Boala Parkinson. Tratamente moderne pentru o viață cât mai lungă

Pacienții cu boală Parkinson au la dispoziție, la momentul actual, numeroase soluții de tratament, menite să îi ajute în lupta cu boala. Datorită dezvoltării medicinei, pacienții beneficiază de cele mai bune terapii și clase de medicamente. Dacă mergem din timp la medic și nu neglijăm medicația, avem mari șanse să trăim „o viață întreagă” cu această afecțiune. Atât pacienții tineri, cât și cei vârstnici pot să ducă o viață lungă și cât mai aproape de normal. În plus, pot să își continue activitățile și hobby-urile la fel ca o persoană sănătoasă. Pentru asta, tratamentul este esențial și trebuie început cât mai rapid. 

Dacă ne referim la pacienții în vârstă, scopul principal al tratamentului este acela de a crește dopamina la nivelul sinapselor neuronale. În plus, această terapie vizează atât aportul extern de dopamină, cât și reducerea distrugerii ei din organism. Astfel, dopamina se va menține în sinapse pe o perioadă mai lungă de timp. Prin urmare, neuronii vor comunica mult mai bine.

„Tratamentul de primă intenție la pacienții vârstnici vizează creșterea nivelului de dopamină la nivelul sinapselor neuronale. Este o terapie care acționează prin două mecanisme importante: pe de-o parte crește nivelul de dopamină prin aport extern, iar pe de altă parte reduce distrugerea dopaminei la nivelul fantei sinaptice. Scopul acestui tratament este de a menține dopamina în sinapse cât mai mult timp, să fie activă, iar neuronii să comunice cât mai bine”, spune dr. Mihaela Sgîr, medic specialist neurolog la Centrul Medical Prima Clinic.
 

„Cea mai frecventă combinație folosită este cu Levodopa și Carbidopa”

Pe lângă această terapie, mai există și o combinație de două medicamente – Levadopa și Carbiodopa, frecvent utilizate în tratamentul bolii Parkinson. În urma administrării acestora, pacienții au avut rezultate foarte bune. Mai exact, asocierea celor două ajută pacientul să își regleze nivelul de dopamină din creier. În ceea ce privește administrarea, există o combinație prestabilită. Mai întâi se începe cu o doză mică și apoi se crește progresiv, în funcție de cum reacționează pacientul la tratament.

„De asemenea, utilizăm frecvent și o asociere de medicamente, cu rezultate favorabile la pacienții cu boală Parkinson. Cea mai frecventă combinație folosită este cu Levodopa și Carbidopa. Levodopa este forma inactivă a dopaminei, ce este activată și eliberată la nivel sinaptic. În schimb, Carbidopa este o proteină care inhibă DOPA-decarboxilaza, ce determină degradarea dopaminei. Este o combinație fixă, ușor de administrat. Se începe cu o doză mică și se crește progresiv în funcție de toleranța pacientului și de răspunsul terapeutic”, precizează medicul neurolog.
 

„Pacientul poate avea o speranță de viață normală dacă tratamentul este administrat la timpul potrivit”

În schimb, pacienții tineri cu boală Parkinson beneficiază de tratament cu Romparkin, pe bază de inhibitori de acetilcolinesterază. În ultimii ani, medicina a evoluat foarte mult, la fel și soluțiile de tratament. Astfel, dacă boala este depistată din timp și se administrează medicația aferentă bolii, pacienții pot să trăiască la fel ca o persoană sănătoasă. Grație noilor terapii și clase de medicamente, speranța de viață a pacienților cu Parkinson a crescut considerabil. Mulți dintre ei ajung chiar la vârste înaintate datorită tratamentului.

„La pacienții tineri, tratamentul este pe bază de inhibitori de acetilcolinesterază – Romparkin. Datorită tratamentelor actuale, pacienții cu boală Parkinson au o speranță de viață similară cu cea a unei persoane sănătoase. Dat fiind că afecțiunea are un debut destul de tardiv, pacientul poate avea o speranță de viață normală dacă tratamentul este administrat la timpul potrivit”, afirmă dr. Mihaela Sgîr, medic specialist neurolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Icter? Scădere în greutate? CANCER DE PANCREAS. Semne de alarmă

Next Post

Dureri de ceafă frecvente? Soluțiile care te scapă de ele

Related Posts
Verified by MonsterInsights