Tristețea și depresia sunt adesea confundate, însă ele reprezintă două stări emoționale diferite, cu implicații distincte pentru sănătatea mintală. Tristețea este o emoție normală, de scurtă durată, declanșată de evenimente negative, cum ar fi pierderea, dezamăgirile sau dificultățile din viață. Deși poate fi intensă, aceasta se diminuează în timp și nu ne afectează permanent funcționarea zilnică. Depresia, în schimb, este o tulburare mentală complexă și persistentă, care implică nu doar apariția unei tristeți profunde, ci și o serie de alte simptome specifice. Care sunt semnele de alarmă? Cum le recunoaștem? Ce putem face pentru a ne asigura bunăstarea emoțională? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Victor Gheorman, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, șef de lucrări la UMF Craiova.
Care este diferența?
Câți dintre noi nu am avut măcar un moment în viața noastră în care să ne simțim triști. Un eveniment nefericit și neprevăzut ne poate marca pe viață, însă nu întotdeauna ajungem în stadiul depresiei. Uneori, starea de tristețe este confundată cu depresia și viceversa. De aceea, este important să facem diferența între aceste două probleme. Dacă tristețea este o emoție de scurtă durată, depresia se instalează în timp, pe o perioadă îndelungată de timp. În multe dintre situații, aparținătorii sunt cei care observă semnele de alarmă ale depresiei.
Triada simptomatică a depresiei
În general, depresia este caracterizată prin prezența mai multor simptome. Există, însă, trei semne fundamentale care stau la baza acesteia, și anume: dispoziția tristă, anhedonia și fatigabilitatea. Dispoziția tristă reprezintă o stare de tristețe profundă și persistentă, care nu dispare în timp. Mai exact, simțim o tristețe copleșitoare, care nu este legată neapărat de un eveniment specific și care poate dura săptămâni sau luni. Această stare afectează profund percepția asupra vieții și a propriei persoane.
Anhedonia este incapacitatea de a simți plăcere sau interes pentru activitățile care înainte erau considerate plăcute. În acest caz, vom observa că nu mai simțim bucurie în lucrurile care până acum ne aduceau satisfacție, cum ar fi pasiunile, interacțiunile sociale, realizările personale. Fatigabilitatea se referă la oboseala extremă și lipsa de energie, chiar și după un efort minim. Vom simți constant epuizare atât fizică, cât și mentală. Acest lucru ne îngreunează îndeplinirea sarcinilor zilnice, indiferent de importanța sau dificultatea lor.
Semnele de alarmă ale depresiei
Un alt aspect important care diferențiază simpla stare de tristețe de o depresie este prezența unor simptome alarmante, pe termen lung. Acestea nu se ameliorează odată cu trecerea timpului, ci din contră, se agravează. De obicei, putem vorbi de manifestări contradictorii, cum ar fi: mâncatul în exces sau pierderea bruscă a poftei de mâncare, dormitul în exces sau insomnia. În plus, putem experimenta sentimente negative legate de propria persoană, cum ar fi incapacitatea de a mai face ceva, convingerea că nu vom mai fi ca înainte, că nu mai avem scăpare. De multe ori, acestea se asociază cu ideea de a ne pune capăt zilelor.
Cum prevenim instalarea depresiei
De la tristețe și până la instalarea unei depresii este un singur pas. Uneori, poate fi greu să ne ținem sub control emoțiile, să nu ne simțim copleșiți de ele, însă este important să fim puternici și să depășim momentele dificile din viața noastră cu capul sus, cu optimism și încredere. În plus, un stil de viață sănătos, echilibrat, în care să fim înconjurați de oameni minunați și de gânduri pozitive, ne poate ajuta să trecem peste acele evenimente neprevăzute și greu de suportat din punct de vedere emoțional. Orice suferință interioară trebuie discutată fie cu o persoană apropiată de noi, fie cu un specialist. Odată ce vom înțelege sentimentele pe care le avem și le vom accepta, le vom putea depăși mult mai ușor.