Urinezi frecvent noaptea? Cum scapi de această problemă dacă ai DIABET

Diabetul este o afecțiune cronică ce afectează modul în care organismul tău procesează glucoza din sânge. Unul dintre simptomele comune ale diabetului, în special în cazul în care acesta nu este bine controlat, este urinarea frecventă, inclusiv în timpul nopții. Aceasta poate fi o problemă deranjantă și poate afecta calitatea somnului și starea generală de bine. În acest articol, vom explora cauzele acestui simptom și vom oferi soluții pentru a-l gestiona.

Urinarea frecventă, cunoscută și sub denumirea de nicturie atunci când apare noaptea, poate fi cauzată de mai mulți factori în contextul diabetului. Atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul de glucoză prin urină. Acest proces atrage apă suplimentară în urină, ceea ce duce la urinări frecvente.

„Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot determina organismul să elimine excesul de glucoză prin urină, ceea ce duce la o producție mai mare de urină. În plus, diabetul poate afecta funcția rinichilor și vezicii urinare, contribuind la nocturie. Pentru a reduce frecvența urinării nocturne, este esențial să mențineți nivelurile de zahăr din sânge în limitele țintă. Monitorizarea atentă a glicemiei și ajustarea tratamentului, conform recomandărilor medicului, sunt pași cheie în acest sens. Un control glicemic bun poate ajuta la reducerea frecvenței urinării nocturne”, spune dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, la Clinica NutriLife.

Ce poți face pentru a gestiona urinarea frecventă noaptea?

Reducerea consumului de lichide în orele de seară poate ajuta la diminuarea nevoii de a urina pe timp de noapte. De asemenea, evitați băuturile cu cafeină sau alcoolice seara, deoarece acestea pot crește producția de urină. O dietă echilibrată, care ajută la controlul diabetului, este de asemenea importantă.

„Le recomand pacienților să adopte o dietă echilibrată, săracă în carbohidrați rafinați și bogată în fibre. și să consume mese regulate pentru a evita fluctuațiile mari ale glicemiei. De asemenea, să reducă consumul de lichide cu câteva ore înainte de culcare pentru a reduce volumul urinar nocturn și să evite băuturile îndulcite care pot crește glicemia”, explică dr. Marlena Pascu. 

Investigarea altor cauze

Dacă urinarea frecventă persistă, pot fi necesare investigații suplimentare pentru a exclude alte cauze precum infecții urinare sau afecțiuni ale prostatei (în cazul bărbaților).

„Dacă situația persistă este important ca pacientul să discute cu medicul. El poate evalua dacă problema este cauzată de diabet sau de alte probleme, cum ar fi infecții ale tractului urinar, hiperplazia benignă de prostată sau medicamente diuretice. În funcție de cauză, medicul poate ajusta tratamentul diabetului sau poate prescrie medicamente pentru a reduce producția de urină pe timp de noapte. De asemenea, este important să fie gestionate bine alte probleme de sănătate care pot contribui la nocturie”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Inovație medicală în România: Prima gastroplastie endoscopică pentru tratarea obezității

Next Post

Acneea în adolescență. Cum scapi de coșuri?

Related Posts
Verified by MonsterInsights