Ce analize medicale sunt recomandate, anual, în funcție de vârstă

Analizele medicale de prevenție și controalele regulate pot ajuta la depistarea unor afecțiuni medicale ușoare care pot avea o evoluție nefavorabilă, sau a unor boli grave în stadii incipiente. Cu cât o problemă de sănătate este detectată mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat. După cum spune o vorbă veche: „Este mai ușor să previi decât să vindeci”. Ce analize medicale este bine să faci anual, în funcție de vârsta pe care o ai? Aflăm de la dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.

Corpul nostru se schimbă zi de zi. Medicul de familie este cel care  ne cunoaște istoricul medical și care ne poate face o anamneză și un examen medical amănunțit. El este cel care ne va îndruma către efectuarea unui set de analize care să arate starea noastră actuală de sănătate.

Media10: Ce analize medicale de prevenție sunt recomandate o dată pe an, în funcție de vârstă?

Dr. Dalida Mosorescu: La adultul tânăr, fără semne de boală, fără antecedente familiale patologice la risc, fără factori de risc nu sunt justificate analizele de prevenție. În schimb, dacă avem o pacientă tânără, fără semne de boală, care își dorește să rămână însărcinată, dar are o mamă cu trombofilie, vom recomanda analize chiar dacă ea, la momentul prezentării în fața noastră, nu are niciun fel de acuze subiective. Există o probabilitate mare ca aceasta să își moștenească mama.

Un bărbat tânăr, fără semne de boală, fără antecedente familiale, fără factori de risc, vine la cabinet și solicită o adeverință de boli cronice pentru că trebuie să își schimbe permisul auto. Este o persoană activă în câmpul muncii, vine la cabinet o dată la doi-trei ani, solicită o adeverință de boli cronice și îi găsim o tensiune de 220 cu 110 mmHg. Chiar dacă acea tensiune este mare prima dată în cabinet, noi nu putem să-i spunem că este clinic sănătos. Se repetă măsurarea valorii tensionale și este găsită constant mare sau de graniță. Atunci recomandăm examenul cardiologic, eventual Holter, și stabilim un diagnostic de certitudine.

„Nu am nimic, mă simt bine, nu mă doare nimic”

Avem mulți pacienți tineri, fără acuze, hipertensivi, care sunt revoltați când le spunem că au o patologie. Răspunsul lor este: „Nu am nimic, mă simt bine, nu mă doare nimic”. Ei trebuie să înțeleagă faptul că atunci când hipertensiunea arterială devine “dureroasă” avem o problemă gravă. Hipertensiunea “dureroasă” este de cele mai multe ori asociată cu infarct de miocard sau AVC. De aceea pacienții noştri trebuie să trateze pe viață hipertensiunea arterială și să mențină sub control valorile tensionale.

De ce este important să mergem la medic chiar dacă ne simțim bine

Media10: Cât de important este să facem analizele de rutină chiar dacă ne simțim bine?

Dr. Dalida Mosorescu: În primul rând, să definim starea de sănătate. Starea de sănătate, conform definiției OMS, este bunăstare fizică, mintală și socială. Ea nu constă doar în absența bolii sau a infirmității. Ca atare, starea aparentă de sănătate poate să nu fie, în fapt, o stare de sănătate. Analizele de rutină nu sunt justificate la copilul și tânărul sănătos. Nu facem analize de rutină dacă avem o stare de sănătate bună.

La copilul și tânărul până în 18 ani avem niște examene de bilanț periodice. Acestea se fac începând de la naștere și până la 18 luni. După aceea se realizează o dată pe an până la împlinirea vârstei de 18 ani. Se face un examen clinic complet unde apreciem dacă este un deficit de vitamina D, semne de rahitism. Dacă copilul este palid, poate fi suspect de anemie. Dacă are niște sufluri sau alte zgomote cardiace, atunci poate fi nevoie de un consult cardiologic, existând suspiciunea rezonabilă a unei patologii cardio-vasculare.

În afară de examenul clinic general, se face un bilanț nutrițional pentru aprecierea greutății, înălțimii, perimetrului cranian, perimetrului toracic, indicelui de masă corporală și dentiției. Dacă este sănătos copilul , atunci nu este nevoie de niciun fel de analize. În schimb, dacă suspicionăm una dintre cele enumerate, atunci ne orientăm spre analize și investigații de specialitate.

Între 18-40 de ani, dacă avem semne de boală, recomandăm analize

Dacă pacientul se simte bine, nu are acuze subiective, dar eu îl văd că este palid, că este încercănat, iritat, depresiv, atunci mă orientez și recomand analizele sau examenul de specialitate de rigoare. Dacă între 18-40 de ani am un adult care este sănătos, nu recomand niciun fel de analize. Din păcate, avem foarte mulți copii și tineri cu rahitism, anemie, hipertensiune, dislipidemie, tiroidită autoimună, noduli tiroidieni, obezitate. Toate patologiile care erau peste 40-50 de ani au coborât către tânăr și către copil. Acesta este efectul vieții agitate, a alimentației pe care o avem, a stresului, a chimicalelor pe care le consumăm, a lipsei de mișcare, a poluării.

