Sezonul infecțiilor respiratorii: Cum să rămâi sănătos toamna aceasta?

Odată cu venirea sezonului rece, infecțiile respiratorii devin tot mai frecvente, afectând în special copiii și persoanele cu o imunitate mai scăzută. De la răceli comune până la bronșite și alte afecțiuni respiratorii mai severe, aceste afecțiuni pot fi foarte supărătoare. Cum să te protejezi de infecțiile respiratorii toamna? Care sunt cele mai eficiente soluții naturiste? Cum poți să grăbești vindecarea? Dr. Ștefania Măgăran, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Prima Clinic, oferă sfaturi utile.

Imunitatea scăzută te predispune la infecții respiratorii

Toamna este o perioadă în care organismul nostru poate fi mai expus la agenți patogeni, inclusiv virusuri și bacterii, care provoacă infecții respiratorii. Întărirea sistemului imunitar este una dintre cele mai eficiente măsuri pe care le putem adopta pentru a ne proteja în acest sezon. Un sistem imunitar puternic poate preveni infecțiile sau poate ajuta corpul să lupte mai bine și să se recupereze mai repede.  Infecțiile respiratorii sunt favorizate atât de schimbările climatice, cât și de comportamentele specifice sezonului, cum ar fi tendința oamenilor de a petrece mai mult timp în spații închise, aglomerate. Prin urmare, agenții patogeni se răspândesc mai ușor. De asemenea, ventilarea redusă a încăperilor și umiditatea creează condițiile propice pentru dezvoltarea virușilor. O altă cauză importantă a apariției infecțiilor respiratorii este scăderea expunerii la soare, care poate duce la o deficiență de vitamina D, esențială pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Infecțiile respiratorii sunt un grup de afecțiuni care apar odată cu venirea sezonului rece, în special toamna și iarna, din septembrie până în martie. Acestea sunt favorizate de scăderea capacității de apărare a organismului din cauza reducerii timpului petrecut în aer liber, în spațiile deschise. Schimbările de temperatură din sezonul rece pot să ne provoace tot felul de schimbări și, astfel, tractul respirator să fie sensibilizat”, spune medicul pneumolog.

Alimentația joacă un rol esențial în întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor respiratorii. Un regim alimentar echilibrat, bogat în nutrienți esențiali, poate sprijini funcționarea optimă a sistemului imunitar și poate ajuta organismul să lupte împotriva agenților patogeni care provoacă boli.

Vitamina C, un aliat împotriva infecțiilor respiratorii

În fața acestor infecții, mulți pacienți se grăbesc să dea fuga în farmacie pentru a lua medicamente. Totuși, există numeroase soluții naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și, în același timp, pot stimula imunitatea. De exemplu, o abordare foarte utilă pentru întărirea imunității este creșterea aportului de vitamina C, care ajută organismul să lupte mai eficient împotriva agenților patogeni.

„Pentru a scăpa mai ușor de o infecție respiratorie, trebuie să ținem cont și de anumite trucuri și soluții naturiste, la îndemâna oricui, care pot fi de ajutor. Le recomand pacienților să consume mai multe fructe și legume bogate în vitamina C, cum ar fi: citricele, ardeii, broccoli, cartofii. Aceste alimente ajută nu doar la prevenirea infecțiilor, ci și la reducerea duratei și severității acestora. Pentru persoanele care nu reușesc să obțină suficientă vitamina C din alimentație, pot apela la ajutorul suplimentelor alimentare”, precizează dr. Ștefania Măgăran, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Remedii naturale, chiar la tine în casă

Pe lângă vitamina C, mai există și alte remedii naturiste, bine-cunoscute în popor, care sunt extrem de eficiente în combaterea infecțiilor respiratorii. Mierea și lămâia sunt printre cele mai populare remedii folosite pentru calmarea durerilor de gât și reducerea tusei. Mierea are proprietăți antibacteriene și emoliente, iar lămâia este bogată în vitamina C: „Susțin și cred în eficiența metodelor naturiste, cum ar fi mierea cu lămâie. Este foarte eficientă în tratarea simptomelor supărătoare ale infecțiilor respiratorii, fiind un remediu ușor de preparat și accesibil pentru pacienți”, explică medicul pneumolog.

