Adolescența aduce cu sine o serie de schimbări, inclusiv apariția primelor coșuri. Acneea este o problemă comună în această perioadă, dar poate fi gestionată eficient dacă este abordată corespunzător încă de la primele semne. Cu sprijinul unui medic dermatolog, tratamentele adecvate și un stil de viață sănătos, poți scăpa definitiv de acnee și chiar preveni reapariția acesteia. De ce apare acneea la adolescenți? Ce soluții de tratament sunt disponibile în prezent? Aflăm răspunsurile de la dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: Ce este acneea și de ce este atât de comună în rândul adolescenților?
Dr. Cristina Popa: Acneea este o afecțiune inflamatorie a unității pilosebacee, în care avem o hiperkeratoză foliculară. Aceasta înfundă porii și detemină secreția în exces de sebum. Excesul de sebum și porii înfundați creează mediul propice pentru multiplicarea unor bacterii denumite propionibacterium acnes. Ele determină inflamație, durere, puroi și coșuri. Acneea este mai frecventă la adolescenți, deși poate să apară la orice vârstă. Aceasta poate avea implicații legate de durere, estetice și psihologice.
„Aproximativ 85% dintre adolescenți dezvoltă o formă mai ușoară sau mai severă de acnee”
Media10: Care sunt principalele cauze ce determină apariția acneei în adolescență?
Dr. Cristina Popa: Aproximativ 85% dintre adolescenți dezvoltă, la un moment dat, o formă mai ușoară sau mai severă de acnee. Acest lucru se întâmplă pentru că, la această vârstă, începe secreția hormonilor sexuali, în special a testosteronului. Trebuie să știm că testosteronul nu este produs numai de către bărbați, ci poate fi produs și de femei, însă într-o cantitate mai mică. Acesta stimulează producția exagerată de sebum, la care se suprapune și o hiperkeratinizare foliculară. Mai apoi, se poate observa apariția primelor leziuni de acnee (coșurile).
Soluții de tratament pentru acnee
Media10: Cum se tratează acneea? Există tratamente diferite în funcție de gravitatea acneei?
Dr. Cristina Popa: După ce stabilim diagnosticul, tratamentul dermatologic trebuie să urmeze trei direcții importante, și anume: administrarea unui tratament medicamentos (local/oral), în funcție de diagnostic și de severitatea acneei; alcătuirea unei rutine de skincare cu produse potrivite; identificarea factorilor declanșatori în viața de zi cu zi și eliminarea acestora. Pacienții cu forme ușoare sau moderate pot folosi preparate pe bază de peroxid de benzoil, acid salicilic, acid azelaic, retinoizi. Aceste ingrediente contribuie la reducerea secreției de sebum, reducerea inflamației, deblocarea porilor (favorizând vindecarea leziunilor) și prevenirea apariției de noi leziuni.
În cazurile mai severe de acnee, se asociază tratamentul local și tratamentul oral cu antibiotice, antiandrogenice, anticonceptionale, isotretinoin, în funcție de cauza și aspectul clinic al leziunilor. Este greșit ca pacienții să creadă că formele severe de acnee, cum ar fi: nodulii și chisturile dureroase, formele extinse, acneea trunchiului, afecțiunile hormonale sau endocrinologice asociate, se pot rezolva doar cu produse aplicate local.
Laserul în tratamentul acneei
Media10: Cât de eficiente sunt tratamenele laser în tratarea acneei?
Dr. Cristina Popa: Metodele procedurale ce pot fi efectuate în cabinet sunt numeroase în acnee. În acest caz, se pot face peelinguri chimice medicale, microneedling, dermapen sau chiar laser CO2, proceduri extrem de eficiente în procesul de regenerare. Peelingurile chimice se pot face și pe leziuni active de acnee/coșuri. În schimb, tratamentele de tip microneedling sau laser se fac pe o acnee inactivă, o acnee vindecată. Astfel, efectul va fi unul mult mai eficient și se va menține în timp.
De cele mai multe ori, sunt necesare protocoale și terapii combinate. Acestea se aleg în funcție de eritemul sau tipul de cicatrice rămas în urma leziunilor. Laserul eliberează coloane ablative la nivelul dermului, ce duc la formarea unor celulele noi, fibre de colagen noi. Pe lângă asta, se realizează un proces de exfoliere, care elimină straturile superficiale. În acest fel, laserul este eficace și la nivelul petelor roșii post-acneice, lăsând tenul mai uniform și luminos.
