Dr. Eugen Țieranu este medic primar cardiologie și cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Este un exemplu strălucit de excelență și speranță în medicina modernă și un model pentru tinerele generații. A învățat ce înseamnă respectul, dăruirea, activitatea unui medic de la bunicul său, care a fost tot medic. Ceea ce l-a făcut să aleagă, însă, cardiologia a fost însă momentul în care bunica sa s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de montarea unui stent cardiac, care i-a salvat viața. Acolo a văzut cum un medic specialist în cardiologie intervențională poate face diferența între viață și moarte. Acum, face parte dintr-o echipă de cinci medici excepționali, care asigurăm programul de infarct miocardic acut, la Spitalul Clinic Juxdețean de Urgență Craiova, pentru toată zona Oltenia.
Interviul face parte din campania „OameniDE10”, oameni care ne inspiră, ne motivează, ne arată că se poate.
Media10: Cum ai ajuns să faci medicină, cum ai ales cardiologia și cum este să fii medic la Spitalul Județean?
Dr. Eugen Țieranu: În adolescență, medicina nu a fost principala opțiune pentru mine. Mi-am dorit, mai degrabă, să practic arhitectura. Părinții mei nu au fost cadre medicale, însă bunicul meu a fost medic. La un moment dat, la unul dintre cazuri, bunicul m-a luat și pe mine, eu fiind destul de tânăr. Atunci am văzut ce înseamnă respectul, dăruirea, activitatea unui medic de zi cu zi. După ce am ales medicina, erau foarte multe ramuri, foarte multe specializări, iar cardiologia nu era prima opțiune pentru mine. Îmi doream, mai degrabă, o parte practică, cum ar fi chirurgia plastică. Țin și acum minte că în anul 2011, pe vremea când eram student în anul III, bunica mea a suferit un infarct miocardic. La momentul respectiv, acești pacienți nu se tratau în Craiova. Prin urmare, a trebuit să merg cu bunica mea la București. Acolo am văzut ce înseamnă cardiologia și, în special, cardiologia intervențională când bunica mea, în 24 – 48 de ore, dintr-o suferință extremă, a putut merge acasă și s-a întors cu bine alături de noi. Atunci a fost momentul în care am decis că asta vreau să fac și eu în cariera mea, să ajut oameni. Mi-am dorit să fac asta în special în Craiova pentru că bunica mea nu a putut să beneficieze de aceste servicii în zona noastră, în comunitatea noastră. De aceea, mi-am promis că asta o să fac și că o să mă întorc acasă ca să ajut toți oamenii și toți craiovenii.
„Este o muncă titanică”
Media10: Ce înseamnă cardiologie intervențională și cum lucrați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova?
Dr. Eugen Țieranu: Toate lucrurile au debutat prin 2018. Suntem o echipă de medici specializați și tineri din Craiova, care lucram fie în țară, fie în străinătate. Am decis să ne coagulăm și să formăm o echipă pentru a putea ajuta comunitatea din zona noastră în ceea ce privește cardiologia intervențională. Aș putea spune că este o muncă titanică. În momentul de față, suntem cinci oameni care asigurăm programul de infarct miocardic acut pe toată zona Olteniei, în cele cinci județe, 24 din 24 h, șapte zile din șapte. Practic, orice pacient din zona Olteniei care suferă un infarct miocardic este diagnosticat și trimis către Centrul de Cardiologie Intervențională din Craiova. Medicul de gardă, eu sau unul dintre colegii mei, este solicitat, intră în sala de intervenții și rezolvă cazul. De cele mai multe ori, avem succes și încercăm să ajutăm pe toată lumea așa cum putem, astfel încât pacienții să meargă înapoi acasă la familiile lor și să-și continue viața absolut normal.
„Avem aparatură de ultimă generație, pentru tratarea tuturor pacienților din zona Olteniei”
Media10: Sunteți o echipă excepțională de medici profesioniști. Aș vrea să vă întreb dacă aveți și tot ceea ce vă trebuie ca să puteți salva viețile oamenilor. De multe ori, din păcate, medicii se lovesc de aceste piedici sau lipsuri din sistem.
