Dr. Alexandra Buzatu-Lang, medicul care ajută copiii să scape de obezitate

Sedentarismul și alimentația nesănătoasă sunt principalele cauze care duc, în timp, la obezitate.  Dr. Alexandra Buzatu-Lang este unul dintre puținii medici din Oltenia specializați în endocrinologie pediatrică, care până acum a ajutat mulți copii să câștige lupta cu kilogramele în plus și să evite complicațiile. Clinica Priority Medical oferă copiilor consultații, investigații, diagnostic și tratament endocrinologic dietă personalizată, sprijin constant și înțelegere, pentru a adoptat un stil de viață sănătos, echilibrat și a scăpa de obezitate. Experiența și buna pregătire a dr. Alexandra Buzatu-Lang este dublată de aparatura de ultimă generație. Odată ajunși la Clinica Priority Medical copiii pot beneficia de ecografie tiroidiană, analize de laborator, diagnostic, tratament, tot suportul de care au nevoie, fără a mai fi puși pe drumuri.

În Oltenia, sute de copii doljeni ajung periodic în cabinetele medicale din cauza problemelor de greutate și a dereglărilor hormonale pe care le au. Obezitatea apare, de cele mai multe ori, din cauza stilului de viață nesănătos.

„Din păcate, statisticile naționale, dar și cele mondiale sunt îngrijorătoare. Se pare că 30% dintre copii suferă de obezitate, iar procentul tinde să crească de la an la an. Toată lumea tinde să spună că un copil cu obezitate ar avea o problemă endocrină, dar nu este așa. În realitate, obezitatea este cea care face ca acel copil să ajungă să aibă o patologie endocrină. Mai grav este că, pe lângă patologia endocrină, hipotiroidism, el dezvoltă și o patologie cardiovasculară sau un sindrom metabolic. Obezitatea poate duce în cazul uneori copii la pubertate întârziată, iar în cazul altora la pubertate precoce, la stima de sine scăzută, la bullying. Faptul că părinții vin foarte târziu cu copiii la cabinet este un lucru îngrijorător”, explică dr. Alexandra Buzatu-Lang.

Pandemia COVID-19 a făcut copiii să fie tot mai sedentari și să petreacă mult timp pe diverse dispozitive electronice. De cele mai multe ori, copiii ajung foarte târziu la medic și, din păcate, lupta cu obezitatea este una care durează. Însă, odată ajuns la medic, copilul are toate șansele să scape de obezitate și să evite complicațiile acesteia. Foarte important este ca părinții să fie atenți la modificările ce apar în viața copilului și să ceară sfatul specialistului cât mai devreme. Când ne dăm seama că trebuie să mergem cu copilul la medic? Când este considerat un copil obez?

„În primul rând, „normalitatea” trebuie agreată de medicul de familie și de medicul pediatru. Ei cunosc copilul de când s-a născut și dacă în decurs de câteva luni sau un an copilul s-a îngrășat peste șase kilograme, atunci nu este în regulă. Observăm că, în general, băieții fac ginecomastie, andromastie (n.r. sânii măriți), apar vergeturile pe corp din cauză că țesutul elastic al pielii crapă ca urmare a îngrășării. Nu trebuie să așteptăm ca el să aibă 20 de kg în plus și abia atunci să acționăm. În al doilea rând, dacă pierdem momentul intrării la pubertate, lucrurile sunt foarte greu de manageriat atât la băieți, cât și la fete. Când copiii intră la pubertate, creșterea în înălțime nu mai este atât de spectaculoasă și atunci vom avea un copil mic și gras. Pe vremea când eram copil, bunicii și părinții ne măsurau la tocul ușii. S-a pierdut această obișnuință de a măsura copilul an de an la tocul ușii și de a-l cântări. Este cea mai bună metodă de a urmări dacă copilul crește cât ar trebui pentru vârsta pe care o are și dacă greutatea este cea potrivită. Copiii ajung foarte târziu la medic și, din păcate, nu se înțelege că lupta cu obezitatea este una care durează. Nu avem nicio pastilă minune, nu avem o rețetă minune prin care un copil care are 20 sau chiar 30 de kg în plus să le dea jos într-o lună. Copiii sunt foarte conștiincioși. Dacă îi supui la o dietă, ei sunt foarte fericiți și ascultători, numai că ei trebuie aduși la medici, de către părinți/bunici ca să îi putem ajuta”, explică dr. Alexandra Buzatu-Lang.

