Mărirea sânilor la băieți.  De ce apare și ce trebuie făcut

Mărirea sânilor la băieți, cunoscută medical sub denumirea de andromastie, nu este numai o preocupare estetică, ci poate indica și o problemă medicală. Sistemul endocrin este responsabil pentru producția și reglarea hormonilor în organism. Dezechilibrele dintre hormonii masculini (androgeni) și feminini (estrogeni) pot duce la dezvoltarea andromastiei. Dr. Alexandra Buzatu-Lang de la Clinica Priority Medical este unul dintre puținii medici din Oltenia specializați în endocrinologie pediatrică ne ajută cu informații utile.

Andromastia este caracterizată printr-o mărire anormală a țesutului mamar la bărbați. Aceasta poate fi rezultatul unei creșteri în țesutul glandular mamar, o acumulare de grăsime sau o combinație dintre acestea. Diferența dintre andromastia reală și simpla acumulare de grăsime (lipomastie) este importantă pentru că abordarea terapeutică poate fi diferită.

„În timpul pubertății, nivelurile hormonale fluctuează. În anumite cazuri, nivelul de estrogeni poate depăși nivelul androgenilor, determinând apariția temporară a andromastiei. Acest tip de andromastie dispare de obicei în câțiva ani fără tratament”, explică explică dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog, medic primar medicină de laborator la Clinica Priority Medical.

Dacă observați simptome ale andromastiei, este esențial să cereți sfatul medicului endocrinolog pediatru. Acesta va putea să determine cauza exactă și să recomande un plan de tratament adecvat. Medicul va efectua un examen fizic, va solicita un istoric medical complet și va recomanda teste specifice, cum ar fi analize de sânge sau alte investigații.

„Dacă andromastia apare în timpul adolescenței,  de regulă se recomanda monitorizarea stării fără tratament activ. Adesea, andromastia adolescentină dispare de la sine în decursul a câtorva luni până la câțiva ani. Impactul emoțional al andromastiei este, de obicei, unul mare asupra copiilor. De aceea, este foarte important ca băiatul să fie susținut moral, încurajat și ajutat să depășească treptat această perioadă”, susține dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Mihaela Gheorghiu, învățătoarea care își pregătește elevii pentru viață

Next Post

Diabetul îmbolnăvește inima? Ce trebuie să știi

Related Posts
Verified by MonsterInsights