Știai că lipsa vitaminelor pe termen lung poate favoriza dezvoltarea unei anemii? Ei bine, lipsa vitaminelor B12 și B9 (acidul folic) din organism duc la apariția anemiilor megaloblastice. Carența vitaminei B12 poate favoriza apariți anemiei Biermer, iar lipsa vitaminei B9 determină dezvoltarea anemiei prin deficit de acid folic. De multe ori, nici nu ne dăm seama că avem o carență de vitamine, acestea fiind descoperite, de cele mai multe ori, prin intermediul analizelor de rutină.
Anemia Biermer dată de lipsa vitaminei B12
Lipsa vitaminei B12 din organism pe o perioadă lungă de timp poate duce la dezvoltarea anemiei Biermer sau anemia pernicioasă, așa cum este cunoscută de mulți pacienți. Aceasta este una dintre anemiile megaloblastice și este datorată scăderii vitaminei B12 sub nivelul normal. De obicei, anemia Biermer apare din cauza anticorpilor anticelule parietale gastrice sau antifactor intrinsec. Este des întâlnită la persoanele în vârstă și avansează în timp, determinând scăderi ale hemoglobinei.
„Avem anemiile date de carența vitaminei B12 (anemii megaloblastice). Unele au cauze autoimune, cum este așa-zisa anemie Biermer. Aceasta apare prin prezența anticorpilor anticelule parietale gastrice sau antifactor intrinsec. Diagnosticul se pune prin efectuarea hemogramei sau, uneori, prin puncție sternală. Această anemie apare la bătrâni, mai ales, la vârste mai înaintate și progresează în timp până la valori foarte mici ale hemoglobinei”, explică dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterologie și medicină internă la Centrul Medical Renașterea.
Anemia prin deficit de acid folic
Pe de altă parte, un deficit al vitaminei B9, care este cunoscută sub denumirea de acid folic, determină apariția anemiei megaloblastice. Alimentația precară, consumul de alcool, precum și problemele de absorbție a nutrienților din alimente determină scăderea nivelul de acid folic din organism. Prin urmare, dacă nu suplimentăm deficitul la timp, suntem predispuși să dezvoltăm anemie prin deficit de acid folic.
Din fericire, anemiile megaloblatice pot fi corectate foarte ușor prin aportul suplimentar de vitamina B12, respectiv B9. Totuși, pentru a depista carențele, este necesar să ne facem analizele uzuale periodic. Anemia nu se instalează imediat, ci după o perioadă lungă de timp în care nu am corectat deficitul. Prin urmare, este esențial să descoperim din timp carențele și să le corectăm pentru a opri evoluția acestora către anemie, așa cum afirmă și dr. Paul Mitruț: „Dacă venim rapid la medic și urmăm tratament, se oprește evoluția și nu mai apar acele probleme. Se face terapie cu vitamina B12 și acid folic per os sau injectabil, care controlează perfect boala. În schimb, dacă nu mergem la un specialist și nu luăm tratament, aceste deficite avansează și sunt ireversibile.”
Ce complicații pot să apară?
Trebuie știut că niște simple carențe de vitamine pot să ducă la apariția unor complicații grave dacă nu sunt tratate de la început, potrivit dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterologie și medicină internă la Centrul Medical Renașterea: „În timp, carențele de vitaminele B12 și B9 duc la modificări digestive, la gastrite atrofice și chiar la cancere gastrice. De asemenea, pacienții pot să sufere modificări neurologice și să nu se mai poată deplasa.” Pe lângă anemie, pacienții pot să se confrunte cu afecțiuni digestive, cum ar fi gastrita sau cancerul gastric. Pe de altă parte, pot să apară și probleme grave la nivel neurologic care să-l împiedice pe pacient să meargă. Așadar, carențele vitaminelor B12 și B9 trebuie depistate din timp și, ulterior, suplimentat deficitul.