Picioarele reci sunt o senzație pe care foarte mulți dintre noi am simțit-o la un moment dat, mai ales în sezonul rece. Pentru unele persoane, însă, acest simptom nu dispare nici măcar după purtarea unor șosete groase. Deși pare o problemă banală, picioarele reci pot fi semnul unei afecțiuni medicale severe. De ce apare senzația de picioare reci? Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele acestei manifestări? Ce soluții de tratament există? Care sunt cele mai eficiente remedii naturale? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
Media10: Picioarele reci sunt un simptom extrem de comun și, adesea, nebagat în seamă. Cum putem explica această manifestare?
Dr. Adelina Văduva: În practica medicală, întâlnim foarte mulți pacienți care se plâng de această problemă, și anume picioarele reci. Trebuie să știm că pielea noastră joacă un rol important în reglarea temperaturii corpului. Mâinile și picioarele sunt reglatori puternici de termoreglare. Atunci când este foarte frig, se produce fenomenul de vasoconstricție (îngustarea vaselor de sânge). În această situație, scade fluxul de sânge către piele, ceea ce ajută la minimizarea pierderilor de căldură din sânge și, prin urmare, la menținerea unei temperaturi interne normale.
În schimb, atunci când este cald, se produce fenomenul de vasodilatație. Mai exact, vasele de sânge se lărgesc, fluxul de sânge de la suprafața pielii crește, iar căldura iese din corp. Toată această termoreglare este controlată de sistemul nervos simpatic. El reacționează, de obicei, atunci când suntem stresați sau supărați. Așa se explică de ce stresul poate declanșa vasoconstricția vaselor de sânge, provocând răcirea degetelor de la mâini și de la picioare.
Ce boli poate ascunde senzația de picioare reci?
Media10: Care sunt cauzele medicale ce pot determina apariția picioarelor reci?
Dr. Adelina Văduva: Cauzele pot fi multiple, însă principalele afecțiuni care determină manifestarea senzației de picioare reci sunt reprezentate de: boala vasculară periferică, neuropatiile periferice, anorexia nervoasă, fenomenul Raynaud, boala Buerger, anemia, hipotiroidia etc. În plus, chiar și anxietatea sau un nivel ridicat de stres pot fi unele dintre cauzele picioarelor reci. De exemplu, dacă vorbim de boala vasculară periferică, putem spune că principala problemă medicală care provoacă picioarele reci este scăderea circulației sângelui la nivelul membrelor inferioare. În cadrul neuropatiei periferice, leziunile nervilor periferici din cadrul anumitor boli pot provoca senzația de picioare și tălpi reci. În acest caz, puteți simți o senzație de frig, deoarece nervii care detectează temperatura nu funcționează corect. Pe lângă senzația de picioare reci (cel mai frecvent de la genunchi în jos, dar pot fi afectate și mâinile), se poate asocia și senzația de amorțeală, furnicături, durere sau arsură.
Boala Raynaud este o afecțiune în care unele din vasele de sânge ale corpului (cel mai frecvent de la mâini și de la picioare) se contractă în mod exagerat ca răspuns la frig sau la stres emoțional, deoarece mecanismele care controlează vasoconstricția sunt modificate. Boala Buerger este o afecțiune rară, legată de consumul de tutun, ce provoacă inflamația vaselor de sânge din mâini și picioare. De asemenea, picioarele reci ar putea fi și un simptom al anemiei. Semnele și simptomele anemiei variază în funcție de cauza care a declanșat afecțiunea. Pe lângă picioare reci, pacienții se mai confruntă cu piele palidă, uscată sau ușor vânătă, aritmie, durere în piept, oboseală, amețeală, stare de slăbiciune, palpitații, probleme cu respirația sau cefalee.
„În cazul unei circulații slabe, sângele se mișcă mai încet sau chiar este blocat”
Media10: Se spune că acest simptom este asociat cu o circulație proastă a sângelui. Este adevărat? Care este legătura?
Dr. Adelina Văduva: Cauza exactă este încă necunoscută, însă senzația de picioare reci este asociată cu o circulație sanguină deficitară, cauzată de contracția vaselor de sânge din extremități. Vasele de sânge, împreună cu inima și alți mușchi, alcătuiesc sistemul circulator, care asigură alimentarea cu sânge a fiecărei părți a corpului. Sângele este pompat de inimă în corp prin artere, care se divid până la capilare, unde circulația încetinește. Cel mai greu și lung traseu străbătut este cel către extremități – mâini și picioare. În cazul unei circulații slabe, sângele se mișcă mai încet sau chiar este blocat. Astfel, celulele nu mai primesc suficient oxigen și nutrienți. Prin urmare, pacienții vor resimți o senzație de răceală sau de amorțeală la nivelul membrelor.
