Vacanță fără griji: ce să mănânci când ai DIABET?

Călătoriile și concediile din vacanța de vară sunt ocaziile perfecte de a încerca tot felul de preparate specifice. În schimb, pentru persoanele cu diabet, gestionarea alimentației și menținerea glicemiei în limite normale pot reprezenta o adevărată provocare. Totodată, dacă își planifică cu atenție concediul și dacă respectă câteva măsuri de precauție, se pot bucura de o vacanță plăcută și fără griji. Ce pot mânca pacienții în concediu dacă au diabet? Află de la dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic. 

În perioada verii, multe persoane optează pentru vacanțele all inclusive, cu o varietate de preparate pe care le au la dispoziție non-stop. Totuși, pe cât de gustoase sunt, pe atât sunt de bogate în calorii. Pentru pacienții cu diabet, o astfel de vacanță poate să creeze complicații grave, care să le afecteze starea de sănătate. Există, însă, câteva măsuri de care trebuie să țină cont atunci când pleacă în concediu. Dieta echilibrată și activitatea fizică după masă pot ajuta la ținerea sub control a diabetului zaharat.

„Sunt foarte periculoase aceste vacanțe all inclusive. Acolo pacienții își dau doctoratul, pentru că sunt ispitiți de tot felul de mâncăruri. În plus, sunt și băuturi de toate felurile, cocktail-uri alcoolice, prăjituri, dulciuri. Pacienții trebuie să încerce să se pondereze, să mănânce sănătos. De exemplu, dacă mănânci mai mult la o masă, trebuie să faci exercițiu fizic: plimbări, înot, alergări ușoare, dar și să îți monitorizezi glicemia”, explică dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.

Idei de mic dejun în concediu

Pacienții care vor să ia un mic dejun sănătos în vacanță au o mulțime de variante la dispoziție, care să le asigure o masă sănătoasă, sățioasă și gustoasă. Cel mai bine este să opteze pentru fructe prospete, smoothie-uri sau cereale integrale cu iaurt. De asemenea, și oul este o variantă extrem de sănătoasă pentru pacienții cu diabet, la fel și salatele de legume.

„La micul dejun, pacienții cu diabet pot să mănânce fructe pentru că au carbohidrați, au oligoelemente, vitamine și oferă un boost de energie. O altă variantă ar fi cerealele integrale cu un iaurt, un chefir, un sana ușor degresat sau un fel de proteină, cum ar fi oul fiert, pe plită, omleta cu multe legume. De asemenea, se poate opta pentru salatele de legume cu roșii, castraveți, ardei gras sau un fresh de fructe și o cafea fără zahăr. Un pahar mare de fresh sau de smoothie de fructe este considerat a fi o masă hrănitoare”, explică medicul.

Ce să mănânci în cursul zilei ca să nu îți crească glicemia

În schimb, la masa de prânz, este indicat să fie consumate preparate ușor digerabile, cum ar fi ciorba, supa sau o salată cu puțină carne. Gustările dulci trebuie să fie luate cât mai devreme, preferabil între micul dejun și prânz. Ultima masă a zilei poate conține preparate pe bază de pește însoțite de legume. Se vor evita mâncărurile grase, cu mult zahăr și carbohidrați spre finalul zilei.

„La prânz, este recomandat un fel de proteină cu salată sau o supă, o supă cremă, o ciorbă. Dacă vrei să mănânci un dulce, este bine să îl consumi până în ora 12, dar cu măsură. Seara este foarte bine să mănânci pește pe grătar, fructe de mare cu salată sau cu legume. Este bine ca seara să se evite carbohidrații, dulciurile, prăjiturile, cocktailurile. De asemenea, trebuie evitate fructele. Acestea nu se consumă în niciun caz după cină”, conform dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Dermatita și căldura. Cum o ținem sub control VARA?

Next Post

Condiții mai bune pentru copiii internați la spitalul Filantropia Craiova

Related Posts
Verified by MonsterInsights