Corectarea urechilor „clăpăuge”. Ce presupune intervenția?

Otoplastia este o procedură chirurgicală de corectare a defectelor și deformărilor de la nivelul urechii externe. Această procedură constă în repoziționarea urechilor proeminente mai aproape de cap, reducerea dimensiunii și remodelarea diferitelor structuri ale urechii pentru a obține un aspect mai estetic. Procedura este frecvent solicitată de persoanele complexate de aspectul urechilor „clăpăuge”, în special de copii și adolescenți. Otoplastia prezintă riscuri minime, deci poate fi realizată chiar și de la vârste mici. Despre cum decurge intervenția, riscurile procedurii, dar și recomandările postoperatorii discutăm cu dr. Vlad Pârvănescu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Media10: Ce este otoplastia?

Dr. Vlad Pârvănescu: Otoplastia reprezintă o intervenție chirurgicală estetică. Ea este realizată cu scopul de a îmbunătăți aspectul estetic al urechilor. Pacienții care aleg să facă această intervenție sunt complexați de faptul că urechile lor sunt prea depărtate de cap. Mai exact, dacă vom privi pacientul din față, vom vedea că urechile sale sunt „clăpăuge”, „de elefănțel”, așa cum li se spune copiilor la școală. Prin intermediul otoplastiei, urechile sunt apropiate de cap. Este o intervenție estetică ce presupune remodelarea cartilajului urechii și reaproprierea acestora folosind niște fire permanente, aplicate în zonele cheie. În acest fel, vom putea să dăm o formă cât mai normală urechilor.

Otoplastia se poate face chiar și la copii

Media10: De la ce vârstă se poate face această intervenție?

Dr. Vlad Pârvănescu: Otoplastia este considerată singura intervenție estetică ce poate fi realizată la copil. Se poate face chiar și de la șase-șapte ani, până la intrarea în colectivitate. În general, părinții care apelează la această procedură cu copii atât de mici sunt cei care își doresc să-i ferească de bullying-ul din școli. Uneori, copiii se simt și ei complexați de aspectul inestetic al urechilor și atunci își doresc să facă această intervenție. Otoplastia se poate face și la adulți, însă marea majoritate a cazurilor sunt în adolescență, după 14-15 ani, când copilul se dezvoltă și își dorește să arate mai bine. O altă categorie de persoane care apelează frecvent la otoplastie sunt fetele dupâ vârsta de 20-25 de ani.

Media10: Este o procedură sigură? Prezintă riscuri?

Dr. Vlad Pârvănescu: Otoplastia are aceleași riscuri care sunt asociate cu orice intervenție chirurgicală, și anume: sângerarea cu apariția unui hematom; infecția; obținerea unui rezultat suboptimal (când nu s-a reușit apropierea suficientă a urechilor de cap); extrudarea firelor permanente de pe cartilaj (pot să iasă prin piele și să se vadă); durerea sau sensibilitatea urechii o perioadă mai lungă de timp; cicatrici inestetice sau cheloide (extrem de rare).

Operația se face cu anestezie locală și durează aproximativ trei ore

Media10: Cum se face pregătirea pacientului înainte de intervenție? Ce trebuie să știe?

Dr. Vlad Pârvănescu: Mai întâi, pacientul vine la o consultație, ne transmite ce îl deranjează și ce dorește să corecteze. Îaninte de a efectua intervenția, facem o simulare prin care îi arătăm pacientului ce rezultat vom obține în urma otoplastiei. Cu oglinda în față, îi apropiem urechile de cap și îl întrebăm dacă i-ar plăcea acest rezultat final. În urma confirmării și acordul pacientului de a realiza intervenția, este necesar să își facă un set de analize de sânge. Dacă totul este în regulă, următorul pas este programarea operației.

Media10: În ce constă procedura? Se face sub anestezie? Cât durează?

Dr. Vlad Pârvănescu: Operația se face cu anestezie locală și durează aproximativ trei ore. După ce facem prima ureche, lăsăm pacientul să se ridice, să se miște un pic, să bea un pahar cu apă. Dacă avem un copil de cinci – șase ani, această operație nu se poate face cu anestezie locală, având în vedere manevrele pe care trebuie să le efectuăm și durata mare de timp. Prin urmare, este nevoie de anestezie generală și, implicit, de mai multe analize. Copilul va sta peste noapte în spital și va putea să plece abia a doua zi. În schimb, dacă este suficient de mare, nu este foarte sensibil și capabil să tolereze procedura, atunci putem să facem fără probleme intervenția cu anestezie locală.

