Măselele de minte sunt ultimii molari care apar, erupând, de obicei, în perioada 18-25 ani. Deoarece molarii de minte cresc deseori strâmbi, nealiniați sau în lateral, ori rămân incluși sau semi-incluși, ei ajung frecvent să fie extrași de către medicul stomatolog. În caz contrar, aceste măsele pot să împingă ceilalți dinți, provocând probleme de supraaglomerare și aliniere, disconfort și durere.
Decizia extracției măselelor de minte trebuie luată împreună cu medicul stomatolog care să examineze poziția și sănătatea molarilor, astfel încât să poată hotărâ ce e mai bine pentru tine, în funcție de situația cu care te confrunți.
Problemele care pot să apară în cazul molarilor de minte se referă, în special, la poziția în care ei se dezvoltă și la modul în care erup. Din acest punct de vedere, următoarele situații sunt motive serioase pentru care extracția ar putea fi recomandată sau chiar obligatorie:
- Erup parțial (o parte din măsea rămâne în gingie). Pentru că erup în zona cea mai din spate a cavității bucale, este greu să vezi exact ce se petrece acolo și nici periajul nu e tocmai facil. Prin urmare, măselele de minte care erup parțial pot fi, practic, culoare deschise pentru retenția resturilor alimentare. Acestea pot cauza boli ale gingiei și alte infecții orale;
- Nu au suficient spațiu să se dezvolte. Atunci când măselele de minte nu au suficient spațiu să se dezvolte normal, pot să-și facă loc cu forța. Practic, se împing în molarii lângă care cresc. Astfel pot să apară așa-numiții dinți încălecați sau se poate ajunge chiar la deteriorarea molarilor din apropiere; pot să apară înghesuiri dentare un un efect de domino generalizat.
Când este necesară extracția măselelor de minte
- Atunci când măseaua nu poate erupe deoarece se pot forma chisturi sau rădăcina altor masele poate fi afectată;
- Atunci când este pe jumătate eruptă și gingia este expusă bacteriilor;
- Atunci când nu are suficient loc și înghesuie ceilalți dinți;
- Atunci când cauzează dureri;
- Atunci când te predispune la infecții ale gingiei;
- Atunci când apar tumori.
Ce presupune operația de extracție
Extracția molarilor de minte se poate realiza în ziua de astăzi, într-un timp scurt și fără durere. Cele mai multe astfel de intervenții nu implică riscuri mari și nici complicații pe termen lung, dar depinde foarte mult de tehnica folosită si de poziția lor intraosoasă. Cu toate acestea, în cazul dinților care cresc în gingie, e posibil să fie nevoie de o incizie și de îndepărtarea osului. Foarte rar, complicațiile care pot să apară sunt infecțiile cauzate de bacterii sau resturi alimentare necurățate cum trebuie, deteriorarea dinților învecinați, a nervilor, a sinusurilor sau a maxilarului.
„Extracția unui molar se realizează prin intervenția chirurgicală. Aceasta este o procedură în urma căreia pacientul nu simte durere deoarece i se administrează anestezie locală. În cazul în care măseaua este inclusă sau semi inclusă, extracția dentară presupune o incizie a gingiei, crearea unui lambou și, în funcție de complexitatea cazului, secționarea și îndepărtarea unei bucăți de os pentru extragerea molarului. Extracția prin chirurgie dentară poate fi considerată și o abordare mai prudentă de a îndepărta un dinte care impune complicații, aceasta se realizează într-un timp scurt 30-40 de minute) ce poate varia în funcție de fiecare caz în parte”, spune dr. Eduard Ciucă, medic primar chirurgie maxilo-facială.
Cum se face recuperarea după intervenția chirurgicală
În primele 24 de ore de la intervenție este interzisă clătirea gurii pentru a nu mișca cheagul de sânge care se formează după extracție și pentru a preveni apariția hemoragiei. În perioada imediat următoare extracției dentare este important ca pacientul să se asigure că urmează tratamentul medicamentos prescris de către medic pentru a calma durerea ce poată apărea în urma intervenției chirurgicale si sa igienizeze corespunzător restul arcadelor dentare. După 7 zile de la intervenție, pacientul trebuie să meargă la un control pentru a fi scoase firele.
Respectarea sfaturilor din partea medicilor specialiști reprezintă un pas extrem de important pentru o vindecare rapidă și corectă. Succesul oricărui tip de intervenție stomatologică se află în strânsă legătură cu modul în care avem grijă de dantura noastră după finalizarea tratamentului.