Pacienții cu diabet se pot bucura pe deplin de vacanță, dacă au grijă de câteva aspecte importante. Temperaturile crescute și umiditatea în exces sunt destul de greu de suportat de organismul persoanelor cu diabet și îi pot afecta. Măsurile de precauție luate înainte de plecarea în concediu și cunoașterea măsurilor de urgență în situații speciale ajută pacienții să aibă o vacanță fără impedimente. Cum afectează căldura pacienții cu diabet? Cum ne ținem sub control glicemia în vacanță?
Ce trebuie să conțină trusa medicală a pacientului cu diabet în vacanță? Aflăm răspunsurile de la dr. Marlena Pascu,medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.
Pe timp de vară, pacienții sunt predispuși la deshidratare, epuizare termică și afecțiuni la nivelul picioarelor. Căldura excesivă poate declanșa fluctuații ale glucozei din sânge, așa că pacienții cu diabet ar trebui să își verifice glicemia de mai multe ori pe zi în timpul verii.
„Este esențial, și în vacanță, ca pacienții să mențină glicemia sub control, pentru a evita episoadele de hipoglicemie ori de hiperglicemie. Diabetul este o boală în care glicemia se află sub controlul nenumăraților hormoni, iar căldura mare duce la un dezechilibru metabolic. Pacienții care își administrează insulină, observă pe timpul caniculei modificări foarte mari ale valorilor glicemice, pentru că temperaturile ridicate produc vasodilatație. Vasodilatația duce la anomalii în absorbția insulinei, deci pot să apară niște oscilații pe care pacientul trebuie să le țină sub control”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Un aspect important la care trebuie să fie atenți pacienții cu diabet este modul în care transportă insulina în vacanță și temperatura la care trebuie ținută. Căldura poate deteriora insulina și o poate împiedica să funcționeze corect. Insulina deteriorată de căldură poate avea o culoare maronie, iar insulina limpede poate deveni tulbure.
„Insulina trebuie ținută la temperatura camerei, deci undeva la 18-20 de grade, nu trebuie ținută în lumină și este important să fie ferită de căldură. Este bine să ai o trusă specială în care să o transporți, iar în momentul în care ajungi la destinație să o pui într-un frigider, nu în congelator, ci preferabil pe ușa frigiderului. Medicația orală pentru diabet, de asemenea, trebuie protejată de căldura intensă. Aceasta nu se ține în frigider, dar este bine să fie pusă într-un sertar ferit de lumină și de căldură”, recomandă dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.
Trusa medicală a pacientului cu diabet, în concediu. Ce trebuie să conțină?
Este bine ca pacienții cu diabet să aibă o trusa specială a lor în care să își pună lucrurile de care au nevoie în mod special. Cel mai important lucru în trusa unui pacient cu diabet zaharat este glucometrul.
„Pacientul diabetic, în special cel care se află în tratament cu insulină, trebuie să aibă în permanență la el aparatul de măsurat glicemia. Pe lângă de medicația pe care este obligatoriu să o administreze, pacientul nu are voie să o uite acasă glucometru, pentru a testa glicemia, ori de câte ori este nevoie”, explică medicul.
Injecția cu glucagon nu trebuie să lipsească din trusa de vacanță
Deși pare paradoxal, din trusa pacientului cu diabet nu trebuie să lipsească ceva dulce. Tuturor pacienților li se recomandă să mănânce ceva dulce dacă glicemia este sub valoarea de 70mg/dl. În plus, pacienților li se recomandă să nu lipsească din trusa lor glucagonul. Acesta este o soluție care se injectează în cazul valorilor extrem de mici ale glicemiei. Este indicat ca un membru al familiei sau persoana care însoțește diabeticul să știe să folosească glucagonul. În cazul în care pacientul devine inconștient din cauza glicemiei mici, atunci persoana de lângă îi poate administra injecția de glucagon și îi va salva viața.
„Este nevoie pentru pacienții care își administrează medicație hipoglicemiantă severă, fie că vorbim de insulină sau medicamente hipoglicemiante, care pot duce la scăderi bruște ale glicemiei, să aibă la ei tablete de dextroză (n.r. dextroza se asimilează direct în sânge, deci este o modalitate rapidă de a menține corpul alimentat cu carbohidrați), ori ciocolată, bomboane, un suc cu zahar. Există și injecții cu glucagon care se pot procura sau spray-uri care se administrează intranazal și pot imediat echilibra pacientul. Glucagonul este hormonul opus insulinei, adică el crește rapid glicemia și se administrează în situațiile critice în care persoana cu diabet are glicemia foarte mică (hipoglicemie severă). Dacă un pacient conduce pe autostradă, nu are unde să se oprească să mănânce ceva și simte că are hipoglicemie, este foarte important să aibă în trusă, lângă el aceste lucruri care să îl ajute”, spune dr. Marlena Pascu.
Citește materialul complet aici: https://www.nutrilife.ro/pacientii-cu-diabet-in-concediu-ce-trebuie-sa-stiut/
.