Tensiunea mare reprezintă un semnal de alarmă pentru pacienții care se știu cu afecțiuni cardiovasculare, dar și pentru cei care nu au avut până acum valori tensionale crescute. Vizita la medicul cardiolog trebuie să se facă cât mai repede cu putință în această situație pentru că valorile tensionale crescute care nu sunt tratate pot să ducă la complicații grave de sănătate. Administrarea unui tratament corect scade tensiunea și, mai ales, crește șansa pacienților de a avea o viață normală și sănătoasă.
Medicul cardiolog este cel care poate să ofere pacientului cea mai bună soluție atunci când se confruntă cu o problemă din sfera cardiovasculară. Hipertensiunea este o afecțiune cu care foarte multe persoane se confruntă în momentul de față, iar tratamentul este personalizat, în funcție de valorile tensiunii, de istoricul pacientului și de afecțiunile asociate. Rolul tratamentului este acela de a scădea tensiunea, dar și de a preveni complicațiile cardiovasculare care pot surveni în urma hipertensiunii.
„Scopul tratamentului antihipertensiv este acela de a preveni, prin scăderea valorilor tensionale, afectarea organelor ţintă şi, implicit, apariţia evenimentelor cardiovasculare nonfatale şi fatale. Prin urmare, există două tipuri de tratament: farmacologic și nefarmacologic”, spune dr. Mirela Geamănu, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Mogoș Med.
Înce constă tratamentul nefarmacologic?
Prima măsură pe care ne-o va sugera medicul cardiolog este aceea de a face schimbări în stilul de viață. Echilibrul în alimentație, activitatea fizică regulată și schimbarea obiceiurilor nesănătoase sunt măsuri importante care au efecte benefice atât asupra scăderii valorilor tensionale, cât și a sănătății noastre. De aceea, medicul cardiolog va impune pacienților să renunțe la fumat, să reducă consumul de alcool, să scadă în greutate în cazul în care este nevoie, să consume mai puțină sare și să facă mai mult sport. De asemenea, pacienții cu valori tensionale crescute trebuie să aibă o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume și mai puțin pe grăsimi saturate.
„Măsurile nefarmacologice presupun, în primul rând, modificarea stilului de viaţă şi se adresează tuturor pacienţilor cu valori ale TA care depăşesc valoarea considerată „normală”. Principalele măsuri nefarmacologice de tratament al HTA, cu efect dovedit de reducere a valorilor TA şi a riscului cardiovascular global al pacientului hipertensiv, sunt reprezentate de: oprirea fumatului, moderarea consumului de alcool, scăderea ponderală în cazul pacienţilor supraponderali, reducerea consumului de sare, activitatea fizică, creşterea consumului de fructe şi legume şi reducerea consumului de grăsimi saturate”, precizează medicul cardiolog.
În ce constă tratamentul farmacologic?
În cazul în care schimbarea stilului de viață nu ajută la îmbunătățirea stării pacientului și la scăderea valorilor tensionale, poate fi nevoie și de tratament farmacologic. Acesta se bazează pe administrarea de antihipertensive. În funcție de starea pacientului, se poate apela fie la monoterapie, fie la combinații de mai multe medicamente.
„Tratamentul farmacologicpornește de la cele patru clase principale de antihipertensive cu efecte dovedite de reducere a evenimentelor cardiovasculare: inhibitorii enzimei de conversie (A), beta-blocantele (B), blocante ale canalelor de calciu (C) şi diureticele (D). Se poate administra ca și monoterapie dacă pacientul este cu risc cardiovascular scăzut sau vârstnic și tarat. Cel mai frecvent, însă, se recomandă dubla terapie, cu combinația fixă a două dintre medicamentele enumerate mai sus. Bineînțeles, se poate merge până la combinații multiple, în funcție de fiecare pacient și de starea acestuia”, conchide dr. Mirela Geamănu, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Mogoș Med.