Psoriazis. Cum îl ținem sub control?

Pîrlogea Claudia
9 Min Read

Pacienții cu psoriazis au nevoie de supraveghere toată viața, fiind o boală ce se poate declanșa foarte ușor. Pe lângă factorul genetic, sunt și alte cauze ce pot influența apariția acestei afecțiuni. Tratamentul poate fi local sau medicamentos, în funcție de evoluția bolii și extinderea leziunilor pe suprafața pielii. În formele severe, pacienții beneficiază de un tratament modern cu rezultate foarte bune. Dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie, ne ajută să înțelegem cum putem ține sub control psoriazisul. 

De ce apare psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune care se manifestă la nivelul pielii prin leziuni. Cauzele acestuia nu sunt foarte bine cunoscute, însă atât factorii genetici, cât și cei de mediu pot duce la declanșarea afecțiunii. Pe lângă aceștia, oboseala, stresul, microtraumatismele, fumatul, alcoolul pot contribui la apariția psoriazisului.

„Psoriazisul este o boală autoimună, deci ne naștem cu predispoziția de a dezvolta această afecțiune fără să știm. Factorii de mediu, precum frigul sau căldura excesivă, sunt cei care declanșează, în general, apariția leziunilor cutanate. Psoriazisul mai poate apărea și ca urmare a unor microtraumatisme, precum lovirea repetată a unei suprafețe tegumentare, stresul, oboseala. De asemenea, poate să fie agravat de infecții, iar aici vorbim chiar și de o carie dentară sau o banală infecție urinară. De aceea, pacientul cu psoriazis trebuie ținut bine sub supraveghere și consiliat pentru că orice mici dereglări de la nivelul organismului pot să ducă la accentuarea leziunilor cutanate”, spune dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie.  

Stilul de viață sănătos previne psoriazisul

Totuși, în ceea ce privește vârsta la care se poate declanșa, poate fi diferit de la o persoană la alta. Stilul de viață, factorii de mediu, regimul alimentar, viciile nocive pot influența considerabil vârsta la care se declanșează psoriazisul la o persoană ce are această predispoziție.

„Există și cazuri de psoriazis congenital, adică sunt familii întregi care au. Dacă unul dintre părinți are, nu este obligatoriu ca și copiii să facă psoriazis. Aici depinde și de combinarea genelor de la părinți, cât și de influența factorilor de mediu. La o persoană se poate declanșa la 20 de ani, iar la alta poate la 40 de ani. Depinde și conduita de viață a fiecăruia. Când avem un regim echilibrat de viață, ne respectăm somnul, mesele, atunci este posibil, chiar dacă avem predispoziție către această boală, să nu se declanșeze niciodată”, adaugă dr. Simona Marinoaica.

Cum recunoaștem psoriazisul?

Leziunile de la nivelul pielii sunt specifice, iar medicul își poate da seama fără prea multe investigații dacă pacientul are psoriazis. În funcție de tipul acestuia, poate apărea pe coate, genunchi sau presternal. Totuși, pe lângă manifestările cutanate, psoriazisul poate afecta și articulațiile mici, dar nu este o regulă.

„Diagnosticul de certitudine pentru psoriazis este diagnosticul histopatologic, dar leziunile clinice, adică ce vedem pe piele, sunt destul de caracteristice. La marea majoritate a pacienților apare pe coate, genunchi, presternal, dar depinde de tipul acestuia. Psoriazisul nu este numai o afecțiune cutanată, ci pot să fie prinse și la nivel articular, în special la nivelul articulațiilor mici, precum articulația sacroiliacă. Nu este obligatoriu să apară la toți pacienții. Pot să existe și forme de psoriazis cu manifestări articulare fără manifestări cutanate”, explică dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie.

„În psoriazis nu vorbim de vindecare, ci de remisie a leziunilor”

Pacientul cu psoriazis trebuie monitorizat permanent pentru că nu este o boală vindecabilă. Totuși, dacă tratăm leziunile imediat după apariție și avem grijă la factorii declanșatori, putem să îl ținem sub control.

