Depresia de sărbători se poate asocia cu depresia sezonieră. În timp ce unii dintre noi trăiesc din plin bucuria sărbătorilor, alții experimentează stări complet diferite. Depresia de sărbători se manifestă adesea prin tristețe, tensiune psihică, emoțională. Ce este depresia? Care sunt simptomele? Ce poți face pentru a te simți mai bine? Aflăm de la dr. Andra Tașcău, medic specialist psihiatru, la Centrul Medical Prima Clinic.
Perioada sărbătorilor este, în primul rând, intens mediatizată. Din acest motiv, ni se livrează diferite scenarii despre cum ar trebui să arate și despre ce este vorba în petrecerea sărbătorilor. Dar oare câți dintre noi chiar se regăsesc în acele scenarii? Din păcate, tot mai mulți am vrea să trăim în ele, să trăim fanteziile de sărbători așa cum ni le imaginăm noi și ne sunt livrate din exterior. Depresia este tot mai întâlnită chiar și la tineri și copii.
„Depresia a început să afecteze din ce în ce mai multe persoane cu vârste din ce în ce mai mici. Dacă până acum, spre exemplu, două decenii spuneam că preponderent depresia afectează. populația mai vârstnică, în prezent este întâlnită frecvent adultul tânăr, adolescenții, copii. La nivel cerebral depresia se traduce printr-un singur lucru și anume, dezechilibrul neurotransmiţătorilor, adică substanțele chimice care sunt produse de creier, însă cauzele acestui dezechilibru sunt multiple și aici vorbim despre factorii genetici, factorii de mediu, afecțiuni ale altor organe, consum de substanțe”, spune dr. Andra Tașcău, medic specialist psihiatru, la Centrul Medical Prima Clinic.
Care sunt simptomele depresiei?
Persoanele cu o afecțiune anterioară de sănătate mintală pot fi și mai predispuse să se confrunte cu depresia de sărbători. Potrivit Alianței Naționale pentru Bolile Mintale (NAMI), 64% dintre persoanele cu o boală mintală existentă raportează că vacanțele le agravează starea
„Pacientul este trist în cea mai mare parte a zilei, aparent, fără motiv, prezintă accese de plâns la fel ele par nemotivate. Este iritabil, nervos, are un prag de toleranță mult mai scăzut la stresori banali, doarme foarte puțin sau din contră, doarme foarte mult scade apetitul alimentar până la dispariție sau poate să crească pacientul mănâncă necontrolat”, explică dr. Andra Tașcău.
Pentru a preveni sau a trata depresia de sărbători, este recomandat să se ia măsuri pentru a menține o stare de bine mental și fizic, cum ar fi:
– A face mișcare regulat;
– A petrece timp în aer liber, în lumina naturală;
– A păstra un program de somn regulat;
– A mânca alimente sănătoase;
– A socializa cu prietenii și familia;
– A face activități care aduc bucurie și împlinire;
„Persoana cu depresie nu mai găsește plăcere în evenimente și în activități, care mai demult îl bucurau. Depresia afectează și gândirea. Conținutul acesteia devine negativ, se duce înspre autoculpabilizare fără o bază reală, apar idei de devalorizare, de inutilitate, de incapacitate. Aceste idei pot să capete și valențe de intensitate delirantă, să apară ideația suicidară”, explică dr. Andra Tașcău.
Cum ajutăm o persoană apropiată care are depresie?
De multe ori putem să ne simțim neputincioși în fața unei persoane apropiate care suferă de depresie. Este important să știm cum să reacționăm într-o astfel de situație și cum putem ajuta.
„În primul rând este important să nu minimalizăm simptomatologia când vrem cu adevărat să ajutăm un pacient cu depresie, nu își au locul replici de genul„ hai că nu e atât de rău” sau „alții au trec printr-o situație mai dificilă decât tine”. Pacientul cu depresie are niște probleme care sunt reale, pe care el le vede grave și când vrem să îl ajutăm, trebuie să ținem cont de lucrul acesta. Trebuie să evităm comparații de genul, „Înțeleg prin ce treci. Uite, și eu am trecut prin asta și am trecut peste. Vezi sunt mai bine acum”. Fiecare dintre noi are propriul lui set de mecanisme de apărare și de reacții adaptative, astfel încât o situație similară este tratată diferit și abordată diferit de fiecare dintre noi”, explică dr. Andra Tașcău, medic specialist psihiatru.
Cum se tratează depresia?
A trăi cu depresie poate fi dificil, dar tratamentul te poate ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții. Discută cu medicul tău despre posibilele opțiuni.
„Tratamentul depresiei este unul complex, iar în funcție de simptomatologie și de severitatea simptomelor, specialistul o să decidă care este cea mai bună abordare, dacă este nevoie de intervenție medicamentoasă sau dacă este suficientă doar intervenția psiho-terapeutică pentru cazurile care sunt mai ușoare. Pacientul are un rol extrem de mare și mai ales în cazurile de depresie reactivă. Pacientul, împreună cu specialistul, trebuie să înțeleagă și mai ales să rezolve cauzele care au dus la apariția depresiei clinice. Tratamentul trebuie urmat exact cum recomandă medicul specialist și se întrerupe doar la indicațiile lui”, explică medicul.
Acizi grași Omega-3 te pot ajuta dacă ai depresie.
Aceste grăsimi esențiale cu rol antiinflamator sunt importante pentru dezvoltarea neurologică și sănătatea creierului. Adăugarea de suplimente omega-3 în dietă poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei. Încă din 2008, cercetătorii care au investigat o posibilă legătură între depresie și inflamație au descoperit că persoanele deprimate au răspuns imun mai puternic la substanțele chimice produse de Morganella și alte bacterii gram-negative din intestin. Astfel, studiile noi par să fie „o dovadă suplimentară” că inflamația cauzată de microbii intestinali poate influența si starea de spirit si o dieta antiinflamatoare sau suplimentarea cu scop antiinflamator pot ajuta in gestionarea simptomatologiei.
Vitamina B: B-12 și B-6 sunt vitale pentru sănătatea creierului. Când nivelurile de vitamina B sunt scăzute, riscul de apariție a depresiei poate fi mai mare.
Vitamina D: numită și „vitamina soarelui”, deoarece expunerea la soare o furnizează corpului, vitamina D este importantă pentru sănătatea creierului, a inimii și a oaselor. Persoanele care sunt deprimate sunt mai susceptibile de a avea un nivel scăzut al acestei vitamine.