În sezonul rece, tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome, în special la copii. Din această cauză, părinții caută cele mai eficiente soluții prin care să amelioreze de acasă, prin metode naturale, tusea copilului. De multe ori, această manifestare apare și în timpul nopții, iar copilul nu se mai poate odihni. Încă din cele mai vechi timpuri, s-a dovedit că mierea are numeroase beneficii, inclusiv în ameliorarea senzației de usturime din gât și a tusei productive sau seci.
Mulți copii se confruntă cu virozele respiratorii în această perioadă, mai ales că temperaturile se schimbă de la o zi la alta. Printre manifestările tipice unei răceli avem și tusea care, de cele mai multe ori, ne dă bătăi de cap. Odată apărută, este persistentă și creează disconfort copilului. Prin urmare, părinții caută soluții prin care să o amelioreze. Beneficiile mierii sunt nenumărate, iar printre acestea avem și calmarea tusei productive, dar și a senzației de usturime, a durerilor de gât. Mai mult, are efect antibacterian și ajută la prevenirea infecțiilor.
„Mierea este un îndulcitor natural care poate ajuta la calmarea tusei productive și a durerilor de gât. Proprietățile ei antibacteriene contribuie și la combaterea infecțiilor”, spune dr. Desdemona Stepan, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.
O linguriță de miere înainte de somn calmează tusea copilului
Din păcate, tusea poate să fie destul de persistentă, chiar și în absența simptomelor de răceală specifice. De multe ori, apare și în timpul nopții, iar copilul nu se mai poate odihni corespunzător, se trezește obosit. Tusea se accentuează pe timpul somnului, când stăm pe orizontală în pat, iar ziua se ameliorează, mai ales la contactul cu aerul curat.
Ca să calmăm tusea copilului, putem apela la un îndulcitor natural, și anume mierea. De exemplu, putem să-i dăm o linguriță de miere copilului înainte de culcare pentru a preveni apariția tusei productive. Atenție, însă, la vârsta copilului. Mierea nu se administrează la bebelușii sub un an. O altă variantă prin care putem să reducem tusea este și un ceai cald, de preferat din plante medicinale.
„Dacă copilul este deranjat de tuse în timpul nopții din cauza răcelii sau gripei, putem să îi dăm o linguriță de miere înainte de somn (numai copiilor peste un an) sau un ceai cald care ar putea reduce intensitatea și durata tusei”, explică medicul pediatru.
„Un umidificator în camera copilului poate fi de ajutor”
Părinții pot apela și la un umidificator care absoarbe umiditatea din cameră și care, în acest caz, poate ajuta la ameliorarea tusei productive. Nu trebuie să uităm, însă, să ne adresăm medicului pediatru în cazul tusea se agravează sau nu trece după o săptămână. În anumite cazuri, specialistul poate recomanda administrarea unor medicamente antitusive.
„De asemenea, un umidificator în camera copilului poate fi de ajutor în acest caz. Se recomandă și medicamente antitusive la cazuri selectate, însă doar la recomandarea medicului”, conchide dr. Desdemona Stepan, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.