Vrei să ai o dantură sănătoasă și un zâmbet strălucitor? Din păcate, nu toți ne naștem cu dinți perfecți, iar în timp, aceștia pot suferi modificări datorate uzurii, alimentației sau accidentelor. Din fericire, fațetele dentare oferă o soluție rapidă și eficientă pentru obținerea unui zâmbet perfect. Fațeta dentară este un înveliș ceramic subțire, rezistent și durabil, care se aplica prin cimentare peste suprafața dintelui. Fațetele sunt realizate la comandă, pentru a se potrivi cu dimensiunea, forma și culoarea dinților naturali ai pacientului. Cum alegi culoarea potrivită a fațetelor? Cum se aplică? De ce recomandări trebuie să ții cont înainte de aplicarea fațetelor? Află de la dr. Mihaela Lăpădatu, medic stomatolog, la Centrul Medical Smile Dent din orașul Balș, județul Olt.
Media10: Una dintre soluțiile cele mai des folosite astăzi în stomatologie sunt fațetele dentare. Ce sunt ele?
Dr. Mihela Lăpădatu: Fațetele dentare sunt niște piese protetice pe care noi, medicii stomatologi, le cimentăm pe suprafața frontală a dinților. Fațetele dentare ajută la mascarea dinților care prezintă colorații, forme ușor inegale. În momentul în care pacientul prezintă treme și diasteme dentare (spațiile dintre dinți) sau dinți cu fisuri, aceste probleme pot fi mascate cu ajutorul fațetelor dentare.
Fațete vs. coroane dentare
Media10: Care este diferența între fațele dentare și coroanele dentare?
Dr. Mihaela Lăpădatu: E foarte important de menționat că fațetele și coroanele dentare sunt două proceduri distincte. Diferența constă în faptul că fațetele dentare se aplică pe suprafețele frontale ale dinților, în timp ce coroanele înglobează întregul bont dentar. Coroanele sunt ca niște cape ce îmbracă dintele în totalitate.
Media10: Ce tipuri de fațete dentare există și din ce materiale sunt fabricate?
Dr. Mihaela Lăpădatu: În primul rând, una dintre variante este reprezentată de fațetele dentare din ceramică. Ele sunt, în momentul de față, cele mai estetice datorită translucidității pe care o au. În plus, oferă un aspect foarte natural, fiind biocompatibile cu țesuturile gingivale. În al doilea rând, o altă variantă este reprezentată de fațetele dentare din zirconiu, care sunt mai opace decât cele din ceramică, însă la fel de rezistente. Nu în ultimul rând, mai există și fațetele din rășini compozite. Acestea sunt realizate în cabinet de către noi, medicii stomatologi. Ele sunt confecționate din materialul din care se fac plombele, obturațiile. Dezavantajul acestora este că se pot păta, se pot colora, iar durabilitatea lor este mult mai scurtă. În general, se optează pentru fațetele din ceramică sau zirconiu, în funcție de cazul clinic pe care îl avem, dar și de necesitățile pacientului.
Cum alegi culoarea potrivită a fațetelor?
Media10: Cum se alege culoarea potrivită pentru fațetele dentare?
Dr. Mihaela Lăpădatu: Culoarea fațetelor dentare se alege ținând cont de cerințele pacientului, cu ajutorul unei chei de culori, ca el să poată să-și aleagă cea mai bună variantă. De asemenea, este important să fie luate în calcul și alte aspecte, cum ar fi: tonul pielii, culoarea dinților naturali și vârsta pacientului.
Media10: Aplicarea fațetelor dentare este o procedură care presupune durere sau un disconfort mare pentru pacient?
Dr. Mihaela Lăpădatu: În ceea ce privește efectuarea procedurii, există două situații clinice diferite. Pe de-o parte, la fațetele care se aplică prin șlefuirea suprafaței dentare, poate să apară o sensibilitate sau un ușor disconfort. Durerea aceasta poate să persiste în jur de două săptămâni după aplicarea fațetelor. Practic, această opțiune presupune șlefuirea dinților într-o cantitate minimă. Pe de altă parte, mai este și varianta de fațete no prep, unde nu este nevoie de șlefuirea dinților, însă aici cazurile sunt destul de limitate. Mai exact, această variantă este folosită pentru dinții care au niște „defecțiuni” foarte mici, dar sunt sănătoși. De asemenea, această opțiune se mai poate utiliza și pentru a masca un dinte care este puțin mai mic decât restul, pentru a completa lipsurile.
„Fațetele din ceramică și din zirconiu au o durată de viață în jur de 10-15 ani”
Media10: Care este durata de viață a fațetelor dentare și ce factori pot să o influențeze?
Dr. Mihaela Lăpădatu: Conform statisticilor, fațetele din ceramică și din zirconiu au o durată de viață în jur de 10-15 ani, poate și mai mult. Contează foarte mult ca pacientul să fie cooperant, iar asta presupune să vină la controale regulat și să aibă o igienă orală foarte bună. Dacă sunt respectate aceste măsuri, durata de viață a fațetelor poate să fie una destul de mare. În schimb, la fațetele din rășină compozită, sunt anumite limitări. Durata lor de viață este undeva la cinci-șapte ani din cauza faptului că ele se colorează în timp. Prin urmare, este nevoie să se reînlocuiască, să se refiniseze sau, în cazul în care a sărit o bucățică, să se completeze.
Media10: Există și riscuri sau complicații asociate fațetelor dentare?
Dr. Mihaela Lăpădatu: Unul dintre riscurile cele mai importante pe care trebuie să și le asume pacientul este dat de faptul că procesul este ireversibil. În momentul în care pacientul a venit să facă această procedură și i-am șlefuit suprafața dinților, nu mai poate da înapoi, it`s one-way ticket. De asemenea, în cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut, de exemplu dacă pacientul suferă un accident, atunci trebuie înlocuite.
Recomandările medicului stomatolog
Media10: Există anumite recomandări pe care le aveți pentru pacienții cu fațete dentare astfel încât să le îngrijească și să le întrețină pe un termen lung acasă?
Dr. Mihaela Lăpădatu: În primul rând, pacienții trebuie să fie foarte riguroși în ceea ce privește igiena dentară. Periajul trebuie realizat de două ori pe zi, cu utilizarea dușului bucal și a aței dentare. În al doilea rând, controalele periodice sunt foarte importante. Pacienții trebuie să vină la medicul stomatolog o dată la șase luni pentru a face un detartraj. În al treilea rând, se recomandă adoptarea unui stil de viață echilibrat și o dietă sănătoasă. Pacienții trebuie să aibă grijă la ceea ce mănâncă și ce beau. Se vor evita sucurile și băuturile carbogazoase, la fel și dulciurile.
Media10: Există o anumită pastă de dinți care trebuie utilizată sau, dimpotrivă, pe care pacienții ar trebui să o evite?
Dr. Mihaela Lăpădatu: Nu facem astfel de recomandări. Până la urmă, alegerea pastei de dinți rămâne la aprecierea fiecărui pacient. Sunt cazuri în care, la unii pacienți, merge un anumit tip de pastă de dinți, dar la alții nu. În principiu, nu sunt adepta și fana pastelor de dinți care promit o albire instantă și un zâmbet mai alb, dar fiecare poate alege ce dorește să folosească.