Călătoriile și concediile din vacanța de vară sunt ocaziile perfecte de a încerca tot felul de preparate specifice. În schimb, pentru persoanele cu diabet, gestionarea alimentației și menținerea glicemiei în limite normale pot reprezenta o adevărată provocare. Totodată, dacă își planifică cu atenție concediul și dacă respectă câteva măsuri de precauție, se pot bucura de o vacanță plăcută și fără griji. Ce pot mânca pacienții în concediu dacă au diabet? Află de la dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.
În perioada verii, multe persoane optează pentru vacanțele all inclusive, cu o varietate de preparate pe care le au la dispoziție non-stop. Totuși, pe cât de gustoase sunt, pe atât sunt de bogate în calorii. Pentru pacienții cu diabet, o astfel de vacanță poate să creeze complicații grave, care să le afecteze starea de sănătate. Există, însă, câteva măsuri de care trebuie să țină cont atunci când pleacă în concediu. Dieta echilibrată și activitatea fizică după masă pot ajuta la ținerea sub control a diabetului zaharat.
Idei de mic dejun în concediu
Pacienții care vor să ia un mic dejun sănătos în vacanță au o mulțime de variante la dispoziție, care să le asigure o masă sănătoasă, sățioasă și gustoasă. Cel mai bine este să opteze pentru fructe prospete, smoothie-uri sau cereale integrale cu iaurt. De asemenea, și oul este o variantă extrem de sănătoasă pentru pacienții cu diabet, la fel și salatele de legume.
Ce să mănânci în cursul zilei ca să nu îți crească glicemia
În schimb, la masa de prânz, este indicat să fie consumate preparate ușor digerabile, cum ar fi ciorba, supa sau o salată cu puțină carne. Gustările dulci trebuie să fie luate cât mai devreme, preferabil între micul dejun și prânz. Ultima masă a zilei poate conține preparate pe bază de pește însoțite de legume. Se vor evita mâncărurile grase, cu mult zahăr și carbohidrați spre finalul zilei.