Încă de la apariția primilor dinți, copiii învață despre importanța sănătății orale. Părinții adoptă tot felul de metode interesante și atractive prin care să-i încurajeze pe cei mici să efectueze chiar ei periajul. Chiar și așa, cariile pot să apară, mai ales dacă periajul dinților nu este efectuat corect sau dacă copilul este predispus apariției cariilor. O metodă eficientă prin care putem ajuta copilul în acest sens este sigilarea dentară. Ce este aceasta? Când se recomandă? Aflăm chiar de la medicul stomatolog, dr. Alice Petrache.
Știm foarte bine cât de important este un periaj corect pentru a preveni apariția cariilor, dar și pentru a avea o dantură estetică și sănătoasă. La copii, periajul corect este destul de dificil de efectuat, mai ales că cei mici își doresc să facă singuri acest lucru, fără ajutorul părinților. O metodă la care mulți părinți apelează și pe care medicii dermatologi o recomandă este sigilarea dentară. Cu ajutorul acesteia, resturile de mâncare și bacteriile nu se depun pe suprafața dinților și în șanțurile interdentare.
„Sigilarea dentară este un strat protector aplicat pe suprafața dinților, cu scopul de a ține departe resturile de mâncare și bacteriile ce duc la apariția cariilor dentare. Mai precis, medicul stomatolog aplică un strat de compozit fluid pe suprafața dinților, în special în șanțuri, unde se acumulează resturile alimentare, iar periuța de dinți nu poate ajunge. Această metodă este total neinvazivă. Sigilarea dentară este un procedeu stomatologic nedureros, sigur și foarte rapid. În funcție de materialul pe care îl aplicăm, acesta poate sta pe dinți șase luni sau maxim un an. În toată această perioadă există niște controale periodice recomandate de către medicul stomatolog”, afirmă dr. Alice Petrache, medic stomatolog la Dr. Leahu Clinici Dentare Craiova.
„Sigilarea dinților este un proces foarte rapid și nedureros”
În plus, este o metodă neinvazivă și nedureroasă, care ajută la prevenirea cariilor dentare. În funcție de istoricul familial și de predispoziția copilului la carii, medicul va stabili câți dinți au nevoie de sigilare dentară. De menționat este că această metodă de prevenție poate fi folosită atât la copii, cât și la adulți.
„Problemele stomatologice ale celui mic din viitor pot fi prevenite prin realizarea unor sigilări dentare. Numărul dinților la care se poate aplica depinde de cât de predispus este copilul la apariția cariilor dentare. Sigilarea dinților este un proces foarte rapid și nedureros, care ajută la prevenția cariei dentare atât la copii, cât și la adulți”, spune dr. Alice Petrache, medic stomatolog la Dr. Leahu Clinici Dentare Craiova.
De ce să faci sigilare dentară copilui tău?
Părinții trebuie să fie informați cu privire la această metodă de prevenție și să o aibă în vedere încă de la apariția primilor dinți ai copilului. Prin sigilarea dentară putem preveni apariția problemelor atât la nivelul dinților de lapte, cât și la nivelul dinților permanenți. Recomandarea efectuării sigilării dentare este, de obicei, până în momentul în care copilul poate să execute corect periajul dentar.
„Este bine să le povestim mamelor despre sigilare chiar de la apariția primilor dinți, dinții de lapte, de când apar măseluțele. Sigilarea dentară scade riscul potențialelor probleme ce ar putea apărea la dentiția de lapte și, implicit, a dentiției permanente. Sigilarea este o metodă de prevenire foarte bună ce poate fi folosită până când considerăm că acel copilul își efectuează corect periajul. Sigilarea se poate face de la vârste destul de mici, trei-patru ani”, precizează medicul stomatolog.
„Sigilarea dinților nu înseamnă că nu mai facem periaj”
efectuarea sigilării dentare, este important ca părinții să vină cu copilul la controale periodice conform recomdărilor medicului stomatolog. În cazul în care se dezlipește o bucățică din sigilare, medicul poate să o completeze. Pe de altă parte, copilul trebuie să aibă o igienă orală adecvată (spălarea dinților de două ori pe zi) și să aibă aibă grijă la alimentație (de evitat alimentele dure, lipicioase).
„Dacă se întâmplă să să se dezlipească o bucățică din sigilare, se completează la stomatolog, nu se întâmplă nimic. Dacă aceasta nu se completează, atunci pot apărea niște carii secundare și de aia este bine să avem grijă cu alimentația. Se recomandă o alimentație în care să fie evitate alimentele lipicioase, dure. De asemenea, este foarte importantă continuarea periajului acasă. Sigilarea dinților nu înseamnă că nu mai facem periaj”, explică medicul stomatolog.