Când se văd primele rezultate?
Media10: Cât timp durează, în general, tratamentul pentru acnee și când se observă îmbunătățiri?
Dr. Cristina Popa: Tratamentele se fac pe o perioadă îndelungată de timp. Rezultatele nu se obțin peste noapte, fiind nevoie să treacă minim șase – opt săptămâni. Consecvența, precum și un medic care să îi monitorizeze, care să le fie alături, reprezintă cheia către succes. Din această cauză, le spun mereu pacienților că trebuie să se ancoreze într-o relație de lungă durată, mai ales în cazul tratamentelor sistemice, unde este nevoie de ajustarea dozelor.
Media10: Ce mituri comune există despre acnee și cât de greșite sunt acestea?
Dr. Cristina Popa: De multe ori am auzit această sintagmă: „doar adolescenții suferă de acnee”. Este fals! Acneea poate să apară la orice vârsta – 25% dintre bărbații adulți și 50% dintre femeile adulte pot suferi de acnee. Un alt mit este că pasta de dinți vindecă acneea. Pasta de dinți simulează o ușoară ameliorare prin efectul sicativ de uscare. De cele mai multe ori, însă, creează iritații, arsuri și chiar dermatite alergice la copii (cele care conțin triclosan). Mai sunt persoane care au impresia că expunerea la soare îi ajută să scape de acnee. În primă fază, ultravioletele ameliorează leziunile de acnee, având un efect antiinflamator.
După terminarea sezonului, apar pusee de acnee și hiperpigmentări, sensibilizări cutanate și xeroză cutanată (uscare). De asemenea, mulți spun că acneea poate fi cauzată și de crema cu factor de protecție. Dacă este aleasă corect, destinată tenului mixt sau cu tendință acneică, crema cu factor de protecție ne apară de apariția hiperpigmentărilor, care pot să apară în urma coșurilor. Un alt mit pe care îl aud frecvent este că stoarcerea coșurilor poate ameliora acneea. Prin traumatizare mecanică nu facem decât să întreținem acneea și să favorizăm apariția cicatricilor.
„Pacienții trebuie să folosească produse destinate tenului cu tendință acneică”
Media10: Cum ar trebui să își îngrijească pielea adolescenții care suferă de acnee?
Dr. Cristina Popa: Tenul acneic este un ten mixt sau gras. Prin urmare, pacienții trebuie să folosească produse destinate tenului cu tendință acneică. Recomandările se fac în funcție de tipul leziunilor. De multe ori, dacă nu sunt utilizate produsele corespunzătoare, acneea se poate agrava. Așadar, este important să se stabilească o rutină de îngrijire personaliză împreună cu medicul dermatolog. În general, produsele antiacneice sunt produse non-comedogenice. Asta înseamnă că sunt produse care nu conțin uleiuri, vaselină, lanolină, ingrediente ce produc ocluzie la nivelul porilor.
În plus, produsul folosit trebuie să fie unul hipoalergenic. Acizii alfa și beta-hidroxi acizii precum: acidul glicolic, acidul lactic, acidul salicilic au rol antiinflamator și keratolitic (destupă porii). Aceste produse pot fi folosite și singure în formele ușoare de acnee. De asemenea, mai există și alte substanțe precum: zincul sau acidul sarcozinic cu efect seboreductor, fraxiprobioticele folosite pentru reechilibrarea florei microbiene, niacinamida cu efect antiinflamator, care vor ajuta tenul acneic să arate mult mai bine.
„Cu cât se intervine mai repede, cu atât sunt șanse mai mari de vindecare completă”
Media10: Cum pot părinții să fie mai implicați în procesul de tratare a acneei la adolescenți?
Dr. Cristina Popa: În momentul în care părinții observă că adolescenții se confruntă cu leziuni inflamatorii, cel mai bine este să meargă la un medic dermatolog cu copilul. Dacă se oprește la timp acest proces inflamator, se poate preveni formarea și apariția eritemului postinflamator, hiperpigmentărilor și cicatricilor. Cu cât se intervine mai repede, cu atât sunt șanse mai mari de vindecare completă. Adolescenții răspund mai repede la proceduri decât persoanele cu ten matur, unde fibroza este mai veche și sinteza de colagen începe să scadă.