„Psoriazisul este o boală cronică care are evoluție toată viața. Chiar dacă pacientul intră în perioadă de remisiune, adică nu mai are nicio leziune, acestea pot oricând să reapară în urma unui stres. Odată declanșat, chiar dacă se intră în remisiune, adică am avut două-trei leziuni de psoriazis, le-am tratat corect și s-au remis, el poate apărea din nou. În psoriazis nu vorbim de vindecare, ci doar de remisie a leziunilor. Oricând un factor de mediu, un stres mai puternic, o altă infecție poate să îl redeștepte și să reapară leziuni la nivel cutanat sau articular”, spune dr. Simona Marinoaica, dermatolog.

Când aplicăm tratamentul local?

Atunci când avem puține leziuni, tratamentul este local, cu aplicarea unor creme medicament pe piele. Pacientul trebuie să fie răbdător și să respecte indicațiile medicului pentru că rezultatele nu sunt vizibile imediat. Dacă tratamentul este urmat corespunzător și factorii declanșatori sunt controlați, atunci leziunile se vor remite.

„Fiind o boală inflamatorie la nivelul tegumentului, tratamentul este, în primul rând, local, adică aplicarea medicamentului pe suprafața leziunii. Acum depinde și cât la sută din suprafața corpului prezintă leziuni. Atunci când avem leziuni puține, care nu cuprind o suprafață mare a tegumentului, tratamentul este strict local. Aici este nevoie și de complianța pacientului pentru că nu este suficient să ne dăm o dată pe zi cu o cremă de tip medicament și să ne așteptăm la rezultate nemaipomenite. Tratamentul trebuie aplicat de cel puțin două ori pe zi”, explică dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie.

Clobetazolul pentru psoriazis

Clobetazolul este o cremă din clasa de medicamente denumite corticosteroizi topici, care acționează asupra inflamației de la nivelul pielii. Se poate lua de la farmacie fără prescripție medicală și este, de obicei, prima variantă la care pacienții apelează fără a cere sfatul medicului. Efectele sale pot fi unele foarte bune, însă, utilizat pe termen lung, își pierde beneficiile deoarece pielea se obișnuiește cu el.

„Toată lumea în ziua de azi începe cu clobetazolul, care este cel mai potent dermatocorticoid. Dacă pielea se obișnuiește cu el, atunci nu mai ai cu ce să intervii. Asta se întâmplă pentru că foarte multe medicamente se vând fără rețetă din farmacii. Clobetazolul este cel mai potent dermatocorticoid și care nu ar trebui să se poată cumpăra din farmacie fără rețetă pentru că, utilizat pe termen lung, poate să facă și rele la suprafața tegumentului”, declară dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie.  

Cum tratăm formele severe?

Când leziunile de la nivelul pielii nu răspund la tratamentul local, atunci se poate apela la cel medicamentos. Totuși, sunt pacienți cu forme severe de psoriazis care nu răspund la niciuna dintre variante. Există o medicație modernă, cu efecte foarte bune, de care pot beneficia în mod gratuit pacienții cu forme grave. Odată cu începerea acestui tratament, va trebui urmat toată viața.

„Dacă se înmulțesc leziunile sau dacă suprafața corporală afectată este foarte mare, atunci se trece la tratament medicamentos. Dacă nu se remite, atunci se poate trece la o medicație foarte modernă, foarte scumpă, dar cu efecte foarte bune și stabile în timp. Acești produși biologici sunt în Program Național de Psoriazis și la noi în țară, deci pacienții care sunt asigurați beneficiază în mod gratuit, dar numai formele severe și grave de psoriazis. Acest tratament se face toată viața, chiar dacă intră în remisiune”, conchide dr. Simona Marinoaica, dermatolog.

Share This Article