Prima operație pe coloană la spitalul din Tg. Jiu. Aparatură ca în Germania și un medic dedicat

Prima operație pe coloană a fost efectuată în urmă cu câteva zile în compartimentul de Neurochirurgie, înființat recent la Spitalul Județean Târgu Jiu. A fost o operație minim invazivă, făcută sub microscop operator. Dr. Dragoș Coldușu, medic specialist neurochirurg, este cel care a realizat intervenția chirurgicală asistat fiind de dr. Niculescu Bogdan, cel care în urmă un un an a pus bazele înființări compartimentului de Neurochirurgie. Dr. Niculescu este cel care i-a propus dr. Coldușu să se întoarcă din Germania, acolo unde profesa, și să dezvolte la unitatea medicală din Târgu Jiu acest compartiment. 

Compartimentul de Neurochirurgie de la Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu s-a dezvoltat din dorința unui tânăr medic de a se întoarce în țară, pentru a le oferi pacienților servicii medicale, la fel ca în Germania. Echipa medicală și de management s-a organizat, a făcut achiziții de aparatură medicală, truse complete de neurochirurgie, instrumentar, având ca standard calitativ instrumentarul cu care dr. Coldușu a lucrat în Germania și astfel au pus pe picioare un compartiment care scutește pacienții din zonă de drumuri lungi către alte unități medicale.

Microscop operator. Riscuri mici, recuperare rapidă 

Spitalul din Târgu Jiu dispune și de un microscop operator performant cu ajutorul căruia medicul poate realiza operații minimal invazive, ceea ce scade riscurile intraoperatorii și ajută la o recuperare postoperatorie mult mai rapidă.

„Să creezi ceva de la zero nu este în general atât de ușor. Să creezi un compartiment de neurochirurgie este cu atât mai greu pentru că lucrezi cu omul. Îți trebuie aparatura, instrumentar, consumabile care până atunci nu au mai existat în spital, precum si oameni pe care te poți baza, o echipă. A trebuit să iau în calcul tot, pentru că atunci când începi ceva, nu poți începe cu stângul, nu poți sa faci compromisuri, nu poți improviza. Toate acestea au fost amplificate de faptul că în sistemul în care am lucrat atâta timp în Germania, nu medicii sunt cei care trebuie să se ocupe de aceste lucruri, acolo ai totul pe tavă. De aceea, atunci când am acceptat să creez compartimentul de Neurochirurgie la Spitalul Județean de Urgența Târgu Jiu, știam că o să implice stres, răbdare si resurse. După atâta, timp in care s-au făcut pregătiri, s-au mobilizat oameni, s-au analizat oferte, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj precum și a Spitalului de Urgență, s-a reușit achiziționarea aparaturii, instrumentarului și consumabilelor, fără de care nu puteam demara acest proiect. După ce totul a fost pus la punct, chiar pe 1 februarie 2023 am realizat prima operație pe coloană”, a spus dr. Dragoș Coldușu. 

Pacienta s-a ridicat din pat a doua zi

Intervenția chirurgicală a decurs foarte bine. Pacienta era chinuită de mult timp de o hernie de disc lombară asociată cu o formațiune tumorală benignă crescută din faceta internă a articulației stângă la nivelul L3/4 ce nu dădeau voie nervilor să funcționeze. Durerile avansaseră și erau însoțite de amorțeli și parestezii iar în ultimul timp începuse să acuze și o slăbiciune musculară in membrul inferior drept.
„După ce am încercat toate metodele de a scăpa pacienta de operație, neavând rezultate atât de satisfăcătoare am hotărât că ultima soluție este operația, care a decurs cum mi-am dorit, fără incidente, structurile nervoase au fost eliberate. Fiind o operație minim invaziva făcută sub microscop operator lezarea structurilor musculare si osoase a fost minimă astfel încât pacienta s-a putut ridica din pat în prima zi post operatorie și mi-a povestit că durerile și amorțela au dispărut și că își simte piciorul liber din nou. A fost operată pe 1 februarie 2023 și pe 3 februarie externată”, explică dr. Dragoș Coldușu.

Medicul vrea să dezvolte compartimentul

Medicul neurochirurg spune că își dorește să dezvolte compartimentul și echipa medicală, astfel încât să asigure intervenții chirurgicale în regim de urgență.
„Acum am reușit să deschid acest drum, dar scopul este sa dezvolt ce am început, și fiindcă acum spitalul dispune de instrumentar și aparatură de top, practic aceleași cu care am lucrat în Germania, dorința mea e de a mări acest compartiment de neurochirurgie și împreună cu alți colegi să putem asigura gărzi și operații de urgență precum și monitorizarea pacienților neurochirurgicali de către un medic neurochirurg 24h/24h”, a subliniat dr. Dragoș Coldușu.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

10.000 de elevi din Dolj trec mâine prin emoțiile simulărilor

Next Post

Pauza de lectură la Școala „Terraveda”. Cum îi ajută pe copii

Related Posts
Verified by MonsterInsights