Există niște protocoale prin care putem să depistăm anumite boli

La un bebeluș născut la termen se fac anumite screening-uri: testarea auditivă și ecografia de șold pentru prevenirea și identificarea precoce a displaziei de șold. La un bebeluș care este născut prematur, se fac în plus consultul cardiologic și oftalmologic pentru retinopatia de prematuritate. Cei care lucrează în CFR, în instituțiile militare, personalul din învățământ, personalul din sănătate sunt supuși unor controale periodice pentru că au un anume risc de îmbolnăvire. Persoanele care vor să facă școala de șoferi sau pentru cei care trebuie să-și schimbe permisul de conducere, se efectuează niște examene medicale preventive.

Ce investigații și analize trebuie să facă femeile la menopauză

Media10: Femeile la menopauză trebuie să meargă mai des la un control? De ce?

Dr. Dalida Mosorescu: Femeile la menopauză și premenopauză trebuie să vină mai des la consultație pentru a preveni și a diagnostica precoce afecțiuni specifice ale aparatului reproductiv feminin. Ele ar trebui să facă un consult ginecologic anual. Acesta trebuie însoțit de testul citologic Babeș-Papanicolau și testarea HPV, ca metodă de screening. În România, screening-ul pentru cancerul de col uterin se face o dată la doi ani. În plus, trebuie făcut anual un examen clinic al sânilor și o ecografie mamară. Se face și mamografia o dată la doi ani. Femeile cu risc familial de cancer mamar, ovarian sau de col uterin trebuie să beneficieze de consultații mai des. De regulă, se fac la șase luni, dar este în funcție de acuzele pacientei respective.

Ca și analize de laborator pentru premenopauză și menopauză, există un panel recomandat. El se poate lărgi în funcție de persoana pe care o avem în fața noastră. Aceste analize de laborator sunt: hemoleucogramă, profil lipidic, glicemie, transaminaze, uree, creatinină, acid uric, examen sumar urină, tiroidă (TSH, T4, anti-TPO, anticorpi anti-tireoglobulină), hormonii (estrogen, progesteron, FSH, LH, prolactină). FSH și LH ne arată încheierea funcției ovariene la femeie la valori mai mari de 70-100. La menopauză, premenopauză este indicată și ecografia de tiroidă. Până la urmă, pacientele trebuie să beneficieze de absolut orice consideră medicul curant necesar, în funcție de profilul pacientei respective.

„Nu prea există adult peste 40 de ani care să nu aibă nimic”

Media10: În funcție de vârstă, ce investigații trebuie realizate periodic?

Dr. Dalida Mosorescu: Peste 40 de ani, recomandăm niște analize de prevenție. Acestea nu fac parte din analizele pe care noi le recomandăm pe lanțul de patologie. Sunt șase analize la bărbat și șapte la femeie. Cinci sunt în trunchiul comun: hemogramă, glicemie, colesterol seric total, LDL colesterol și creatinină serică. Avem în plus PSA-ul la bărbat, iar la femei T4 și TSH-ul. Acestea sunt decontate de C.A.S., sunt pe partea de prevenție și sunt independente de existența unui plafon sau nu la laborator. Laboratorul nu are voie să refuze un bilet de trimitere de prevenție.

Ca să dai aceste analize, trebuie să ai un adult peste 40 de ani care să nu aibă niciun fel de acuze și care să vină sănătos la un examen de bilanț periodic. În ultimii ani, însă, nu prea există adult peste 40 de ani care să nu aibă nimic. În momentul în care suspectăm și altceva în afara acestui trunchi comun, nu mai suntem pe lanțul de prevenție, ci intrăm pe cel de patologie. Biletul de trimitere este pe lanțul de patologie cu analizele care se potrivesc profilului pacientului în funcție de ceea ce noi descoperim la examenul clinic şi de diagnosticul de prezumție formulat.

Ce analize sunt decontate de CAS

Media10: Ce investigații și analize sunt decontate de C.A.S.?

Dr. Dalida Mosorescu: Cu trimitere de la medicul de familie se decontează examinări la toate celelalte specialități, inclusiv internări: radiografii de toate felurile (examenul baritat eso-gastro-duodenal la radiologie, radioterapie pentru pacientul oncologic), consult psihologic, ecografii numai dacă pacientul merge cu trimitere către medicul radiolog. Pentru laborator sunt cuantificate seturi de analize ce pot fi recomandate de medicul de familie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Liposucție fără bisturiu prin terapia HImFU. Ce este și cum te ajută să slăbești?

Next Post

Terapia laser care te scapă de SFORĂIT. În ce constă și unde poți beneficia?

Related Posts
Verified by MonsterInsights