Dr. Eugen Țieranu: La ultima Conferință Națională de Cardiologie la care am participat, am fost plăcut surprinși să aflăm că suntem pe locul III în țară, depășind chiar Institute de Boli Cardiovasculare, ca număr de proceduri. Acest lucru a adus, implicit, și o finanțare foarte bună. Astfel, suntem fericiți că avem aparatură de ultimă generație, pentru tratarea tuturor pacienților din zona Olteniei. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul Consiliului Județean Dolj, care a făcut posibilă achiziționarea acestora. Nu de puține ori, aparatura pe care o avem noi nu se regăsește și în spitalele de stat sau în spitalele private din țară. Împreună cu conducerea spitalului SCJU Craiova și cu Universitatea de Medicină și Farmacie, ne-am coagulat forțele pentru a putea dezvolta Centrul de Cardiologie Intervențională din Craiova.
Media10: Cum este să lucrați în echipă? În orice domeniu contează acest lucru, dar mai ales în medicină. Știm că există ambiții și orgolii în orice meserie, însă voi sunteți un exemplu de echipă care funcționează de minune în sistemul medical și vedem asta în rezultatele pe care le înregistrați lună de lună.
Dr. Eugen Țieranu: Eu am un motto după care m-am ghidat mereu în activitatea medicală. Dacă acum 20-30 de ani existau individualități, motto-ul după care mă ghidez este că „vremea marilor individualități a trecut, este vremea marilor echipe”. Medicina evoluează și este într-o continuă dezvoltare, atât tehnologică, cât și profesională, de cercetare. De aceea, un singur om nu ar putea fi perfect și atunci are nevoie de o echipă puternică, alături prin care să obțină cele mai bune rezultate pe toate planurile.
„Ca medic, trebuie să fii tot timpul disponibil”
Media10: Vorbim despre succes, despre reușită, dar și despre modelul pe care poți să-l arăți tinerelor generații de medici care visează să fie de succes în sistemul medical. Totuși, nu trebuie să uităm că în spate este multă muncă, multă reziliență. Cum arată o zi din viața ta și cum faci să fi motivat zilnic?
Dr. Eugen Țieranu: În primul rând, cred că cel mai important lucru atunci când alegi să faci medicina este să ai o chemare, o dăruire, o pasiune. Atunci când faci ceva cu pasiune, lucrurile devin mai ușoare. Într-adevăr, este o muncă grea care necesită mult timp petrecut alături de pacienți în spital. De multe ori, poate neglijăm apropiații, familia și este dificil să le explicăm de ce trebuie să stăm atât de mult timp la spital. Sunt momente în care spitalul devine a doua noastră casă, având în vedere gărzile pe care trebuie să le facem. O zi de muncă începe dimineața devreme când merg la spital, discut cu pacienții, cu colegii, rezidenții, studenții și efectuez intervenții. Toate lucrurile acestea se termină sau nu se termină pentru că, nu de puține ori, sunt solicitat să intervin la o urgență neprevăzută. Ca medic, trebuie să fii tot timpul disponibil, să acorzi timp ca să mergi la spital. Tinerii care vor să urmeze calea medicinei trebuie să fie pasionați, să facă asta cu dăruire. Astfel, oboseala nu va fi resimțită.
„Mulțumirea și recunoștința, pe care pacientul și familia mi-o arată depășesc orice oboseală”
Media10: Cum faci să treci peste momentele de oboseală sau peste momentele în care spui că nu mai poți? Îți regăsești puterea în pacienții tăi? Ce relații ai cu ei și ce povești ai strâns până acum în sufletul tău de la toți pacienții pe care i-ai salvat?
Dr. Eugen Țieranu: Din punct de vedere personal, cea mai mare satisfacție în medicină este atunci când reușesc să tratez cu succes un pacient. Mulțumirea și recunoștința pe care pacientul și familia mi-o arată depășesc cu mult orice oboseală, orice efort pe care l-am făcut. Sunt oameni care vin la medic cu ultima speranță. Când reușesc să ajut un pacient și pleacă cu lacrimi de mulțumire în ochi, atunci înțeleg că meseria pe care mi-am ales-o este cu adevărat ceea ce mi-am dorit. Toate lucrurile acestea au o finalitate în ceea ce privește fericirea sufletească și spirituală.
„50% din tratamentul pacientului este reprezentat de o vorbă bună”
Media10: Cum vezi tu relația medic-pacient în contextul social actual, în contextul în care foarte puțini oameni mai au încredere în sistemul medical de stat?