„Durerile postoperatorii sunt suportabile pentru pacient”

Media10: Pacientul are dureri mari după procedură?

Dr. Vlad Pârvănescu: Durerile postoperatorii sunt de intensitate scăzută sau suportabile pentru pacient. În general, pacienții ne spun că simt o durere mai intensă în ziua intervenției. În acest caz, se pot administra antialgice (algocalmin, paracetamol), iar durerea scade în intensitate de a doua zi. Sunt cazuri în care pacienții ne spun că nu au luat nicio pastilă de durere, dar sunt și pacienții foarte sensibili, care spun că i-a durut foarte rău și că nu au simțit o ameliorare nici după administrarea de antialgice. Depinde de pragul dureros al fiecăruia, de sensibilitatea pe care o are fiecare persoană. Pentru unii, durerea poate fi foarte mare, pe când alții o consideră suportabilă.

Media10: Pacientul trebuie să revină ulterior pentru scoaterea firelor?

Dr. Vlad Pârvănescu: Pentru închiderea inciziei din spatele urechii se folosesc niște fire resorbabile, care se introduc sub piele și se topesc. Prin urmare, nu va fi nevoie să le extragem. Există și cealaltă categorie de fire, cele permanente, care rămân toată viața acolo și care mențin urechea în poziția dorită. Aceste fire permanente se folosesc numai în anumite cazuri pentru remodelarea cartilajului și fixarea urechii într-o anumită poziție.

„Evitarea expunerii urechilor la soare și la apă pentru două săptămâni”

Media10: Ce reguli trebuie să respecte pacientul imediat după procedură? Sunt anumite contraindicații?

Dr. Vlad Pârvănescu: Postoperator, pacientul trebuie să ia cinci zile un tratament cu antibiotic pentru a preveni eventuale infecții. După intervenție, pacientul va trebui să poarte non-stop o bentiță timp de o lună de zile. O poate da jos din când în când 10-15 minute. Ulterior, va purta această bentiță doar pe timpul nopții pentru încă o lună. De asemenea, există două contraindicații importante, pe care pacienții trebuie să le respecte cu strictețe, și anume: evitarea expunerii urechilor la soare și la apă pentru două săptămâni. Marea problemă a pacienților este, de obicei, spălatul pe cap. Se pot folosi niște pansamente speciale, care acoperă zona urechilor, însă noi le recomandăm doar să se curețe și nu să se spele cu dușul pe cap în primele două săptămâni de la intervenție. Este destul de complicat, dar cei mai mulți tolerează destul de bine recomandările și acceptă pentru că își doresc foarte mult această intervenție.

Media10: Pacientul va avea cicatrici vizibile după operația de otoplastie?

Dr. Vlad Pârvănescu: Rămân niște urme vizibile, dar acestea se văd numai dacă ne uităm cu atenție în spatele urechii și vedem tăietura. De obicei, fetele își țin părul desprins și atunci urechile sunt acoperite. În schimb, la băieții care sunt tunși foarte scurt sau care au chelie e posibil să fie vizibilă acea cicatrice. De obicei, zona din spatele urechii se cicatrizează frumos, iar după doi ani de zile cicatricea se vede foarte puțin. În general, pacienții nu se plâng de aspectul cicatricii finale pentru că oricum ei nu o văd și, de cele mai multe ori, este acoperită de păr.

Urechile pot reveni la forma inițială?

Media10: Există riscul ca urechile să revină la forma inițială după operație?

Dr. Vlad Pârvănescu: Acest risc există numai dacă pacientul suferă un traumatism la nivelul urechii. De exemplu, dacă vine cineva în glumă și îl trage de ureche, aceasta se va depărta de cap pentru că se vor rupe firele, acel țesut subcicatricial care s-a format și care ținea urechea în poziția dorită. Riscul acesta există, în general, în primul an de la intervenție. După un an de zile, șansele sunt destul de reduse. De asemenea, dacă pacientul practică sporturi de contact și suferă un traumatism serios, există riscul ca urechea să recadă în poziția inițială. De aceea, e important să informăm pacientul cu privire la acest aspect.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

SEMNE DE ALARMĂ ale CANCERULUI DE COLON. Cum le recunoști?

Next Post

Hepatita D: Cel mai nou și eficient tratament, gratuit și disponibil în România

Related Posts
Verified by MonsterInsights