Media10: Cum resimt pacienții această senzație? Cum o descriu? Ce alte manifestări pot să apară?
Dr. Adelina Văduva: Simptomele resimțite de pacienți includ: temperatură mai scăzută a picioarelor comparativ cu restul corpului, disconfort dureros la nivelul degetelor și tălpilor, schimbarea culorii picioarelor (paloare, roșeață, albastru sau violet), precum și senzația de frig la picioare, mai ales seara sau noaptea. Alte simptome, care pot apărea simultan cu picioarele reci, includ: slăbiciune și durere în membrele inferioare și superioare. Acestea pot indică o afecțiune medicală.
Când mergem la medic?
Media10: De obicei, pacienții nu se prezintă la medic pentru această problemă. Când ar trebui să ia legătura cu un specialist?
Dr. Adelina Văduva: De cele mai multe ori, mâinile și picioarele reci nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Această manifestare poate fi cauzată de diferențele de temperatură. Totuși, dacă se observă că temperatura la nivelul extremităților este scăzută în permanență, se recomandă un consult de specialitate. Uneori, mâinile și picioarele reci pot ascunde afecțiuni serioase. De aceea, este necesar să discutăm cu medicul despre acest simptom. Este important să mergem la un consult și să cerem o părere de specialitate, mai ales dacă avem de-a face cu simptome asociate precum: îngroșarea pielii, leziuni care se vindecă foarte greu, piele crăpată, senzația de picioare obosite chiar și dimineața, modificarea greutății, febră, dureri articulare, iritații cutanate. Dacă picioarele se simt reci în interior, dar pielea nu se simte rece la atingere, pacientul ar trebui să se prezinte urgent la medic, deoarece ar putea fi vorba despre o afecțiune neurologică.
Cum se diagnostichează cauza?
Media10: Este nevoie de efectuarea anumitor teste pentru a afla cauza care a condus la apariția picioarelor reci? Care sunt acestea și când se indică?
Dr. Adelina Văduva: Sunt necesare o serie de investigații atât biologice, cât și imagistice pentru a afla cauza care a dus la apariția picioarelor reci. În acest sens, se pot efectua analize de sânge pentru evaluarea nivelurilor de colesterol și glicemie. Un nivel ridicat de colesterol LDL și un control slab al glicemiei sunt factori de risc majori pentru dezvoltarea aterosclerozei și, implicit, a bolii arteriale periferice. Se mai poate efectua indicele gleznă-braț. Acest test simplu compară tensiunea arterială de la nivelul gleznei cu cea de la nivelul brațului. O diferență semnificativă între cele două valori poate indica o îngustare sau blocare a arterelor membrelor inferioare.
Printre cele mai importante investigații se numără ecografia Doppler. Aceasta utilizează ultrasunete pentru a evalua fluxul sanguin prin artere și pentru a detecta zonele cu blocaje sau îngustări. De asemenea, și angiografia periferică este foarte utilă. Această investigație constă în injectarea unui colorant special (substanță de contrast) în arterele periferice. Astfel, zonele îngustate sau blocate sunt vizibile pe monitorul sistemului angiograf. Angiografia CT sau RMN oferă imagini detaliate ale arterelor, evidențiind îngroșarea pereților arteriali, prezența blocajelor, anevrismelor sau depozitelor de calciu.
„Trebuie tratată boala de bază, care a declanșat senzația de picioare reci”
Media10: Cum se tratează picioarele reci? Ce soluții există?
Dr. Adelina Văduva: Picioarele reci nu reprezintă o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unei afecțiuni preexistente, de care pacientul poate fi conștient sau nu. Prin urmare, trebuie tratată boala de bază, care a declanșat senzația de picioare reci. De exemplu, dacă vorbim de un pacient cu diabet zaharat, acesta trebuie să își controleze glicemia pentru a reduce riscul afectării nervilor de la membrele inferioare. Există și o serie de medicamente care pot îmbunătăți circulația periferică, însă acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului.
