Hepatita C este o boală virală care poate afecta grav ficatul, ducând la complicații severe, cum ar fi ciroza hepatică sau cancerul hepatic. Din păcate, această infecție este adesea asimptomatică în fazele sale incipiente, ceea ce înseamnă că mulți oameni nu știu că sunt infectați până când boala nu a avansat deja. De aceea, testarea pentru virusul hepatitic C este esențială pentru depistarea precoce și prevenirea complicațiilor grave. Vestea bună este că, pacienții cu hepatită C pot să beneficieze din nou de terapia fără interferon, o terapie cu șanse mari și cu rezultate mari pentru acest tip de afecțiune. Cum pot beneficia de tratament? Ce trebuie făcut? Ce rezultate au fost obținute cu acest tratament? Aflăm de la prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie la Centrul Medical Renașterea.
Hepatita C este una dintre cele mai frecvente cauze de boală hepatică cronică la nivel mondial. În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. Suntem pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul pacienților care suferă de această boală. Marea problemă este dată de faptul că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu.
Cum se face testarea?
Testarea pentru hepatita C este un proces simplu și nedureros, constând de obicei într-o analiză de sânge. Această analiză detectează prezența anticorpilor împotriva virusului hepatitic C, ceea ce indică o infecție actuală sau trecută. Dacă rezultatul este pozitiv, se recomandă un test suplimentar pentru a determina dacă virusul este încă activ în organism. Diagnosticarea în stadii incipiente ale infecției permite inițierea timpurie a tratamentului, prevenind astfel progresia către ciroză, insuficiență hepatică sau cancer hepatic.
Testarea pentru virusul C: un gest simplu cu impact major
Vestea bună este că, pacienții cu hepatită C pot să beneficieze din nou de terapia fără interferon, o terapie cu șanse mari și cu rezultate mari pentru acest tip de afecțiune. Prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterolog la Centrul Medical Renașterea a tratat, în ultimii ani, peste 1.400 de pacienți cu hepatita C cu ajutorul acestei terapii costisitoare, care este decontată de stat.
„Le recomand pacienților să se testeze pentru virusurile hepatice, chiar dacă nu au simptome, pentru că pot să aibă surprize. Hepatita C, chiar dacă nu ai simptome, poate să fie foarte activă. Cred că mai mult de jumătate dintre pacienții pe care i-am tratat nu aveau simptome, ceea ce ne arată că ar trebui să ne testăm virusurile hepatice și fără să primim semnale. Este recomandat să face o dată pe an analize și să include și testele pentru virusurile hepatice. Îmi amintesc că am avut un coleg de liceu care, realmente, avea ciroza F3-F4 și nu avea niciun simptom. Sunt și situații în care sunt simptome: oboseala nejustificată, tulburări de apetit, greață, senzație de disconfort la anumite alimente, uneori și alte modificări: pot să apară manifestări dermatologice, erupții nejustificate, stări de subfebrilitate. Cele mai frecvente sunt manifestările digestive și astenia sau oboseala, care pot să ne atragă atenția asupra afectării ficatului și ar trebui, atunci, să testăm virusul. La ora actuală, se tratează inclusiv virusurile care sunt active, dar care nu au afectat ficatul pentru că trebuie împiedicat să acționeze asupra sa și, ca atare, trebuie făcut tratament din timp” explică prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie la Centrul Medical Renașterea.
Eficiența terapiilor moderne fără interferon
Dacă testele confirmă prezența virusului hepatitic C (HCV), este esențial ca pacientul să se adreseze cât mai curând unui specialist. În cadrul Centrului Medical Renașterea, pacienții pot beneficia de îndrumare și suport în toate etapele ulterioare, pentru a asigura că aceștia primesc tratamentul adecvat, decontat integral de stat.
„Tratamentul hepatitei C a evoluat considerabil în ultimii ani, cu introducerea terapiilor fără interferon, care au schimbat radical modul în care gestionăm această boală. Rezultatele obținute până acum sunt extrem de promițătoare, cu rate de vindecare foarte ridicate la pacienții tratați. Suntem deosebit de mulțumiți de introducerea a două noi molecule – Maviret și Epclusa – care reprezintă vârful de lance în tratarea hepatitei C la nivel mondial. Maviret și Epclusa sunt antivirale cu acțiune directă (DAA) care sunt pangenotipice, adică eficiente împotriva tuturor genotipurilor de virus hepatitic C. Aceste medicamente oferă o eficiență aproape de 100% în eradicarea virusului din organism, reducând astfel riscul de complicații grave, cum ar fi ciroza hepatică sau cancerul hepatic” spune prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie.