Trigliceride mărite? Risc de INFARCT! Cum le reduci?

Pîrlogea Claudia
5 Min Read

Infarctul miocardic sau atacul de cord reprezintă una dintre cele mai de temut afecțiuni. Acesta apare atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat din cauza acumulării de plăci de grăsime în arterele coronare. Atunci când nivelul trigliceridelor este prea mare, riscul de ateroscleroză – îngustarea și rigidizarea arterelor din cauza acumulării de plăci – crește considerabil. Acest lucru poate duce la blocarea arterelor și, în final, la infarct. De aceea, este esențial să ne ținem sub control nivelul trigliceridelor din organism.

Trigliceridele sunt un tip de grăsimi esențiale pentru funcționarea normală a organismului. Ele ne furnizează energia pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, nivelurile crescute de trigliceride în sânge, cunoscute și sub denumirea de hipertrigliceridemie, reprezintă un pericol pentru sănătatea inimii. Nivelul crescut de trigliceride este strâns legat de riscul unui infarct miocardic, o afecțiune gravă și potențial fatală.

Valorile crescute ale trigliceridelor reprezintă un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, precum infarct miocardic sau atac vascular cerebral. Un pacient cu trigliceride mărite prezintă un risc crescut de deces prematur, spre deosebire de o persoană cu valori normale ale trigliceridelor. De asemenea, se pot forma plăci de aterom la nivelul arterelor. Acest lucru va îngreuna fluxul sangvin, ceea ce va duce la un deficit al transportului de oxigen și de nutrienți la nivelul țesuturilor. Așadar, placa de aterom va îngusta vasele sangvine și va putea duce chiar la obstrucția totală”, afirmă dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
 

Factori de risc pentru trigliceridele mărite

Mai mulți factori pot contribui la niveluri ridicate de trigliceride, inclusiv:

  • Dieta bogată în carbohidrați și grăsimi: consumul excesiv de alimente bogate în zaharuri și grăsimi saturate.
  • Obezitatea: greutatea corporală excesivă este strâns legată de niveluri ridicate de trigliceride.
  • Sedentarismul: lipsa de activitate fizică poate duce la acumularea de trigliceride.
  • Consumul de alcool: alcoolul poate crește nivelul de trigliceride din sânge.
  • Diabetul necontrolat: persoanele cu diabet de tip 2 necontrolat au adesea niveluri ridicate de trigliceride.

Alimentația, cheia pentru scăderea nivelului trigliceridelor

Alimentația joacă un rol esențial în reglarea nivelului de trigliceride. Consumul excesiv de calorii, în special din grăsimi saturate și zaharuri rafinate, poate duce la creșterea trigliceridelor din organism. Alimentele bogate în carbohidrați simpli precum: băuturile carbogazoase, dulciurile și produsele de patiserie pot creea mari probleme pacienților. Acesta sunt transformate rapid în trigliceride și stocate în celulele adipoase.

Cele mai importante reguli sunt legate de dietă, și anume: dieta trebuie să furnizeze un număr adecvat de calorii (orice calorie în exces crește riscul de hipertrigliceridemie); carbohidrații trebuie să reprezinte sub 60% din totalul alimentelor ingerate; zahărul din alimentație trebuie să fie redus la o cantitate minimă; grăsimile din dietă trebuie să fie reprezentate de grăsimi nesaturate (avocado, ulei de măsline) și grăsimi de tip Omega-3 (somon, sardine)”, spune dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
 

Sport și controale periodice

Pentru a preveni riscul de infarct miocardic asociat cu trigliceridele mărite este esențial să adoptăm un stil de viață sănătos. Asta înseamnă că, pe lângă alimentația echilibrată, trebuie să facem mișcare regulat, să ne menținem o greutate optimă și să limităm consumul de alcool. De asemenea, este important să ne monitorizăm periodic nivelul de trigliceride prin efectuarea unor simple analize de sânge.

„A doua metodă de reducere a trigliceridelor constă în practicarea exercițiului fizic, care are o multitudine de beneficii pentru organism și ajută la menținerea unei greutăți normale. A treia metodă este reprezentată de reducerea sau renunțarea la consumul de alcool. În plus, o altă metodă, care ajută în special la prevenirea bolii, o reprezintă efectuarea de controale medicale regulate”, declară dr. Adelina Văduva.

Printre medicamentele recomandate se numără: fibrații, niacinul, compușii cu acizi grași, care conțin Omega-3, și esterii etilici ai acestor acizi, care se folosesc în hipertrigliceridemia severă.

„Medicația hipolipemiantă este utilizată, în practica medicală, pentru controlul valorilor anormale ale lipidelor din sânge, așa cum sunt și trigliceridele. Administrarea se face numai la recomandarea medicului, în dozele prescrise de către acesta și sub supravegherea sa”, conchide dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
Share This Article