Un alt remediu natural recomandat este ghimbirul, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Consumul de ghimbir ajută la ameliorarea simptomelor precum congestia nazală și tusea, dar și la reducerea inflamației căilor respiratorii: „Ghimbirul este foarte eficient în reducerea inflamațiilor din organism și poate ajuta în tratarea simptomelor infecțiilor respiratorii. Ghimbirul poate fi adăugat în diverse preparate, supe sau consumat sub formă de ceai, împreună cu miere și lămâie, pentru a-i potența efectele benefice. Este o soluție naturistă accesibilă, care poate fi introdusă ușor în dieta zilnică și care oferă multiple beneficii pentru sănătate”, subliniază dr. Ștefania Măgăran.

Dacă ești bolnav, nu uita să te hidratezi!

Mai mult decât eficiența tratamentelor naturiste, nu trebuie să neglijăm un aspect esențial, și anume hidratarea corectă. Consumul adecvat de lichide ajută la fluidizarea secrețiilor și la menținerea unei funcții optime a mucoaselor respiratorii, prima linie de apărare împotriva virusurilor și bacteriilor răspunzătoare de infecții.

„Hidratarea este esențială pentru menținerea sănătății generale, însă joacă un rol crucial în recuperarea pacienților cu infecții respiratorii. Atunci când organismul este afectat de o răceală, gripă sau alt tip de infecție respiratorie, hidratarea ajută la combaterea mai rapidă a bolii. Lichidele contribuie la menținerea mucusului din căile respiratorii, reducând congestia și disconfortul. În plus, hidratarea adecvată susține funcționarea optimă a sistemului imunitar, ajutând organismul să elimine toxinele și să lupte eficient împotriva infecțiilor. Consumul de apă, ceaiuri calde și supe poate ameliora simptomele, contribuind la o recuperare mai rapidă și la prevenirea complicațiilor”, spune dr. Ștefania Măgăran, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Menține o igienă riguroasă!

Un alt aspect deosebit de important pentru a favoriza procesul de vindecare este să acorzi o atenție sporită atât igienei personale, cât și asupra igienei mediului în care stai în perioada de recuperare.

Pentru a ne proteja, trebuie să avem o igienă riguroasă a mâinilor, să ne spălăm des cu apă și săpun și să încercăm să evităm atingerea feței, a ochilor și a gurii. În plus, trebuie să curățăm suprafețele cu care intrăm cel mai des în contact, cum ar fi clanțele ușilor, telefoanele și cheile, pentru a preveni răspândirea microbilor. Aerisirea camerelor este, de asemenea, extrem de importantă”, precizează medicul pneumolog.

Fă plimbări în aer liber și evită stresul!

Chiar dacă ești bolnav, nu înseamnă că trebuie să te izolezi în casă. Mișcarea este esențială în procesul de recuperare, chiar și în sezonul rece. Expunerea la aer curat este benefică pentru sănătatea generală și pentru reducerea stresului, un alt factor care poate compromite sistemul imunitar. Stresul cronic poate avea un impact negativ semnificativ asupra imunității, făcând organismul mai vulnerabil în fața infecțiilor. Activitățile care promovează relaxarea, cum ar fi: meditația, mersul de jos, pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic.

„Este recomandat să facem plimbări în aer liber, chiar dacă afară este mai rece, pentru că mișcarea ajută la întărirea imunității. De asemenea, trebuie să eliminăm pe cât posibil stresul, pentru că acesta contribuie la scăderea imunității organismului. Așadar, este important să găsim metode de relaxare și să eliminăm factorii de stres cât mai mult posibil”, concluzionează  dr. Ștefania Măgăran, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit: De ce și cum trebuie să îți monitorizezi glicemia

Next Post

Gastrita și ulcerul. Cum prevenim agravarea lor toamna?

Related Posts
Verified by MonsterInsights