Infecția cu Helicobacter Pylori. Care sunt semnele și cum se tratează?

Helicobacter Pylori este o bacterie mică, dar cu efecte mari asupra organismului. De obicei, pacienții ajung la medic cu simptome deranjante precum: balonare, disconfort abdominal, greață și vărsături, arsuri retrosternale, râgâit, scaune diareice. Din fericire, există soluții eficiente de tratament, care ne pot scăpa de infecție. Pentru un diagnostic corect și un tratament eficient, este nevoie să îi facem o vizită medicului. Cum se transmite? Care sunt simptomele? Ce soluții de tratament există? Cât de important este să ajungem la medic la timp? Aflăm de la dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help.

Media10: Ce este Helicobacter Pylori și cum afectează organismul?

Dr. Paula Ciucă: Helicobacter Pylori este o bacterie foarte răspândită în rândul populației. Aceasta se dezvoltă în tractul digestiv (stomac, duoden) și o întâlnim la toate categoriile de vârstă. Mediul acid este favorabil dezvoltării bacteriei, adaptându-se extrem de ușor. Aproximativ 60% din persoanele adulte se confruntă cu această infecție. Este o bacterie gram-negativă ce determină, la început, inflamația mucoasei gastrice. Ulterior, duce la ulcerații sau procese displazice.

 

„Transmiterea se face de la persoană la persoană, pe cale orală sau fecal-orală”

Media10: Cum se transmite această bacterie și cine sunt cei mai expuși la ea?

Dr. Paula Ciucă: Omul este singurul și cel mai important rezervor de Helicobacter Pylori. Copiii dobândesc microorganismul de la părinți, în special de la mamă, dar și de la alți copii. Transmiterea se face de la persoană la persoană, pe cale orală sau fecal-orală. O altă modalitate de transmitere este reprezentată de alimentele și apa contaminate. În țările aflate în curs de dezvoltare, sunt niște cifre spectaculoase care arată că peste 80% din persoanele adulte au în tubul digestiv această bacterie. Contactul se face, în special, încă din copilărie.

VIDEO AICI: 

Media10: Care sunt simptomele pe care pacienții ar putea să le recunoască și cum se diferențiază acestea față de manifestările altor afecțiuni gastrointestinale?

Dr. Paula Ciucă: Sunt pacienți care vin fără simptomatologie. Atunci când această infecție devine simptomatică, pacientul acuză durere în etajul abdominal superior, balonare, un disconfort abdominal, o senzație de plenitudine gastrică, greață, vărsături, pirozis (arsuri retrosternale), scaune diareice, eructații (n.r. răgâit). Există și simptome extradigestive, cum ar fi anemia dată de carența de fier sau vitamina B12. Aceste simptome nu sunt specifice infecției cu Helicobacter Pylori, fiind întâlnite și în alte afecțiuni digestive. De exemplu, manifestările se asociază frecvent cu gastrita cronică, ulcerul gastric, ulcerul duodenal sau cancerul gastric.

Cum se face testarea infecției cu Helicobacter Pylori?

Media10: Ce metode de diagnostic există pentru Helicobacter Pylori?

Dr. Paula Ciucă: Diagnosticul este stabilit de către medicul specialist internist sau gastoenterolog după o anamneză și un examen fizic. Ulterior, se recomandă teste specifice de depistare a Helicobacter Pylori. Testarea este recomandată pacienților care au simptome gastrointestinale, antecedente personale patologice de gastrită, ulcer gastric sau ulcer duodenal, dar și pacienților care au cancer gastric în istoricul familial. Testarea poate să fie invazivă sau non-invazivă. Pentru testarea non-invazivă, se fac teste serologice de depistare a anticorpilor anti-Helicobacter Pylori și antigenul specific Helicobacter Pylori din materiile fecale. Testele invazive constau în prelevarea unei probe de biopsie din mucoasa gastrică în timpul endoscopiei digestive superioare.