Odată ajunși la Clinica Priority Medical copiii sunt îndrumați și sprijiniți de dr. Alexandra Buzatu-Lang pentru a câștiga în lupta cu kilogramele în plus. Copiilor li se fac toate investigațiile și analizele medicale necesare, chiar în cadrul clinicii, fără a mai fi puși pe drumuri.

Consultația inițială constă în măsurarea greutății, înălțimii, întrebăm părinții ce înălțime au, facem deviațiile standard, recomandăm un set de analize, printre care și hormonii. La Priorty Medical consultația este gratuită. La următoarea vizită, copilul trebuie să vină cu jurnalul alimentar și împreună cu medicul vede ce greșeli alimentare face, cum ar trebuie să le evite și de ce este important.

„Stabilim dieta și apoi, o dată pe lună, chemăm copilul la cântărit și măsurat. Dacă există și patologie endocrină, atunci dăm tratament, dar sunt cazuri foarte rare, poate la adolescentele cu sindrom de ovar polichistic și obezitate. În plus, la noi la clinică copilul are posibilitatea să învețe și câteva exerciții pe care să le facă acasă: abdomene, puțină gimnastică, bicicletă, dar eu întotdeauna recomand mișcarea în aer liber, joaca. Dacă stăm la curte, e foarte ușor să luăm un coș de baschet să arunce cu mingea la coș sau dacă copilul are doi-trei prieteni, atunci putem să luăm un set de badminton ca să se joace împreună. Copilul obez nu vrea să se ducă la sală pentru că râde lumea de el, nu poate să depășească această barieră psihologică, iar asta se întâmplă și în cazul adulților. Dieta este personalizată. Există copii care au tendința de a mânca mai multe fructe, preferă mai acru, mai sărat, mai amar, sunt copii cărora le place să mănânce dulce și atunci lucrurile acestea trebuie știute. Unii sunt înclinați să mănânce carne, pe când altora le plac legumele. Nu putem să luăm o dietă pe care a pus-o cineva pe net și să zicem că ni se potrivește nouă. Spun întotdeauna: amintește-ți ce mâncai când erai în cea mai bună formă a ta, ce îți plăcea când erai copil. Asta trebuie să consumăm, mâncarea copilăriei”, explică medicul endocrinolog.

Totul pleacă de la alimentație și poate fi readus la normal tot prin alimentație, spune dr. Buzatu-Lang. Obezitatea cauzată de probleme endocrinologice este foarte rar întâlnită.

„Obezitatea de tip hormonal se vede de la naștere, cum este, de exemplu, hipotiroidismul congenital. Nu mai sunt cazuri nediagnosticate la ora actuală, să nu vedem. Colegii medici neonatologi o diagnostichează imediat. Mai există și cazul obezităților determinate genetic, adică acei copii care mănâncă non-stop, dar sunt cazuri foarte rare. Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și dispozitivele sunt cele care duc, de obicei, la obezitate. Toată greșeala este pur și simplu de alimentație și de stil de viață. Nu trebuie să credem că medicamentele ne rezolvă problema. O să cădem într-o capcană din care nu vom mai ieși. Problema va fi rezolvată prin alimentație sănătoasă, prin mișcare, prin susținerea și încurajarea copilului, prin a-i face o dietă/un stil de viață care să îl ajute să se simtă bine”, spune medicul.
 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Cancerul de piele. Ce soluții de tratament există și ce șanse de vindecare?

Next Post

Colonoscopia. În ce constă intervenția?

Related Posts
Verified by MonsterInsights