Probabil că ți s-a întâmplat, la un moment dat, să te confrunți cu un cârcel sau să ai crampe musculare și să te întrebi de ce apar, care este cauza acestora. Ei bine, cârceii și crampele musculare sunt frecvenți întâlniți atât la persoanele sănătoase, în urma suprasolicitării zonei respective, cât și la pacienții bolnavi, din cauza unor afecțiuni preexistente. Cârceii și crampele musculare au un debut brusc, iar simptomele sunt extrem de zgomotoase, de aceea e bine să cunoaștem câteva măsuri prin care să ameliorăm durerile, dar și să le prevenim apariția. Ce persoane sunt predispuse apariției cârceilor sau crampelor musculare? Ce măsuri putem lua de acasă? Când este nevoie să apelăm la un specialist? Care sunt metodele de tratament? Aflăm de la dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog, într-un interviu acordat Media10.
Media10: Ce sunt cârceii și crampele musculare?
Dr. Cristina Ene: Cârceii și crampele musculare sunt contracturi musculare involuntare care apar la nivelul unui mușchi, a unor grupe de mușchi sau chiar a unor fibre de mușchi. Dacă ar fi să facem o comparație între acestea, crampele sunt contracții continue care apar pe o perioadă mai lungă de timp. În schimb, cârceii sunt contracții bruște, de scurtă durată și care trec relativ rapid. Aceste contacții pot apărea atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. De obicei, cauza principală este dată de suprasolicitarea zonei respective, dar mai pot fi altele: afecțiuni sistemice, afecțiuni cardiovasculare sau metabolice, afecțiuni ale coloanei vertebrale (lombare sau cervicale). Crampele sau cârceii pot apărea atât la pacienții sănătoși, cât și la pacienții cu alte probleme de sănătate.
Cine este la risc?
Media10: Cât de frecvent întâlnești pacienți care au această problemă? Sunt anumite persoane predispuse apariției cârceilor sau crampelor musculare?
Dr. Cristina Ene: Sunt destul de mulți pacienți care vin cu cârcei sau crampe musculare. Mulți povestesc că: „li se înnoadă dreava câteodată”, asta pentru că se observă cum musculatura în zona respectivă se îngroașă și creează o zonă de cordon sau de nod. Ca persoane predispuse, aș putea să enumăr: persoanele cu boli metabolice (în general care suferă de obezitate), persoanele cu malnutriție (cele foarte slabe, cu depleție de minerale și vitamine în organism), persoanele fumătoare, persoanele peste 65 – 70 de ani care au deja afecțiuni mai accentuate la nivelul coloanei vertebrale, sportivii și femeile gravide. La persoanele sănătoase, crampele sau cârceii sunt relativ frecvent întâlniți la sportivi (când nu au încălzirea bine făcută), în urma unui traumatism local sau la persoanele care au suprasolicitat zona respectivă.
„Când pacienții ne spun că au cârcei sau crampe musculare, îi întrebăm cu ce alte boli se mai știu”
Media10: Ce afecțiuni pot semnala cârceii sau crampele musculare?
Dr. Cristina Ene: Dacă intrăm în sfera de patologii, printre primele cauze avem diabetul zaharat de tip 2 prin prisma afectării nervoase periferice în cadrul polineuropatiei periferice. Conducerea nervoasă la nivelul zonelor de inervație periferică (cele care duc către mușchi) este deficitară și atunci avem ori o hiperexcitabilitate, ori o hipoexcitabiliate. De aceea, când pacienții ne spun că au cârcei sau crampe musculare, îi întrebăm cu ce alte boli se mai știu.
