Inovație medicală în România: Prima gastroplastie endoscopică pentru tratarea obezității

Gastroenterologia românească marchează o nouă reușită excepțională! Recent, în cadrul Secției de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Colentina, s-au realizat, în premieră națională, patru proceduri de gastroplastie endoscopică (gastrosleeve endoscopic) pentru pacienții cu obezitate severă și complicații asociate, care nu au răspuns la măsurile de schimbare a stilului de viață și la tratamentele medicamentoase.

O echipă de elită, coordonată de experți europeni

Intervențiile, care au fost posibile datorită suportului oferit de Boston Scientific prin faptul că  a asigurat gratuit instrumentarul, au fost realizate de o echipă de medici de renume: Dr. Bogdan Mateescu, Dr. Theodor Voiosu, Dr. Andrei Haidar și Dr. Dan Gheonea (Gastroenterologie UMF Craiova). Procedurile au fost efectuate sub îndrumarea unuia dintre cei mai importanți experți europeni în endoscopia bariatrică, Dr. Ivo Boskoski.

Suportul anestezic și echipa multidisciplinară

Suportul anestezic a fost asigurat de Dr. Dragoș Dumitrescu și Dr. Mihaela Chiriac. Intervențiile, care durează aproximativ o oră pentru fiecare pacient, au necesitat implicarea unei echipe multidisciplinare pentru selectarea cazurilor, respectând ghidurile științifice în vigoare. Din această echipă au făcut parte Dr. Ioana Verde și Dr. Răzvan Vasilescu (diabet și nutriție), Dr. Marian Forminte (chirurgie generală), Dr. Marius Balea (pneumologie), Dr. Anca Dan (cardiologie) și Dr. Melina Iordache (psihiatrie).

Recuperare rapidă și monitorizare continuă

Unul dintre avantajele majore ale acestei proceduri este recuperarea extrem de rapidă. Pacienții au fost externați în dimineața următoare intervenției. Succesul continuării tratamentului este asigurat de urmărirea constantă a pacienților de către echipa medicală.

Suport și colaborare interinstituțională

Formarea echipei medicale pentru managementul obezității a beneficiat de susținerea conducerii Spitalului Clinic Colentina și a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.  Desfășurarea cu succes a acestor proceduri nu ar fi fost posibilă fără ajutorul asistenților de anestezie și endoscopie, Clara Mady, Cătălin Nuțu, Ovidiu Arașanu și Alexandru Pîrvu, care au asigurat un suport esențial în timpul intervențiilor.

Această realizare medicală demonstrează încă o dată că România este în avangarda inovațiilor medicale în domeniul gastroenterologiei, oferind pacienților cu obezitate severă o șansă reală la o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Călătorești cu copilul? Trusa medicală de vacanță care te salvează

Next Post

Urinezi frecvent noaptea? Cum scapi de această problemă dacă ai DIABET

Related Posts
Verified by MonsterInsights