Tusea seacă la copii și adulți. Cum scăpăm de ea?

Tusea seacă este întâlnită la toate vârstele și, de cele mai multe ori, este un simptom asociat unei afecțiuni. Pe lângă ea, mai pot apărea și alte manifestări care trebuie să ne dea de gândit și să ne orienteze către medicul specialist.  De ce apare tusea seacă? Când trebuie să mergem la medic? Cum o tratăm și ce putem face ca să o prevenim? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Daniela Bică, medic primar pneumolog.

Media10: Ce reprezintă tusea seacă?

Dr. Daniela Bică: Tusea seacă este un simptom al aparatului respirator caracterizat prin acele fenomene de spasm traheobronșic neînsoțite de secreții. În general, tusea seacă este un răspuns al inflamației difuze a arborelui traheobronșic. Reprezintă un sindrom inflamator în momentul în care vorbim de o expunere la un factor infecțios. Poate să fie o tuse seacă de compresie sau o tuse secundară altor patologii.

„Principala cauză este cea inflamatorie, virobacterienă, în special în infecțiile virale”

Media10: Care este principala cauză de apariție a tusei seci?

Dr. Daniela Bică: Principala cauză este cea inflamatorie, virobacterienă, în special în infecțiile virale. Inițial, apare acea tuse seacă, o senzație de constricție, de jenă retrosternală, o dificultate la respirație. Ulterior, începe etapa productivă. În prima parte vorbim de inflamația difuză a arborelui traheobronșic, deci este dată, în primul rând, de denudarea epitelială secundară agresiunii virobacteriene. În acest moment, terminațiile libere sunt expuse aerului care circulă și automat sunt iritate, se produce efectul de tuse.

Odată cu iritația terminațiilor nervoase libere, începe și „biciuirea” glandelor care se găsesc sub epitelial, în arborele traheobronșic, și urmează o etapă de tuse productivă cu secreții fie mucoase, fie recurent mucopurulente sau chiar purulente. După eliminarea acelor secreții, cu sau fără tratament medical, urmează o etapă de tuse seacă, o tuse reziduală sau o reactivitate bronșică postinfecțioasă care, dacă nu este corect tratată, poate să dureze între două săptămâni și șase luni. Aceasta este cea mai frecvent întâlnită, în special în patologia copiilor și a adultului în etapele de expunere la anotimpul rece, de schimbare a anotimpului.

Când mai poate apărea tusea seacă?

Media10: În ce alte afecțiuni putem întâlni tusea seacă?

Dr. Daniela Bică: Putem găsi inflamația și în astmul bronșic, cu tuse seacă, unde uneori poate să apară și o expectorație de tip spumos. Să nu uităm că putem să avem tuse seacă și în alte boli pulmonare: neoplasmul bronhopulmonar, în pneumotoraxul spontan (chiar și în cel provocat), în pleurezii, în BPOC. Cauzele tusei seci pot fi de diverse etiologii: cardiacă, posttraumatică, ca reacție adversă a medicamentelor, prin aspirație de corp străin, inclusiv a mucozităților din sfera ORL. Pe lângă acestea, trebuie menționat că mai există o tuse seacă cu componentă pishică. Sunt foarte mulți pacienți cu depresie sau cu altă patologie psihică care acuză această tuse seacă. Nu găsim absolut nimic, nici pulmonar, nici cardiac, ci la ei este cumva setat că trebuie să tușească.

Media10: Pe lângă tusea seacă, ce alte simptome prezintă pacienții? Manifestările sunt diferite la copii?

Dr. Daniela Bică: Poate să apară febra, în infecțiile banale rinofaringiene avem secrețiile cu dureri în gât, cu mialgii (dureri musculare), cu tot tabloul clinic pe care îl prezintă viroza respiratorie. Pot să apară junghiul, febra și frisonul în pneumonie sau în trombembolismul pulmonar, sputele hemoptoice (să dea sânge pe gură) în special în cancerul bronhopulmonar, în trombembolismul pulmonar. Pacientul cardiac poate să întâlnească palpitații, să aibă creșteri de tensiune. Dacă adultul conștientizează și știe să spună, copilul merge până la senzația de sufocare cu cianoză pentru că nu știe să expectoreze, deci trebuie să fim foarte atenți.

„Cu prima ocazie, este necesar ca pacientul să se adreseze medicului de familie”

Media10: Mulți dintre noi tindem să nu apelăm la medic și să încercăm să tratăm acasă simptomele. Când este nevoie de un consult medical de specialitate?