Pe de altă parte, a altă cauză sunt bolile cardiovasculare, în special arteriopatiile periferice sau insuficiențele venoase. Tot ceea ce înseamnă o slabă vascularizație la nivel periferic poate să dea aceste contracturi musculare. De asemenea, vorbim și de afectări ale coloanei vertebrale: spondilozele, spondilodiscartrozele sau herniile de disc. Prin lezarea sau iritarea fibrelor nervoase de la nivelul rădăcinii acestora (care ies de la nivelul coloanei vertebrale), putem întâlni diverse tipuri de afectări pe tot traiectul nervului, atât senzitive, cât și motorii. Astfel, se poate creea o hiperexcitabilitate în teritoriul inervat de acel nerv care să ducă la apariția acestor contracții musculare.
„Pe toată perioada sarcinii, dar mai ales în ultimul trimestru, se recomandă un aport crescut de magneziu, calciu și potasiu”
Media10: De ce apar cârceii și crampele musculare la femeile gravide?
Dr. Cristina Ene: În ultimul trimestru de sarcină apar deficitele de magneziu, calciu și potasiu. Magneziul și calciul sunt mineralele responsabile de contracțiile musculare: magneziul de relaxarea musculară, iar calciul de contracție. Dacă avem un deficit de magneziu, automat mușchiul nu se mai relaxează corespunzător. La femeile gravide, aflate în ultimul trimestru de sarcină, există și riscul de preeclamsie (n.r. hipertensiune arterială și prezența proteinelor în exces în urină după săptămâna 20 de sarcină), de pierdere a sarcinii. Aceste probleme nu îl afectează doar pe făt, ci pot fi fatale și pentru mamă. Prin urmare, pe toată perioada sarcinii, dar mai ales în ultimul trimestru, se recomandă un aport crescut de magneziu, calciu și potasiu.
Media10: Care este legătura dintre deficitul de vitamine și apariția cârceilor sau crampelor musculare?
Dr. Cristina Ene: Deficitul de mangeziu, calciu și potasiu nu se aplică doar gravidelor. De exemplu, pacienții obezi vor dezvolta aproape sigur o boală cardiovasculară și au risc crescut de diabet zaharat. În schimb, pacienții cu malnutriție au o depleție de minerale și vitamine atât prin absorbție deficitară din cauza unor boli gastrointestinale, cât și din cauza unui aport deficitar. Prin urmare, trebuie să creștem aportul acestor oligoelemente. Dacă nu putem să le luăm din surse naturale, atunci apelăm la suplimente. De asemenea, la sportivii de performanță trebuie luată în vedere suplimentarea automată cu aceste minerale fie prin suplimente naturale, fie prin alimentație directă.
Cât țin și unde apar cârceii sau crampele musculare?
Media10: Cât durează un episod de cârcei sau crampe musculare și în ce zone ale corpului apar frecvent?
Dr. Cristina Ene: Cârceii sunt mai frecvenți decât crampele musculare și durează mai puțin. În principiu, pot să țină de la câteva secunde până la un minut – două și se ameliorează prin relaxarea musculaturii, întinderea segmentului afectat. În schimb, crampele musculare au o durată mai lungă de timp, însă nu sunt atât de frecvente precum cârceii. Cârceii apar cu preponderență la nivelul membrelor inferioare (în partea anterioară sau posterioară a coapselor), la nivelul mâinilor și picioarelor (de la gleznă în jos), iar crampele musculare sunt frecvent întâlnite la nivelul coapselor, spatelui și gambelor.
Media10: Cum descriu pacienții simptomatologia?
Dr. Cristina Ene: Pacienții simt o durere ascuțită, mulți o descriu ca fiind niște junghiuri sau ca și cum ar băga cineva cuțitul acolo. Această durere limitează și mobilitatea pacientului la acel nivel. În același timp, ei au tendința de a masa zona respectivă și mulți spun că simt anumite nodozități, „gâlci”, în termeni populari. Persoanele mai slăbuțe, când încordează foarte tare mușchiul, spun că simt inclusiv fibra de tendon cum tinde să iasă în relief sau cum „se rupe mușchiul”.
„Băile cu apă caldă și compresele fierbinți ajută foarte mult”
Media10: Ce măsuri putem să luăm de acasă pentru a ameliora simptomele ?
