În perioada verii, aerul condiționat ne este cel mai bun prieten, dar, în același timp, el poate fi extrem de periculos. Mulți dintre noi ținem aerul condiționat pornit toată ziua, fie că suntem în mașină, la muncă sau acasă. Din această cauză, ne putem trezi nu doar răcoriți, ci și cu un gât înțepenit. În astfel de momente, e important să acționăm imediat, mai ales că durerea este acută și chiar ne poate scoate din rutina obișnuită. Vlad Gîlcă, fizioterapeut cu specialitatea de terapeut manual ortopedic în abordarea patologiilor musculoscheletale la Kineto-Plus, vine cu sfaturi utile despre cum putem scăpa de gâtul înțepenit.
„M-a tras curentul” de la aerul condiționat
Când temperaturile sunt extrem de ridicate, tot ce ne dorim este să ne răcorim la aerul condiționat. Senzația de gât înțepenit este, așadar, cauzată de curent. Celebra expresie „m-a tras curentul” este, astfel, una adevărată, ce are legătură cu efectul de tranziție de la rece la cald. Expunerea prelungită la un curent de aer rece ne creează contracții ce se vor solda, ulterior, cu o poziție vicioasă și dureroasă.
Gâtul înțepenit se tratează la FIZIOTERAPEUT
Primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când ne trezim cu gâtul înțepenit este să mergem la un fizioterapeut. Pe lângă senzația de înțepenire, vom observa că locul este extrem de dureros la orice mișcare, iar funcționalitatea este redusă. De menționat ar fi că nu există soluții minune prin care să ameliorăm simptomele de acasă, singura variantă fiind să cerem ajutor specializat. Multe dintre exercițiile văzute pe internet ne pot accentua starea în care ne aflăm și chiar să ducă la complicații severe.
Cum scăpăm de gâtul înțepenit?
Odată ce am ajuns pe mâinile unui fizioterapeut, acesta ne va ajuta să ameliorăm durerile și să scăpăm de senzația de înțepenire prin intermediul tehnicilor musculare. Masajul, încordarea musculaturii și mobilizarea pasivă a articulațiilor sunt cele mai folosite metode pentru tratarea gâtului înțepenit. Pe parcursul ședințelor, vom începe să simțim cum durerea se diminuează treptat, musculatura se relaxează, iar funcționalitatea mișcării este recăpătată.
Când vedem îmbunătățiri?
Atunci când vorbim de gâtul înțepenit dat de expunerea la aerul condiționat, trebuie să înțelegem că răbdarea și perseverența sunt foarte importante. De regulă, rezultatele se văd chiar de la primele ședințe, însă pentru a reuși să scăpăm definitiv de durere și de rigiditatea musculară trebuie să continuăm terapia. Planul de antrenament pe care îl facem cu fizioterapeutul se poate schimba pe parcursul ședințelor, pe măsură ce ne „revenim în forțe”. În funcție de rezultatele pe care le obținem, numărul și frecvența ședințelor poate varia.