Colesterol mărit. Ce trebuie să mănânci?

Colesterolul mărit poate duce la apariția unor probleme de sănătate dacă nu este controlat prin alimentație. O dietă echilibrată, bazată pe fructe și legume, carne slabă, pește, lactate cu conținut scăzut de grăsimi ne sunt de ajutor dacă avem probleme cu colesterolul.

Fast food-ul este un pericol pentru sănătate, acționează în tăcere asupra organismului și are efecte dăunătoare pentru că favorizează depunerea grăsimilor pe artere. Principala modalitate prin care ne putem proteja inima și arterele este prin alimentație. Cu cât suntem mai atenți la ceea ce mâncăm, cu atât vom avea o stare de sănătate mai bună și, bineînțeles, ne vom menține colesterolul în limite normale.

Fructele și legumele care reduc colesterolul

Leguminoasele sunt o sursă de proteine, minerale și fibre benefice organismului nostru. Dacă înlocuim carnea procesată din alimentația noastră cu legumele vom putea observa îmbunătățiri. Fasolea verde, prazul, conopida, castravetele, roșia, țelina sunt câteva dintre legumele care au un conținut scăzut de glucide și ne ajută să ne ținem colesterolul sub control.

„Consumul de legume constă în cele care au un conținut mai scăzut de glucide precum: fasole verde, praz, varză, conopidă, dovlecei, spanac, roșii, castraveți, țelină, sfeclă roșie. Cartofii conțin mai multe glucide, dar se pot consuma într-o cantitate mult mai mică”, explică dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la Cardio Help.

În schimb, fructele pot fi benefice sau nu în procesul de reducere a colesterolului. Consmul excesiv poate avea un efect invers pentru că multe dintre ele conțin zahăr. Totuși, fructele care contribuie la scăderea colesterolului sunt: coacăzele, care conțin antioxidanți; citricele (portocale, lămâi), sursă de vitamina C; fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic, caju), bogate în grăsimi nesaturate; avocado, sursă de grăsimi mononesaturate și fibre. Acestea ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și creșterea colesterolului bun (HDL) din sânge.

„Zahărul este prezent și în fructe, nu doar în dulciuri, pâine sau alte alimente. În fructe, de exemplu, este fructoza, care este un tip de zahăr. Dacă avem o cantitate mare de fructe consumate pe zi, atunci avem și o cantitate mare de zahăr consumată, deci trebuie consumate în limite normale pentru a nu crește colesterolul și trigliceridele”, afirmă dr. Paula Ciucă.

Ce schimbări facem în alimentație?

Colesterolul mărit înseamnă că trebuie făcute unele schimbări în alimentație. Pacienții pot mânca aproape orice, însă medicii recomandă un consum moderat, în cantități mici. Carnea slabă și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi ajută la scăderea LDL colesterol (colesterolul rău).

„Pacientul are voie să mănânce aproape orice. Alimentele recomandate de origine animală sunt: carnea de pasăre fără piele, carnea de vită și peștele slab. În ceea ce privește lactatele, putem consuma: brânză de vaci slabă, caș, urdă și lapte dulce”, spune dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă.

Sunt anumite alimente pe care este bine să le evităm dacă avem colesterolul crescut. Carnea de porc este bogată în grăsimi și o putem înlocui cu cea de pasăre, curcan sau chiar pește. De asemenea, dulciurile, sucurile, pâinea conțin o cantitate mare de zahăr și trebuie consumate în cantități mici.

„Carnea de porc este foarte grasă și trebuie evitată. În schimb, putem consuma carne de pasăre, de curcan, de pește. Peștele conține grăsimi, dar sunt grăsimi bune, cum ar fi: Omega-3, Omega-6, Omega-9, care se găsesc și în anumite medicamente pe care noi le utilizăm atunci când colesterolul este puțin ridicat. Trebuiesc evitate dulciurile și sucurile, în special, pentru că ele coțin foarte mult zahăr. Pâinea conține, de asemenea, glucide și automat crește glicemia, deci trebuie consumată cu moderație. Le recomand pacienților mese cu cantitate moderată de mâncare și o alimentație cât mai sănătoasă”, conchide dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la Cardio Help.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Dr. Cristina Văduva, nefrolog. Ce alimente trebuie evitate în dializă

Next Post

Bugetul alocat sănătății în 2023, în Craiova. Cât este și unde merg banii

Related Posts
Verified by MonsterInsights