Una dintre cele mai de temut afecțiuni oculare este dezlipirea de retină. Această boală evoluează extrem de rapid și, dacă nu este descoperită la timp, poate duce la pierderea permanentă a vederii. Din păcate, multe persoane nu realizează pericolul până când simptomele nu devin grave. Totuși, există semne timpurii care pot indica debutul acestei afecțiuni și care pot fi observate încă din fazele incipiente. Așadar, atunci când observi că apar modificări de vedere, nu ezita să mergi la un consult oftalmologic. Ce înseamnă dezlipire de retină? La ce semne trebuie să fii atent? Când e nevoie să mergi la medic? Cum poți depista afecțiunea rapid? Dr. Andreea, Tănasie, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, îți oferă răspunsurile de care ai nevoie.
De ce apare dezlipirea de retină?
Dezlipirea de retină este o afecțiune gravă, care poate surveni brusc, având consecințe serioase asupra vederii. Diagnosticarea timpurie și prezentarea rapidă la medic sunt esențiale pentru a evita pierderea permanentă a acuității vizuale. Această urgență oftalmologică implică o separare între retină și stratul de suport, ceea ce duce la acumularea de lichid și afectarea funcției vizuale. Dezlipirea de retină este frecvent legată de factori predispozanți, cum ar fi miopia severă sau traumele oculare, dar poate apărea și ca urmare a altor boli ale ochiului.
„Dezlipirea de retină este o afecțiune caracterizată prin apariția unui spațiu între retină (locul unde se formează senzațiile vizuale) și epiteliul pigmentar retinian, cu acumulare de lichid la acest nivel. Dezlipirea de retină reprezintă o urgență oftalmologică. Netratată la timp, aceasta poate duce la pierderea acuității vizuale. Chiar dacă această afecțiune poate să apară la orice vârstă, cel mai frecvent o întâlnim la persoanele între 40-70 de ani. Dezlipirea de retină nu este neapărat determinată de vârstă, ci mai degrabă de alte patologii oftalmologice pe care le are pacientul, cum ar fi: boala diabetică oculară, inflamații ale ochiului, miopia forte. De asemenea, poate să apară și după traumatisme oculare sau chiar în urma unui efort fizic intens”, explică medicul.
Semne de alarmă
Semnele dezlipirii de retină sunt diverse și pot apărea treptat sau brusc. De multe ori, pacienții nu acordă suficientă atenție manifestărilor inițiale, ceea ce duce la complicații ireversibile. Vederea unor „musculițe” sau apariția de „fulgere” luminoase, însoțite de pierderea treptată a vederii, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru pacienți. Ignorarea simptomelor poate face o diferență uriașă între recuperarea rapidă și pierderea definitivă a vederii. Este important ca pacienții să înțeleagă gravitatea oricărei schimbări bruște a acuității vizuale și să acționeze rapid.
„Simptomele pot fi variate, în funcție de cauza care a determinat dezlipirea de retină. În final, toate formele se caracterizează printr-o scădere marcată a vederii. La debut, pacienții pot acuza apariția unor <<musculițe>> sau <<pânze de păianjen>> în câmpul vizual. Acestea cresc în dimensiuni și, de obicei, sunt însoțite de apariția unor imagini luminoase intermitente de tipul fulgerelor. De asemenea, pacienții mai pot să acuze și deformarea obiectelor, amputarea câmpului vizual în periferie care progresează spre centru și, în final, scăderea marcată a acuității vizuale. Oricare dintre aceste manifestări trebuie să alarmeze pacientul și să îl determine să se prezinte de urgență la medicul oftalmolog”, subliniază dr. Andreea Tănasie, medic primar oftalmolog la SCJU Craiova.
Dacă ai simptome, mergi cât mai repede la medic!
Dezlipirea de retină este una dintre cele mai grave afecțiuni oftalmologice care, dacă nu este tratată la timp, poate duce la pierderea vederii. De aceea, este important să nu pierzi timpul și să te prezinți cât mai repede la un specialist. Dezlipirea de retină necesită o intervenție promptă pentru a preveni daunele majore la nivelul ochiului. Așadar, urgența efectuării consultului medical devine esențială nu doar pentru a opri progresia bolii, ci și pentru a păstra funcționalitatea ochiului și calitatea vieții pacientului.
„Dezlipirea de retină este o urgență oftalmologică care duce, în final, la pierderea acuității vizuale. De aceea, este foarte important ca pacientul să se prezinte cât mai devreme la un consult medical. Cu cât celulele retiniene stau mai mult în lichidul care se acumulează, cu atât șansele de recuperare sunt mai mici. În general, dezlipirea de retină apare din periferia retinei și progresează ușor spre centru, acolo unde este macula. Macula este locul cu cele mai multe celule cu conuri. Acestea ne permit să obținem o imagine clară. Prin urmare, este esențial să diagnosticăm, în primă instanță, rupturile retiniene, înainte să apară dezlipirea de retină. Totuși, dacă dezlipirea de retină deja s-a produs, este preferabil să o diagnosticăm înainte să fie afectată și zona centrală a retinei (macula)”, menționează medicul.
Controlul oftalmologic de rutină depistează boala
Diagnosticarea dezlipirii de retină se bazează pe un consult oftalmologic complet. Acesta include diverse tehnici pentru a evalua starea retinei și a detecta eventualele rupturi. În plus, prezentarea la medic la primele semne de schimbare a vederii poate fi crucială pentru prevenirea unor complicații grave. Unele afecțiuni ale ochilor pot evolua rapid și pot duce la pierderi permanente ale vederii dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp. Astfel, un simplu consult oftalmologic permite detectarea precoce a problemelor retinei, oferind șansa intervenției rapide și eficace.
„Diagnosticul se stabilește în urma unui consult oftalmologic uzual. Acesta constă în măsurarea acuității vizuale, a tensiunii intraoculare și examinarea retinei la biomicroscop cu niște lentile speciale care vizualizează atât retina centrală, cât și periferia. În plus, se poate face și oftalmoscopie indirectă cu indentație pentru a identifica rupturile retiniene periferice. În mod ideal, pacientul ar trebui să se prezinte la medic imediat ce apar manifestările descrise anterior pentru a identifica din timp acele rupturi. Astfel, va beneficia de tratament cu laser, cu posibilitatea ca dezlipirea de retină să nu se mai producă”, precizează dr. Andreea Tănasie, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Când e nevoie să faci o ecografie oculară?
Investigațiile suplimentare, precum ecografia oculară, sunt deosebit de utile în cazurile unde vizibilitatea este obstrucționată de alte afecțiuni oculare. Examinarea amănunțită asigură un diagnostic corect și permite intervenția terapeutică rapidă, oferind pacienților cele mai bune șanse de a-și păstra vederea.
„O altă investigație utilizată este ecografia oculară în mod A-B. Aceasta ne ajută să vizualizăm dezlipirea de retină, mai ales dacă pacientul are și alte patologii oculare ale corneei, ale cristalinului sau ale vitrosului, care nu ne permit să observăm retina. Un exemplu de afecțiune care ne împiedică să examinăm retina este cataracta foarte avansată. În acest caz, este nevoie să efectuăm și o ecografie oculară”, conchide dr. Andreea Tănasie.