Dr. Cristina Ene: În momentul în care apar, cel mai important lucru este repausul. Dacă vorbim despre cârcei, trebuie să ne oprim din mișcare și să încercăm să relaxăm, să întindem segmentul afectat. Dacă vorbim de crampe musculare, aici avem nevoie de un repaus mai prelungit, de relaxare. Băile cu apă caldă și compresele fierbinți ajută foarte mult. De asemenea, trebuie să acordăm o atenție deosebită dietei, efortului depus în mișcare și la ce putem face ca să echilibrăm totul.
În plus, suplimentarea prin alimentație cu magneziu, calciu și potasiu ajută foarte mult, mai ales în cazul femeilor gravide, dar și al sportivilor, în perioadele de suprasolicitare. În cazul pacienților cu boli cardiovasculare, cu diabet, controlul afecțiunii de bază ar trebui să amelioreze apariția cârceilor sau crampelor musculare. Când vorbim de afectarea coloanei vertebrale, trebuie să avem în vedere administrarea vitaminoterapiei de grup B pentru a hrăni fibra nervoasă, cea care este afectată în discopatii.
Media10: Când ar trebui să ne adresăm unui specialist?
Dr. Cristina Ene: Dacă nu observăm o ameliorare în intensitate și frecvență prin adoptarea măsurilor descrise mai sus, atunci ar trebui să mergem la medic, mai ales dacă pacientul este într-una din categoriile menționate anterior: obezitate, malnutriție, sarcină.
Alimente bogate în magneziu, calciu și potasiu
Media10: Ce alimente conțin o cantitate mare de magneziu, calciu și potasiu?
Dr. Cristina Ene: Calciul este cel mai bine reprezentat mineral în compoziţia corpului uman, aflându-se în oase şi dinţi în proporţie de 99%. Laptele şi produsele lactate sunt cele mai bune surse de calciu. Concentraţia acestora depinde de conţinutul lor hidric şi de grăsimi. Magneziul constituie al doilea cation intracelular al organismului după potasiu. În corpul unui adult se găseşte în proporţie de 60-70% la nivel osos, iar restul preponderent la nivelul mușchilor. Cele mai bogate surse de magneziu sunt: legumele cu frunze verzi, nucile, semințele, peștele gras, bananele, ciocolata neagră, fasolea uscată, cerealele integrale, germenii de grâu și tărâțele de ovăz.
Potasiul este cationul major al spaţiului intracelular. Cantitatea redusă de potasiu prezentă extracelular are un rol important în activitatea musculară, în special a muşchiului cardiac. Potasiul intervine în echilibrul hidroelectrolitic, în balanţă cu sodiul, în echilibrul acido-bazic în activitatea musculară (interacţionând cu ionii de calciu şi sodiu pentru a regla excitabilitatea neuromusculară, transmiterea impulsurilor electrice şi contracţia fibrelor musculare) şi în metabolismul glucidic. De asemenea, este implicat în funcţia respiratorie, promovează creşterea şi diviziunea celulară, sinteza proteică şi de glicogen. Alimentele bogate în potasiu sunt: fasolea albă, lintea, avocado, bananele, sfecla, cartofii dulci, pastârnacul, spanacul etc.
Cum prevenim apariția cârceilor și crampelor musculare?
Media10: Există metode prin care putem preveni apariția cârceilor sau crampelor musculare?
Dr. Cristina Ene: O dietă corespunzătoare, echilibrată, în care să avem parte de toți nutrienții, în funcție de necesarul nostru, ar fi cheia. De asemenea, este important de știut că așa cum sportivii fac o încălzire înainte și nu ies direct pe teren la campionat, nici noi nu ar trebui să ne suprasolicităm fără o încălzire, fără o întindere musculară înainte. Totuși, alimentația este baza. Trebuie să avem grijă la ceea ce mâncăm și la cum avem grijă de noi, în sensul de activitate fizică.