Printre cele mai importante se numără: hipocolesterolemiantele (statinele) pentru scăderea colesterolului LDL; antiagregante plachetare (aspirina) și anticoagulantele moderne pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în arterele îngustate; hipotensoare pentru reducerea tensiunii arteriale. În prezent, există tratamente moderne endovasculare pentru tratarea stenozelor și ocluziilor periferice. Printre acestea putem aminti: angioplastia cu balon simplu, angioplastia cu balon farmacologic activ și angioplastia cu stent de periferie activ sau stent simplu.
Remedii naturale pentru picioarele reci
Media10: Cum pot pacienții să acționeze de acasă pentru a scăpa de această senzație? Există anumite leacuri băbești care pot fi de ajutor?
Dr. Adelina Văduva: Dacă pacientul a mers la medic și a fost asigurat că nu are nicio afecțiune gravă, există numeroase remedii naturale, la îndemână, pe care le poate folosi. În primul rând, este recomandată purtarea unor șosete de calitate, din bumbac. Peste acestea, pacientul încălța șosete de lână, care izolează bine termic. În al doilea rând, se recomandă ca pacientul să își cumpere încălțăminte adecvată, care să nu îl strângă. Altfel, circulația sanguină va fi restricționată și picioarele vor îngheța și mai tare. De asemenea, încălțămintea trebuie să fie impermeabilă, pentru a evita udarea picioarelor. În al treilea rând, pacientul își poate proteja mâinile folosind mănuși groase cu un singur deget, astfel încât degetele să se încălzească între ele.
Alte măsuri care pot fi de ajutor includ: o baie fierbinte; limitarea consumului de alcool, cofeină și nicotină; masajul picioarelor și al mâinilor; îmbrăcăminte groasă în zilele reci de iarnă și evitarea expunerii prelungite la frig. În plus, există anumite ceaiuri care pot sprijini și intensifica circulația sanguină, cum ar fi: ceaiul de ghimbir, scorțișoară sau urzică. Acestea pot fi consumate de mai multe ori pe zi pentru a menține o temperatură corporală optimă. Mai mult decât atât, și uleiurile esențiale pot fi folosite pentru masajul picioarelor, oferind nu doar o senzație plăcută de căldură, ci stimulând și circulația sanguină. Cele mai utilizate sunt: uleiul de ghimbir, rozmarin și scorțișoară.
Vitamine și minerale esențiale
Media10: Se recomandă administrarea anumitor vitamine și minerale pentru a stimula circulația sângelui?
Dr. Adelina Văduva: Un deficit de vitamina B12 poate genera anumite simptome neurologice, inclusiv senzația de mâini și picioare reci, amorțeală sau furnicături. Vitamina B12 se găsește în mod natural în carne și produse lactate și este esențială pentru menținerea sănătății celulelor roșii din sânge. De asemenea, s-a demonstrat că vitamina B3 reduce inflamația și stimulează circulația sângelui. Persoanele care au frecvent mâinile și picioarele reci ar putea lua în considerare administrarea de suplimente cu vitamina B pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și sănătatea inimii.
Magneziul joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale și ajută la relaxarea mușchilor și vaselor de sânge. Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, care transportă oxigenul în sânge. Vitamina D ajută la menținerea arterelor și vaselor de sânge libere și relaxate, pentru a susține un flux sanguin adecvat. Când nivelurile de vitamina D sunt scăzute, vasele de sânge pot suferi. Totuși, înainte de a începe orice regim de suplimente, este important ca pacientul să consulte un medic pentru a determina dozele adecvate și pentru a evita posibilele interacțiuni medicamentoase.
Cum prevenim apariția senzației de picioare reci?
Media10: Cum putem preveni apariția problemelor de circulație a sângelui? Ce sfaturi aveți pentru pacienți?
Dr. Adelina Văduva: Pentru a preveni apariția senzației de picioare reci, trebuie să fim atenți la stilul de viață. În primul rând, este important să renunțăm la fumat, deoarece nicotina îngreunează circulația sângelui către mâini și picioare. În al doilea rând, este necesar să ne reglăm nivelul de colesterol prin alimentație sau medicație. De asemenea, este nevoie să ne menținem greutatea sub control, să facem exerciții fizice în mod regulat, să purtăm șosete de calitate și încălțăminte confortabilă. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm de analizele de sânge periodice și, în cazul anumitor deficite, să luăm suplimente. Este important să gestionăm foarte bine și stresul, care poate contribui la senzația de picioare reci, și să ne menținem tensiunea arterială sub control.