Menopauza. Ce schimbări hormonale apar și ce facem?

Consultul endocrinologic este obligatoriu pentru orice femeie, mai ales dacă ne aflăm în perioada de menopauză. Este important să mergem la medic măcar o dată pe an și cu atât mai mult dacă avem alte afecțiuni asociate. Screeningul este cea bună metodă de prevenție, mai ales dacă vorbim de bolile tiroidiene, osteoporoză, noduli, dereglări hormonale sau deficitul vitaminei D. De ce trebuie să facem un control la medicul endocrinolog? Ce dereglări hormonale apar la menopauză? Aflăm informații utile de la dr. Alexandra Khalid, medic specialist endocrinolog la Centrul Medical Mogoș Med.

Femeile la menopauză trebuie să meargă la endocrinolog

Femeile care au intrat la menopauză sunt mai predispuse apariției bolilor tiroidiene, nodulilor, osteoporozei și fracturilor osteoporotice. De aceea, prevenția este un pas extrem de important. Vizita la medicul endocrinolog este necesară nu doar pentru a face screening de prevenție, ci și pentru a descoperi boala în faze incipiente și a o trata cât mai ușor. Astfel, ne asigurăm o viață cât mai frumoasă, fără probleme de sănătate asociate și fără complicații.

„Vorbim de prevenția osteoporozei, învățăm pacienta ce are de făcut pe termen lung, o instruim în ceea ce privește testarea densității minerale osoase, începem să facem prevenție prin suplimentarea cu vitamina D,  facem screeningul bolilor tiroidiene, facem screeningul nodulilor. Încercăm să punem bazele unei bătrâneți cât mai confortabile, fără fracturi, fără tasări vertebrale, fără hipotiroidism, să avem o femeie energică, plină de viață, care să se bucure cât mai tare de pensie și de nepoți”, spune dr. Alexandra Khalid, medic specialist endocrinolog la Centrul Medical Mogoș Med.

Deficitul de estrogen duce la dereglări hormonale

Intrarea la menopauză este resimțită puternic de majoritatea femeilor, cu stări diverse pe care nu le pot înțelege sau controla. Nivelul scăzut de estrogen (hormonul feminin) determină apariția acestor stări, care pot fi resimțite atât fizic, cât și psihic. Dereglările hormonale se manifestă brusc și au un impact emoțional puternic, de aceea este important să ne adresăm medicului endocrinolog atunci când simțim că este ceva în neregulă cu noi, când apar schimbări în comportamentul și starea noastră de sănătate.

„Perioada perimenopauzală este foarte dificil de tolerat de majoritatea femeilor. Este, practic, un sevraj la estrogen. Estrogenul este hormonul nostru feminin care ne dă o stare de bine. În momentul în care organismul se oprește din producție, intrăm într-un fel de sevraj și atunci apar tot felul de simptome fizice și psiho-emoționale”, afirmă dr. Alexandra Khalid.

Cum gestionăm perioada de perimenopauză?

De multe ori, încercăm să facem față singure perioadei de intrare la menopauză. Le întrebăm pe mama, mătușa, sora mai mare sau chiar bunica despre experiența lor și încercăm să gestionăm situația fără a cere ajutor specializat. Ei bine, trebuie să știm că fiecare femeie este unică, iar manifestările pot fi diferite. Pe lângă colaborarea cu medicul endocrinolog, trebuie să ținem legătura permanent și cu fizioterapeutul sau antrenorul de sport, psihologul și ginecologul.

„Managementul perioadei perimenopauzale ar trebui să fie unul complex, ce trebuie să aibă în componență un stil de viață sănătos și o echipă multidisciplinară alcatuită din endocrinolog, ginecolog, psiholog, kinetoterapeut sau antrenor de sport. De altfel, sportul joacă un rol crucial, fiind singurul element care poate duce la menținerea masei osoase și musculare fără intervenție terapeutică. Din păcate aceste lucruri pe la noi nu prea se fac”, explică medicul endocrinolog.

Suplimentele pe bază de fitoestrogeni nu trebuie luate după ureche

Este important ca femeia aflată la menopauză să se simtă ascultată și înțeleasă pentru că partea emoțională a acesteia suferă modificări semnificative, iar sprijinul și susținerea sunt esențiale în această perioadă. Multe femei experimentează insomnii, bufeuri, stări de anxietate și chiar depresie, iar acestea pot fi ținute sub control cu tratament. Suplimentele pe bază de fitoestrogeni pot fi o variantă de luat în calcul, însă nu în orice situație și nu pentru orice pacientă. Prin urmare, trebuie să ne adresăm medicului înainte de a ne administra singuri un tratament.

„Femeia are foarte mare nevoie de suport emoțional în această perioadă. Crește foarte mult incidența sindromului depresiv-anxios, insomniilor, bufeurilor, care pot fi contracarate prin diverse variante de tratament. Aceste variante de tratament trebuie adaptate de la pacientă la pacientă. Avem suplimentele pe bază de fitoestrogeni, care sunt potrivite pacientelor cu risc scăzut de cancer mamar, cu o vârstă mai tânără, și suplimentele care evită complet fitoestrogenii la pacientele care au cancer mamar în familie, care au obezitate, care au vârstă mai înaintată. Aceste preparate nu trebuie luate după ureche”, precizează dr. Alexandra Khalid, medic specialist endocrinolog la Centrul Medical Mogoș Med.

„Avem posibilitatea să readucem estrogenul sub forma terapiei de substituție hormonală”

În cazul în care nu sunt factori de risc, pacientele au posibilitatea să recapete estrogenul prin terapia de substituție hormonală. Beneficiile acesteia sunt multiple: de la încetinirea procesului de îmbătrânire și până la protecția osoasă și cardiovasculară. Totuși, trebuie făcută sub atenta supraveghere a medicului cu indicația efectuării de teste și investigații înainte de începerea ei.

„Avem paciente cu menopauză precoce sau menopauză timpurie, spre exemplu, 42 de ani nu este o vârstă comodă pentru menopauză. Dacă nu sunt alți factori de risc, avem inclusiv posibilitatea să readucem estrogenul sub forma terapiei de substituție hormonală estroprogestativă, ceea ce încetinește procesul de îmbătrânire, readuce protecția osoasă și cardiovasculară pentru încă un număr de ani. Acest tratament trebuie să fie făcut sub supraveghere, trebuie să avem analize înainte, o evaluare mamografică, să ne asigurăm că nu facem mai mult rău decât bine doar din încercarea de a readuce o stare mai bună pacientei”, conchide medicul endocrinolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Balonarea la menstruație. Cum scăpăm de ea?

Next Post

Cauți soluții software? PaxiSoft e soluția!

Related Posts
Verified by MonsterInsights