Media10: Ce complicații pot să apară dacă nu tratăm la timp infecția?

Dr. Paula Ciucă: Dacă infecția cu Helicobacter Pylori nu este tratată la timp sau este tratată insuficient, există riscul să dezvoltăm complicații, cum ar fi: gastrită cronică, ulcer gastric, ulcer duodenal, hemoragie digestivă superioară, cancer gastric. Este importantă identificarea, cultivarea și testarea sensibilității la diferite tipuri de antibiotice în managementul infecției și al complicațiilor infecției cu Helicobacter Pylori.

Tratamentul infecției cu Helicobacter Pylori

Media10: Ce opțiuni de tratament există în acest moment pentru infecția cu Helicobacter Pylori?

Dr. Paula Ciucă: Tratamentul medicamentos utilizat pentru eradicarea infecției cu Helicobacter Pylori cuprinde o asociere de două antibiotice, un protector gastric, un preparat pe bază de bismut și probiotice. Durata tratamentului este de șapte, 10 sau chiar 14 zile. După încheierea tratamentului, la aproximativ patru săptămâni, se recomandă o testare a eficacității terapiei. Există situații când testele pot să rămână pozitive și după tratament. În acest caz, este indicat să se aplice a doua linie de tratament. Foarte important de menționat că odată tratată, infecția cu Helicobacter Pylori poate să reapară.

Media10: Există o problemă de rezistență la antibiotice atunci când vorbim de tratarea acestei infecții. Cum se abordează o astfel de situație, din punct de vedere medical?

Dr. Paula Ciucă: Rezistența la antibiotice este principala cauză de eșec a tratamentului la bolile infecțioase, în special când vorbim de infecția cu Helicobacter Pylori. Rezistența la antibiotice este în strânsă legătură cu administrarea și abuzul de antibiotice. În acest caz, se recomandă creșterea duratei de tratament la 14 zile și asocierea a trei agenți antimicrobieni. O altă cauză de eșec, pe lângă rezistența la antibiotice, este și întreruperea tratamentului, din diferite motive. Așadar, este importantă și complianța pacientului la tratament.

„Pacientul trebuie să adopte o dietă echilibrată și sănătoasă”

Media10: Există anumite recomandări din punct de vedere al dietei, al stilului de viață, care să ajute în tratarea infecției și, mai mult decât atât, la prevenirea ei?

Dr. Paula Ciucă: Pe lângă tratamentul medicamentos, pacientul trebuie să adopte o dietă echilibrată și sănătoasă, cu alimente care să refacă mucoasa digestivă afectată. Printre alimentele care ajută la refacerea mucoasei avem: preparatele pe bază de pește, produsele lactate, fructele, legumele. De asemenea, este important să acordăm atenție și alimentelor care irită mucoasa gastrică. Prin urmare, trebuie evitate băuturile carbogazoase, ciocolata, cafeaua, fumatul, alcoolul și alimentele picante, condimentate.

Media10: Care sunt cele mai recente descoperiri în cercetare în ceea ce privește tratarea acestei infecții?

Dr. Paula Ciucă: Tratamentul infecției cu Helicobacter Pylori ar putea preveni ulcerele peptice și cancerul gastric. S-a speculat că dispariția Helicobacter Pylori ar putea declanșa apariția altor boli, cum ar fi: astmul bronșic, obezitatea și chiar diabetul zaharat. Există date care ne arată că o colonizare pe tot parcursul vieții, pe tot tractul digestiv, ar putea oferi o protecție împotriva complicațiilor bolii de reflux gastroesofagian, inclusiv adenocarcinomul esofagian.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Nasul înfundat. Ce soluții ne ajută?

Next Post

Dr. Eleodor Cârstoiu, președinte Federația Promedica: Solicităm publicarea tuturor posturilor deblocate din sănătate pe site Ministerului Sănătății

Related Posts
Verified by MonsterInsights