iar de aproximativ un an de zile este și pe piață din România. Vaccinul este disponibil contra cost și se poate face oricând în timpul anului, indiferent de perioadă”, afirmă dr. Loredana Avram.
„După perioada pandemiei, cele mai multe gravide refuză să se mai vaccineze”
În ciuda beneficiilor dovedite ale acestor vaccinuri, există încă reticențe în rândul unor gravide, mai ales în urma pandemiei COVID-19, când multe femei au devenit mai sceptice față de vaccinare. Este important ca femeile însărcinate să discute cu medicul despre vaccinare și să înțeleagă importanța acestor măsuri de protecție pentru sănătatea lor și a bebelușului. Vaccinarea împotriva gripelor sezoniere și a virusului sincițial respirator reprezintă un pas important pentru protejarea lor în fața riscurilor de sănătate din sezonul rece.
„Din păcate, din ce în ce mai puține gravide se vaccinează de gripă. Dacă în anii trecuți în fiecare toamnă femeile însărcinate acceptau vaccinul de gripă fără probleme, după perioada pandemiei, cele mai multe gravide refuză să se mai vaccineze, inclusiv cu vaccinul gripal”, spune dr. Dalida Mosorescu, medic primar medicină de familie.
Cum poți beneficia de vaccin?
Modificările legislative recente au adus schimbări importante în ceea ce privește accesul la vaccinuri. Aceste ajustări au fost făcute pentru a simplifica și eficientiza procesul de obținere a vaccinurilor, facilitând protecția împotriva bolilor sezoniere și infecțioase. În acest context, femeile însărcinate sunt printre beneficiarii direcți ai acestor schimbări, având acces mai rapid la vaccinurile esențiale, cum este cel antigripal.
„Recent, legislația privind administrarea vaccinurilor la pacienții adulți a fost modificată. Astfel, toate vaccinurile se eliberează acum pe bază de rețetă — fie gratuită, fie compensată — emisă de medicul de familie sau de un alt medic care are un contract de vaccinare cu direcțiile de sănătate publică. Pacientul ridică vaccinul de la farmacie, îl aduce la cabinetul medical și acolo se efectuează administrarea. Femeile gravide beneficiază de vaccinul gripal gratuit. Totuși, în anumite situații, vaccinul gripal poate fi compensat parțial pentru persoanele cu vârste între 19 și 45 de ani care nu prezintă afecțiuni cronice”, explică medicul de familie.
Ce vaccinuri trebuie să faci dacă îți planifici o sarcină
Planificarea unei sarcini implică nu doar monitorizarea stării generale de sănătate, ci și asigurarea unei protecții optime împotriva anumitor boli prin vaccinare. Așadar, femeile care intenționează să devină mame ar trebui să se asigure că sunt la zi cu vaccinurile esențiale, care pot proteja atât sănătatea lor, cât și pe cea a viitorului copil.
„Femeile care își doresc să rămână însărcinate ar trebui să fie la zi cu anumite vaccinuri esențiale. Vaccinul împotriva varicelei – dacă o femeie NU a avut varicelă, este obligatoriu să se vaccineze împotriva acesteia. Se administrează două doze la un interval de șase luni. Vaccinul pentru hepatita B – este important și trebuie făcut. Se admistrează în trei doze. În ceea ce privește protecția împotriva difteriei, femeile trebuie să își facă vaccinul DTP (diftero-tetano-pertussis) și vaccinul împotriva rujeolei. Dacă o femeie ajunge la maturitate fără aceste vaccinuri, este necesar să le facă înainte de a planifica o sarcină”, explică dr. Dalida Mosorescu.