Anorexia, o problemă frecventă a noilor generații. De ce se ajunge aici?

Anorexia este o tulburare care ține de comportamentul alimentar al individului. Mai exact, dorința de a slăbi, de a avea un corp perfect, fără pic de grăsime, se transformă într-o obsesie, în care persoana în cauză ajunge să se înfometeze pentru a ajunge la „ideal”. În zilele noastre, anorexia este o boală „la modă”, în special în rândul adolescenților. Specialiștii spun că există numeroși factori care pot favoriza apariția anorexiei, iar printre aceștia avem: stima de sine scăzută, perfecționismul, familia, experiențele traumatice, precum și anumite profesii care promovează slăbitul.

Chiar dacă anorexia este des întâlnită în rândul tinerilor, această afecțiune poate să apară la orice vârstă. Cauzele anorexiei nervoase sunt numeroase, boala poate să apără din varii motive, însă cele mai des întâlnite țin de temperamentul individului, mediul din care provine, genetică și factorii fiziologici. De multe ori, persoanele aflate în categoria de risc sunt cele care au tulburări anxioase sau obsesiv compulsive.

„Anorexia nervoasă poate afecta orice persoană, indiferent de mediul cultural sau social de proveniență. Totuși, are o prevalență ridicată în țările industrializate, cu o cauzalitate multifactorială, adesea decurgând dintr-o combinație de factori de temperament, de mediu, genetici și fiziologici. Persoanele care dezvoltă tulburări anxioase sau obsesiv compulsive în adolescență au un risc crescut pentru anorexie”, spunedr. Livia Strunoiu, medic primar psihiatru în cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulți, de la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

„Stima de sine scăzută, perfecționismul, imaginea negativă a corpului pot crește riscul de a dezvolta anorexie”

„Corpul ideal” este imaginea pe care o vedem peste tot în jurul nostru, iar asta face ca numărul tinerilor cu anorexie să fie în continuă creșterea. Rețelele sociale, presa, anumite profesii care promovează slăbitul arată că frumusețea se măsoară în centimetri, iar asta îi face pe tineri să își piardă încrederea, să fie criticați și, astfel, să devină obsedați de greutatea lor.

„De asemenea, stima de sine scăzută, perfecționismul, imaginea negativă a corpului pot crește riscul de a dezvolta anorexie. Ocupațiile ce promovează slăbitul, cum ar fi: profesiile de manechin, balerină și atletism de performanță sunt asociate cu un risc crescut al tulburărilor de comportament alimentar”, explică dr. Livia Strunoiu.

„Mediul familial poate pune un accent puternic pe aspect, dietă, controlul greutății”

Familia joacă și ea un rol extrem de important în această ecuație. Sunt părinți care pun o presiune imensă pe copil, îl fac să se simtă nesigur de propriul corp sau poate chiar încearcă să adopte niște măsuri stricte, prin care să îi interzică acestuia să consume anumite alimente. În plus, familia se poate lega de aspectul fizic al copilului prin critici, care îl vor face, în cele din urmă, să cedeze psihic. Prin urmare, acel copil va ajunge să sufere de anorexie tocmai pentru a-și „mulțumi” familia.

„Pe de altă parte, și factorii familiali sunt importanți. Mediul familial poate pune un accent puternic pe aspect, dietă, controlul greutății, dar și pe niveluri ridicate de critică ce pot contribui la dezvoltarea tulburărilor de alimentație”, subliniază medicul psihiatru.

Experiențele traumatice contribuie la dezvoltarea anorexiei

Persoanele care au avut parte de experiențe traumatice în copilărie sunt mult mai predispuse dezvoltării anorexiei. Din dorința de a avea control, dar și pentru a depăși mai ușor impactul pe care l-a avut acel eveniment asupra lor, vor încerca să compenseze prin înfometare.

„Experiențele traumatice, cum ar fi: abuzul în copilărie, bullying-ul sau presiunea colegilor, dorința de integrare sau de a fi acceptat de un anumit grup social pot contribui la dezvoltarea anorexiei. Aceasta este o modalitate de a recâștiga un sentiment de control sau de a face față impactului emoțional al acestor evenimente”, precizează dr. Livia Strunoiu, medic primar psihiatru în cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulți de la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

Serotonina, implicată în dezvoltarea anorexiei

Dezvoltarea tulburărilor de alimentație este strâns legată de factorii neurologici și hormonali. O persoană care suferă de anorexie va avea, în mod cert, o dereglare la nivelul neurotransmițătorilor creierului. Se consideră că serotonima, hormonul fericirii, suferă modificări la pacienții cu anorexie.

„Ca factori neurologici și hormonali care pot juca un rol în dezvoltarea tulburărilor de alimentație, se consideră că dereglarea neurotransmițătorilor creierului (serotonina, de exemplu) poate fi implicată în dezvoltarea anorexiei”, conchide medicul psihiatru.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Cârcei și crampe musculare? Soluții să scapi de durere

Next Post

PaxiSoft: cele mai recente tendințe și inovații în domeniul software

Related Posts
Verified by MonsterInsights