Dr. Eugen Țieranu: Speranță există, doar că trebuie puțin șlefuit și muncit pe partea aceasta. Medicii din România și din Craiova sunt extrem de bine pregătiți, la un nivel la care ar face față în orice țară europeană, chiar și peste Ocean. Trebuie lucrat, însă, la gradul de empatie cu pacientul, gradul de comunicare. De cele mai multe ori, poate că 50% din tratamentul pacientului este reprezentat de o vorbă bună. Restul de 50% este dat de pregătirea profesională a medicului, de a știi ce trebuie făcut.
Comunicarea și empatia cu pacientul poate să ne aducă un succes mult mai mare în ceea ce privește tratamentul pacientului și, bineînțeles, urmărirea lui pe termen lung. Eu încerc de fiecare dată să văd pacientul din fața mea ca pe o rudă apropiată, cum i-aș trata dacă ar fi părinții sau bunicii mei. Încerc să mă apropii cât pot de mult de ei pentru că atunci când pacientul se deschide, putem să aflăm mai multe lucruri și să tratăm mult mai bine afecțiunea de care suferă.
„Secretul succesului meu profesional este familia”
Media10: Tu ai reușit nu numai în carieră, ci și în viața de familie pentru că acasă, după toată oboseala de la spital, te așteaptă o familie frumoasă. Cum reușești să echilibrezi viața de familie cu cariera?
Dr. Eugen Țieranu: Secretul succesului meu profesional este familia, în special soția mea. Soția mea este medic ginecolog și nu neg faptul că ea a fost cea sacrificată în familia noastră. S-a ocupat foarte mult de creșterea și de educația fetiței noastre. Ori de câte ori eram plecat de acasă, soția mea trebuia să îi explice fetiței că tati salvează inimile oamenilor. Puterea mi-o iau din bucuria pe care o manifestă fetița mea atunci când ajung acasă. Este acea bucurie pură, sufletească de copil atunci când mă vede și înțelege de ce nu am reușit să petrec timpul alături de ea. Asta îmi dă mai multă putere să continui și să fac ceea ce îmi place. De asemenea, ori de câte ori am avut nevoie, în momentele grele, soția mea m-a sprijinit și m-a impulsionat să fac ceea ce îmi place, fără a pune bariere sau frâne în cariera mea profesională.
Media10: De sărbători îți trimit pacienții mesaje: „Mulțumesc domnule doctor că mi-ați salvat viața, că mi-ați salvat inima”?
Dr. Eugen Țieranu: În preajma sărbătorilor și nu numai, sunt asaltat cu mesaje de mulțumire de la pacienții mei. Dacă reușești să te atașezi emoțional de pacienții pe care îi tratezi, atât ei, cât și familiile lor îți vor fi recunoscători toată viața. Nu de puține ori am creat o relație mai apropiată cu ei decât cea de medic-pacient și suntem oarecum prieteni. Îmi place să fiu prieten cu pacienții mei, îmi place să comunicăm chiar și în afara medicinei și a patologiei pe care o au. În preajma sărbătorilor, sunt asaltat cu mesaje de mulțumire și asta mă face să fiu extrem de împlinit atât personal, cât și profesional, să am certitudinea că ceea ce fac este bine.
„Medicina din Craiova și medicina oltenească este la standarde înalte”
Media10: Ce înseamnă pentru tine să faci parte din campania „Oameni de 10” și care ar fi principalul mesaj pe care l-ai transmite celor care se uită la noi?
Dr. Eugen Țieranu: Mai întâi, vreau să te felicit pe tine, pentru că este o emisiune extrem de importantă pentru comunitatea noastră. Sunt onorat să fiu astăzi aici, pe scaunul acesta, unde au fost atât de multe personalități care au dezvoltat comunitatea noastră. Aș vrea să le transmit urmăritorilor că medicina din Craiova și medicina oltenească este la standarde extrem de înalte și că pot să acceseze serviciile medicale cu deplină încredere. Bineînțeles, fiecare are dreptul să aleagă, dar este important să meargă la medic pentru a-și controla factorii de risc și, astfel, să nu fim nevoiți să tratăm ulterior afecțiunile cardiovasculare.