„Gât înțepenit” din cauza AERULUI CONDIȚIONAT? Cum scapi de disconfort

Pîrlogea Claudia
6 Min Read

În perioada verii, aerul condiționat ne este cel mai bun prieten, dar, în același timp, el poate fi extrem de periculos. Mulți dintre noi ținem aerul condiționat pornit toată ziua, fie că suntem în mașină, la muncă sau acasă. Din această cauză, ne putem trezi nu doar răcoriți, ci și cu un gât înțepenit. În astfel de momente, e important să acționăm imediat, mai ales că durerea este acută și chiar ne poate scoate din rutina obișnuită. Vlad Gîlcă, fizioterapeut cu specialitatea de terapeut manual ortopedic în abordarea patologiilor musculoscheletale la Kineto-Plus, vine cu sfaturi utile despre cum putem scăpa de gâtul înțepenit. 

„M-a tras curentul” de la aerul condiționat

Când temperaturile sunt extrem de ridicate, tot ce ne dorim este să ne răcorim la aerul condiționat. Senzația de gât înțepenit este, așadar, cauzată de curent. Celebra expresie „m-a tras curentul” este, astfel, una adevărată, ce are legătură cu efectul de tranziție de la rece la cald. Expunerea prelungită la un curent de aer rece ne creează contracții ce se vor solda, ulterior, cu o poziție vicioasă și dureroasă.

„Expresia <<m-a tras curentul>> este un mit cu un sâmbure de adevăr. Nu putem palpa curentul, dar, în schimb, dacă suntem un pic atenți, putem simți briza. Acest fenomen nu este altceva decât un efect de tranziție al aerului rece în raport cu aerul cald. De exemplu, aerul rece, cum ar fi cel de la aerul condiționat, poate produce o contracție la nivelul gâtului. Astfel, mușchii rămân încordați și se creează o poziție vicioasă, acea înclinare laterală a capului cu imposibilitatea rotației în partea opusă”, explică Vlad Gîlcă, fizioterapeut.
 

Gâtul înțepenit se tratează la FIZIOTERAPEUT

Primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când ne trezim cu gâtul înțepenit este să mergem la un fizioterapeut. Pe lângă senzația de înțepenire, vom observa că locul este extrem de dureros la orice mișcare, iar funcționalitatea este redusă. De menționat ar fi că nu există soluții minune prin care să ameliorăm simptomele de acasă, singura variantă fiind să cerem ajutor specializat. Multe dintre exercițiile văzute pe internet ne pot accentua starea în care ne aflăm și chiar să ducă la complicații severe.

„De cele mai multe ori, oamenii mă întreabă ce pot face de acasă ca să amelioreze durerea. Eu le spun mereu să vină la fizioterapeut pentru a efectua niște exerciții care sunt adaptate în funcție de pacient și de afecțiunea de care suferă. Este foarte important ca în faza acută, când este o durere mare, să mergem la fizioterapeut. Noi avem un set de tehnici prin care putem scădea durerea și putem îmbunătăți funcționalitatea gâtului. Acasă este foarte greu să facem acest lucru singuri pentru că durerea apare imediat, chiar și la o mișcare foarte mică. În plus, există posibilitatea de a ne forța prea tare musculatura și de a ne accentua starea. De aceea, prezența fizioterapeutului în tratamentul torticolisului trebuie să fie cât mai din timp pentru a nu înrăutăți situația”, spune fizioterapeutul.
 

Cum scăpăm de gâtul înțepenit?

Odată ce am ajuns pe mâinile unui fizioterapeut, acesta ne va ajuta să ameliorăm durerile și să scăpăm de senzația de înțepenire prin intermediul tehnicilor musculare. Masajul, încordarea musculaturii și mobilizarea pasivă a articulațiilor sunt cele mai folosite metode pentru tratarea gâtului înțepenit. Pe parcursul ședințelor, vom începe să simțim cum durerea se diminuează treptat, musculatura se relaxează, iar funcționalitatea mișcării este recăpătată.

„Abordez patologii musculoscheletale și atunci am o masă mare de tehnici care vizează musculatura. Tratez din punct de vedere al masajului terapeutic, al tehnicilor de energie musculară (încordarea musculaturii). De exemplu, una dintre tehnici se numește hold-relax, în care țin mușchiul activ câteva secunde, după care îl las să se relaxeze. Astfel, se activează reflexul miotatic. După aceea, duc segmentul în direcția în care vreau să îmbunătățesc mișcarea, iar musculatura începe ușor, ușor să se elasticizeze, să permită mișcare. Aplic și tehnici de mobilizare pasivă a articulațiilor, unde nu am activare musculară. Pacientul stă întins pe masă și eu pot să îi mișc gâtul, în limita durerii, în ce direcție vreau”, precizează Vlad Gîlcă, fizioterapeut cu specialitatea de terapeut manual ortopedic în abordarea patologiilor musculoscheletale la Kineto-Plus.
 

Când vedem îmbunătățiri?

Atunci când vorbim de gâtul înțepenit dat de expunerea la aerul condiționat, trebuie să înțelegem că răbdarea și perseverența sunt foarte importante. De regulă, rezultatele se văd chiar de la primele ședințe, însă pentru a reuși să scăpăm definitiv de durere și de rigiditatea musculară trebuie să continuăm terapia. Planul de antrenament pe care îl facem cu fizioterapeutul se poate schimba pe parcursul ședințelor, pe măsură ce ne „revenim în forțe”. În funcție de rezultatele pe care le obținem, numărul și frecvența ședințelor poate varia.

„Din experiența mea, pe partea de torticolis se văd îmbunătățiri de la primele ședințe: durerea scade într-o manieră considerabilă, funcționalitatea gâtului este mai bună, putem să ne mișcăm mai bine capul, să ne uităm peste umăr. Eu le recomand pacienților un minim de șase ședințe în care pot să observ ce se îmbunătățește și cu ce frecvențe trebuie făcute ședințele”, conchide fizioterapeutul.
Share This Article
Leave a Comment