CRIZELE DE FIERE de sărbători. Cum se tratează?

De sărbători din cauza unei alimentații mai bogate (mai ales după  perioada de după post), care este de regulă cu conținut ridicat de grăsimi și de zaharuri pot apărea ușor afecțiuni ale vezicii și a căilor biliare, denumite popular „crize de fiere”. Bila sau fierea este un lichid galben-verzui care ajută la digerarea grăsimilor. El este compus din săruri biliare, colesterol, lecitina, pigmenți biliari si apa. In timpul procesului de digestie, lichidul – bila – este evacuat in duoden, ajutând la digerarea lipidelor. Atunci când mecanismul de eliminare a bilei este afectat, pot apărea dureri puternice în partea dreaptă a abdomenului, greaţă şi vărsături.

În circumstanțe normale, bila este secretată de ficat și depozitată în vezica biliară. Când mănânci, bila trece din vezica biliară prin canalul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimentele parțial digerate.

De ce apar crizele de fiere?

Crizele de fiere sau colica biliară apare când vezica biliară se contractă și determină blocarea temporară a pietrei biliare a canalului care drenează vezica biliară.

„Calculii biliari sunt mase dure care se formează în vezica biliară. Ele pot fi mici și numeroase sau mari și puține. Calculii biliari se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă sau deoarece vezica biliară este golită rar sau incomplet. Creșterea presiunii în vezica biliară determină durerea și disconfortul care este asociat crizelor de fiere”, explică dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă, la Centrul Medical Renașterea.

Există anumite alimente care pot declanșa sau agrava simptomele unei crize de fiere la unele persoane. O masă bogată în calorii și carbohidrați rafinați și săracă în fibre crește riscul de calculi biliari.

„Fiecare persoană are toleranță proprie și nu este obligatoriu că aceste alimente să declanșeze colica biliară, dar prezintă un risc mai ridicat alimente precum: frișca, ciocolată, maioneza, smântâna, untul, tot ce are conținut ridicat de grăsimi, alimente cu gust picant, piper, muștar, usturoi, ardei iute, afumături, ouă ( în special gălbeunuș de ou), unt, unt prăjit, margarină,  carne grasă, ciorbe din carne grasă, carne afumată, mezeluri, slănină, ulei prăjit, maioneză, frișcă grasă, lapte gras, cașcaval, smântână grasă,  sosuri, rântașuri, carne tocată, carne prăjită, cartofi prăjiți,  ciocolată, înghețată, dulciuri cu grăsimi sau cu prea multe ouă. Totodată, consumul de alcool poate agrava simptomele unei crize de fiere și poate duce la inflamație a vezicii biliare”, spune dr. Adelina Văduva.

Simptomele crizei de fiere

Pacienții prezintă de obicei dureri care „vin și pleacă”, de unde și termenul de colici. Durerea este de obicei, în partea dreaptă superioară a abdomenului și poate avea iradia în zona spatelui.  Debutul durerii se dezvoltă la câteva ore după masă, apare frecvent noaptea și trezește pacientul din somn. Pacientul se poate confrunta cu senzație de greață, vărsături, balonare, gust amar sau metalic în gură, transpirație excesivă și paloare.

Soluții de tratament

În timpul unui episod de colică biliară, controlul durerii este piatra de temelie a tratamentului. Cel mai frecvent, aceasta va însemna un anumit tip de medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi ibuprofenul.

„Primul pas în tratamentul acestei afecțiuni este regimul igienio-dietetic și anume: pacientul trebuie să excludă grăsimile, zaharurile rafinate și să includă în alimentație proteine animale și vegetale de calitate superioară, suplimente coleretice naturale sau sintetice. Atenție! Antibioticele nu ajută la tratarea colicii biliare, deoarece nu este prezentă nicio infecție. În funcție de situație, este posibil să ai sau nu nevoie de spitalizare.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Ce pot să mănânce pacienții cu DIABET de Paște? Sfatul medicului

Next Post

Depresia de sărbători. Ce te poate ajuta? Sfatul medicului

Related Posts
Verified by MonsterInsights