Balonarea este o senzație de plenitudine și umflare în abdomen, adesea însoțită de gaze excesive. Aceasta poate fi cauzată de diverse motive, inclusiv dieta, intoleranțe alimentare, stres, sau afecțiuni digestive. Magneziul poate fi un ajutor util în gestionarea balonării, dar este important să se abordeze problema într-un mod holistic, luând în considerare toți factorii potențiali și stilul de viață. Totodată, anumite alimente pot provoca gaze și balonare, cum ar fi legumele crucifere (broccoli, varza), leguminoasele, produsele lactate, băuturile carbogazoase, de aceea este important să știi să le eviți. Dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la Cardio Help, ne oferă sfaturi practice.
Media10: Ce este balonarea? De ce ne simțim uneori balonați?
Dr. Paula Ciucă: Balonarea, denumită în termeni medicali distensie abdominală sau meteorism abdominal, este acumularea de gaze la nivelul stomacului și intestinelor. În mod normal, există gaze în stomac și intestin. Acestea se acumulează atunci când înghițim aer în timp ce mâncăm sau bem, se poate acumula ca urmare a producerii lor în intestin sau ca urmare a trecerii din sânge în interiorul intestinului. Există pacienți care resimt această senzație chiar și atunci când există o cantitate normală de gaze în intestin, fiind definită ca hipersensibilitate intestinală. De obicei, gazele apar după masă, în special după mese copioase, alimente greu digerabile sau atunci când stomacul nostru nu tolerează anumite alimente.
Media10: Care sunt cauzele balonării?
Dr. Paula Ciucă: Există cauze care nu sunt de natură medicală, adică nu există afecțiuni asociate, la persoanele care consumă gumă de mestecat sau băuturi acidulate, însă cea mai frecventă cauză este alimentația dezechilibrată și nesănătoasă, adică alimentele prăjite, cu conținut mare de grăsimi, de zahăr. De asemenea, femeile însărcinate pot să sufere de balonare, la fel și femeile cu tulburări hormonale, în perioada premenstruală. Există și anumite medicamente care pot da balonare, precum: anticoncepționalele, antiinflamatoriile nesteroidiene, antiinflamatoriile sau pansamentele gastrice.
Ca și cauze medicale, avem sindromul de intestin iritabil: afecțiunile gastrice, afecțiunile biliare, tulburările de motilitate, constipația, diareea, intoleranța la anumite alimente (care conțin gluten, lactoză sau fructoză). Acestea sunt cele mai frecvente, însă există și cauze severe care duc la balonare. Aici putem menționa ascita, care este acumularea de lichid în cavitatea abdominală, întâlnită în afecțiuni hepatice, în insuficiența cardiacă congestivă sau în boli neoplazice (neoplasmul uterin, ovarian, de pancreas, gastric, colorectal). O altă cauză medicală severă este ocluzia intestinală sau insuficiența pancreatică, atunci când pancreasul nu mai secretă suficiente enzime digestive.
Media10: Cum tratăm eficient balonarea? Ce schimbări trebuie să facem în alimentație?
Dr. Paula Ciucă: Întrebăm pacientul despre obiceiurile sale alimentare, vedem dacă este vorba despre o alimentație necorespunzătoare și după se încercă cu dieta. Ceaiurile de fenicul, pătrunjel, mușețel, busuioc ajută la reducerea balonării. Dacă nu se remite, durează mai mult timp și apar alte simptome, atunci administrăm tratament. Se pot administra antispastice, medicamente care reduc disconfortul abdominal, crampele abdominale pentru că balonarea duce, în final, la durere abdominală. De asemenea, medicamentele pe bază de magneziu sunt foarte eficiente în tratarea balonării. Magneziul relaxează musculatura intestinală, este laxativ și are efect de neutralizare a hiperacidității gastrice. Se pot administra antiacide pentru a reduce aciditatea gastrică sau laxative atunci când pacientul prezintă constipație. Ca și tratament naturist, avem semințele sau tărâțele de psyllium care ajută la digestie, la un tranzit intestinal normal și, astfel, reduc constipația. Probioticele și prebioticele sunt și ele foarte utile pentru că ajută la echilibrarea tranzitului intestinal.
Media10: Ce alimente sau combinații alimentare provoacă balonare și e bine să le evităm?
Dr. Paula Ciucă: Alimentele interzise sunt multe. Pacienții mă întreabă, de fapt, ce pot să mânânce, pentru că sunt prea multe alimente pe care nu le pot consuma. Se evită alimentele grase: peștele gras, carnea grasă (carnea de porc), brânzeturile grase, produsele de patiserie, produsele semipreparate, guma de mestecat, băuturile acidulate, alimentele care sunt condimentate, picante, ceapa și usturoiul. În schimb, alimentele permise sunt: peștele slab; carnea slabă (de pasăre, de vită), dar să fie preparată prin fierbere, la aburi, la grătar sau la cuptor; brânza slabă; fructele și legumele, dar să fie ușor preparate; pâinea prăjită; biscuiții; oul fiert.
Media10: Cum prevenim reapariția unui episod de balonare?
Dr. Paula Ciucă: Trebuie să încercăm să mâncăm cât mai sănătos și să avem activitate fizică. Sportul ajută la digestie și reduce balonarea. De asemenea, să ne menținem o greutate normală și să evităm alimentele care nu ne fac bine. Trebuie să testăm alimentele pentru a vedea dacă sunt tolerate de stomac, iar dacă nu ne fac bine, să le îndepărtăm. În cazul în care simptomele sunt persistente sau dacă observăm alte modificări pe lângă balonare, atunci trebuie să ne prezentăm la medic pentru că se poate ascunde o afecțiune severă.
