Sfatul psihologului. Relația părinte-adolescent. Cum facem să ne înțelegem

Mother and teenage daughter having an arguument

 

Comunicarea dintre părinți și copii poate fi o luptă grea, mai ales dacă sunt adolescenți. Acest lucru îi face pe mulți părinți să se simtă frustrați că nu pot comunica cu copiii lor, ceea ce duce la tot felul de reacții. Dar soluția nu este să vă enervați, să vă forțați copiii să vă spună lucruri, să îi pedepsiți sau să îi limitați în vreun fel. Reprezentativ pentru perioada adolescenței este jonglarea între copilărie și autonomie, adică între dependenta și independență, afirmare de sine. Comunicarea poate fi cheia un relații bune părinte-adolescent.

„Părinții își doresc ca adolescenții să rămână copii, iar adolescenții își doresc să crească”

O comunicare eficientă înseamnă să fii deschis, ca părinte, să îi înțelegi sau măcar să îi asculți nevoile copilului pentru că această barieră în comunicare apare atunci când părinții nu ascultă ceea ce are de spus copilul. Ei consideră că părerea lor este una greșită sau nu o ia în seamă pentru că îl văd ca pe un copil, adică imatur și iresponsabil. Este important ca discuțiile să fie de la adult la adult, și nu de la adult la copil pentru a ajunge la un punct comun și pentru a relaționa cu adolescentul în formare.

Părinții își doresc ca adolescenții să rămână copii, iar adolescenții își doresc să crească, să fie înțeleși de părinții lor, să discute cu ei de la adult la adult și nu de la adult la copil. În analiză tranzacțională, de exemplu, există varianta aceasta de comunicare și care, de altfel, este singura câștigătoare: adult-adult. Asta înseamnă că părintele vorbește, iar adolescentul ascultă, iar când vorbește copilul, atunci părintele tace și ascultă. De obicei, în familie, se întâmplă altfel și sunt două poziții complet diferite. Părintele îl vede pe adolescent ca pe un copil care trebuie să fie ascultător. Acesta îi dă îndrumări, adolescentul tace, ascultă și nu comentează”, ne spune psihologul Eduard Bondoc.

„După 13-14 ani, adolescentul nu mai este copil, adică are personalitatea lui”

Adolescența este o etapă dificilă atât pentru copilul în cauză, cât și pentru părinții acestuia. De multe ori, părinții apelează la ajutorul unui psiholog pentru că nu reușesc să îl înțeleagă, însă, de fapt, ceea ce nu reușesc cei mai mulți dintre ei este să asculte, să înțeleagă că ideile și concepțiile noilor generații sunt cu totul și cu totul altele față de ce au trăit ei. Problema nu este, de fapt, înțelegerea, ci ascultarea, sentimentul de a fi luat în seamă, de a fi văzute și luate în calcul alte concepții, alte preferințe.

După 13-14 ani, adolescentul nu mai este copil, adică are personalitatea lui. Într-adevăr, încă este în formare, dar și-a făcut deja niște principii de viață, are niște manifestări, poate este nervos, are o furtună hormonală, dar dorința lui este, de fapt, să fie ascultat. Asta îmi spun toți adolescenții pe care îi văd eu: <<Nu mă ascultă! Eu vorbesc singur. Degeaba i-am explicat, nota aia nu a fost din vina mea.>> În această situație îi sfătuiesc pe toți să stea la masă ca niște adulți, să vadă ce puncte comune au, să vadă fiecare ce are de spus și să înțeleagă că dacă îl ascult pe celălalt s-ar putea să înțeleg și eu ce vrea să spună”, ne sfătuiește Eduard Bondoc, psiholog.

„Complicația vine în momentul în care părintele alege meseria copilului”

Mulți părinți nu oferă șansa copiilor de a alege, de a lua propriile decizii și de a învăța din greșeli. Bineînțeles, rolul părinților este acela de a-l îndruma pe copil să ia alegerile cele mai bune, de a-l feri de greutăți și de greșeli, însă trebuie să aibă în vedere că, de multe ori, ceea ce vor ei nu este și ceea ce își dorește adolescentul. În această situație, e bine ca părintele să îi ofere libertatea de a alege, să îi sprijine pasiunile și să îi ofere variante pentru că, astfel, el se va simți ascultat, iar relația părinte-adolescent va fi una deschisă și eficientă.

Complicația vine în momentul în care părintele alege meseria copilului. Și liceul, și facultatea, și masteratul, să facă așa cum zice părintele ca să aibă bani, să facă avere, dar nu se mai gândesc la liniște și la confort. Majoritatea părinților vin cu ideea asta, ca adolescentul să facă ce zic ei, că așa e bine. În momentul în care intrăm mai mult în amănunte, îmi dau seama că ei nu sunt tocmai fericiți cu alegerile făcute. Îmi spun că au un job greu, că nu le place acolo, că sunt stresați, că muncesc prea mult și atunci îi întreb: <<Copilul ați vrea să facă același lucru?>> Răspunsul lor este nu, de cele mai multe ori, că își doresc mai mult pentru el. Atunci concluzia este clară, și anume că el nu vă ascultă pentru că vrea să urmeze o altă cale, deci hai să aflăm ce își dorește el”, explică psihologul Eduard Bondoc.

„Esențialul din comunicarea părinte-adolescent este acesta: să discutăm de la adult la adult”

Trăim în era vitezei, a mesajelor și a căutării nestăpânite pe Google. Ideea adolescenților de independență vine cu navigarea inteligentă pe Internet, folosindu-se de limbaje criptate și de accesul nelimitat la informații. Socializarea pe canalele de comunicare este modernă și aproape indescifrabilă pentru vechile generații, iar asta îi pune în dificultate pe părinții îngrijorați de starea emoțională a copilului. E bine, totuși, să nu le invadăm intimitatea, dar să îi supraveghem cumva prin inițierea unor discuții deschise cu ei pentru a ne asigura că nu sunt pe drumul greșit.

„Acum, ei comunică într-un limbaj argotic. Am văzut niște prescurtări prin mesajele lor de nu înțelegeam nimic. Trebuie să gândești foarte tare și poate că sunt criptate tocmai din motivul acesta, de a nu înțelege. Au diferite canale de comunicare pe care noi nu le știm și nu le înțelegem. E bine să nu existe secrete în familie, să știm cu toții ce se întâmplă acolo, să nu existe anturaj prost sau manifestări de evadare din legalitate. Esențialul din comunicarea părinte-adolescent este acesta: să discutăm de la adult la adult. Este un mare început”, ne comunică psihologul Eduard Bondoc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Ai răcit? Cum te tratezi corect și cum întărești imunitatea

Next Post

Nodulii la sân. Ce trebuie să știi și ce investigații sunt necesare

Related Posts
Verified by MonsterInsights