Dr. Daniela Bică: În primele 24-48 de ore, pacienții își pot administra singuri acasă un paracetamol, un nurofen, dar nimic altceva. Cu prima ocazie, este necesar ca pacientul să se adreseze medicului de familie. După un consult amănunțit, acesta hotărăște dacă îl trimite mai departe sau dacă este suficient tratamentul administrat. În momentul în care pacientul nu răspunde la tratamentul dat de medicul de familie sau starea se agravează, acesta îi dă trimitere și îl redirecționează către un medic specialist, indiferent de patologia pe care o are. Totuși, foarte mulți se duc mai întâi la farmacie pentru tratament, unde le sunt prescrise antihistaminice. Este cea mai mare greșeală. De ce? Pentru că antihistaminicele usucă acele secreții. Deci, practic, când vin la mine, eu trebuie să repar și greșeala făcută terapeutic.

Media10: Ce trebuie să știe pacienții care se confruntă cu tusea seacă?

Dr. Daniela Bică: Să nu uităm că atunci când avem o tuse seacă poate să nu fie un singur diagnostic. Putem să avem o boală de plămân asociată cu o boală cardiacă asociată cu o boală ORL sau un traumatism. Trebuie să știm că munca în echipă, complianța pacientului și aderența terapeutică sunt foarte importante. Ideal ar fi ca pacientul să se prezinte cât mai repede la medic și să urmeze tratamentul întocmai. Chiar dacă simptomele s-au ameliorat, tratamentul trebuie continuat cel puțin trei-cinci zile pentru consolidare. De asemenea, întotdeauna să revină la control, fie că este bine sau că nu este, fie că simptomele au diminuat și mai persistă.   

„Primul lucru este să tratăm inflamația”

Media10: În ce constă tratamentul pentru tusea seacă?

Dr. Daniela Bică: În tusea seacă determinată de infecții virobacteriene nu dăm antibiotic decât dacă este cazul, dacă apare o suprainfecție. În general, acest lucru se întâmplă dacă pacientul stă fără tratament, nu se îngrijește și este expus într-un anturaj de persoane tușitoare care expectorează. De obicei, pacienții spun că expectorează ceva verde, galben sau urât mirositor și atunci este nevoie să administrăm antibiotic.

Până să ajungem la stadiul acesta, vorbim de tusea seacă în care substratul histopatologic este inflamația. Prin urmare, primul lucru este să tratăm inflamația. Medicul specialist hotărăște ce fel de antiinflamator trebuie administrat: fie corticoterpaie, fie pe inhalator, fie injectabil, fie antiinflamator nesteroidian (dexkeroprofen) pe cale orală. De asemenea, mergem și cu tratament de susținere, vitamina C, asociat cu tratamentul simptomatic.

Media10: Există și anumite remedii naturale pentru tusea seacă? Care sunt acestea și cât de eficiente sunt?

Dr. Daniela Bică: Erdosteina este un antioxidant foarte puternic și imunomodulator și ne ajută să tratăm tusea. Ca și supliment alimentar, astha 15 merge foarte bine asociat cu erdosteina. Astha 15 este doar un supliment alimentar, un extract de foarte multe plante, dar efectul lui à la longue și-a spus cuvântul.

Ce facem dacă apare tusea în timpul nopții?

Media10: De multe ori, tusea seacă apare și în timpul nopții și ne poate trezi din somn. Ce putem face ca să o ameliorăm?

Dr. Daniela Bică: Tusea seacă poate apărea și în timpul nopții, în special la cardiaci, la bronhopații cronici sau pur și simplu prin sindroame aspirative de secreții din focarul ORL. Ce pot face pentru a ameliora tusea este să se ridice în șezut la 45 de grade, să deschidă fereastra pentru că aerul din încăpere nu trebuie să fie foarte uscat, nu trebuie să fie nici foarte cald. De ajutor este și un ușor tapotaj.

Media10: Ce putem face ca să prevenim tusea seacă?

Dr. Daniela Bică: Trebuie să ținem cont de etiologie. Dacă ne gândim la bolile virale, virobacteriene, atunci primul lucru este să facem o stimulare blândă a imunității: câte un supliment de vitamina C, câte un supliment de luivac, fiecare ce putem și ce știm acasă. În momentul în care avem o senzație neplăcută, în care simțim că nu ne este bine, trebuie să ne prezentăm la medic și să nu așteptăm să se amplifice simptomele. Trebuie să fim foarte atenți la copii și la vârstnici pentru că ei au imunitatea mult mai slabă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Alexandra Preda Șurtea, invitată de onoare a echipei Oscar de la Renta din Paris, la prezentarea colecției de primăvara-vara de la Moiré Gallery Milano

Next Post

Astmul. Cum se ține sub control?

Related Posts
Verified by MonsterInsights